To jsou rozdíly! Jak jedí rodiny z celého světa a kolik za to utratí?

Mongolsko, Ulaanbaatar: Rodina Batsuuri a jejich jídlo na týden.
Foto: Profimedia/Peter Menzel
Sdílej na facebooku
6. srpna  2019 
 06:00

Víte, kolik vaše rodina spotřebuje jídla za týden? A kolik vás všechny ty potraviny stojí? Americký fotograf Peter Menzel cestuje po světě a dokumentuje to, bez čeho by žádná rodina nemohla fungovat: jídlo. Ze svých fotografií vydal v roce 2005 knihu s názvem Hungry Planet: What the World Eats (Hladová planeta: Co svět jí). 

Menzel na svých fotografiích zachytil rodiny z 24 zemí světa a jejich týdenní stravu, k fotkám napsal také, kolik jejich obživa na týden stojí, což je údaj velice zajímavý.

Zatímco běžná evropská nebo americká rodina zkonzumuje jídlo za několik stovek dolarů, rodina v Mali si vystačí s několika pytli obilovin, za jídlo utratí ani ne třicet dolarů týdně a třeba rodina na Filipínách se vejde do padesáti dolarů týdně. 

Zajímavé je také sledovat, kde se sní kolik ovoce a zeleniny, ve kterých rodinách se pijí slazené nápoje a limonády a kde kupují hotové polotovary. 

Schválně, jak by takový stůl potravin na týden vypadal u vás? 

Fotografie najdete v GALERII

Potřebuje dítě kravské mléko, nebo ne? 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku