6 způsobů, jak žít jako singl rodič a nezbláznit se z toho

  • 6 způsobů, jak žít jako singl rodič a nezbláznit se z toho
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    28. května  2020 
     06:00

    Každé páté dítě žije u nás v neúplné rodině jen s jedním rodičem, což je náročné nejen pro dítě, ale také pro samotné rodiče. Jste svobodná nebo rozvedená maminka a váš život je nadmíru hektický, plný stresu, věčného nestíhání a dalších každodenních potíží? Existují možnosti, které dokážou zmírnit starosti a znovu přinést radost.

  • Život naruby

    ...
    ...
    Autor: istock

    Chybí vám mužská opora, rameno k vyplakání, občas vám z rozdováděných ratolestí doslova tečou nervy, v jednom kuse zažíváte nikdy nekončící honičku mezi domovem, školkou, školou, zaměstnáním, nákupy, domácími úkoly a úklidem? Neustále počítáte každou korunu a obáváte se, zda tenhle měsíc vyjdete? Tatínek dětí neplatí alimenty? Lámete si hlavu, kam s potomky o prázdninách, když babičky nejsou k dispozici a vy musíte pracovat? Starostí a nerváků se na single maminku valí nepřetržitě dost a dost. Jak je zvládnout a nezbláznit se? Pro začátek vyzkoušejte tato doporučení odborníků i samotných maminek, které se ocitly ve stejné situaci.

  • Vyřešte finance

    ...
    ...
    Autor: istock

    Uživit rodinu z jednoho příjmu je těžké, to dobře ví každá maminka samoživitelka a spoléhání se na bývalého partnera, pokud jde o finanční podporu při výchově dětí, zdaleka ne vždy přináší úspěch (a řešení se někdy táhne i několik let). Budete se proto muset spoléhat jen na sebe a podniknout kroky ke zvýšení rodinného rozpočtu. Jaké máte možnosti? Najít si brigádu, informovat se o možnostech dlouhodobých investic, poohlédnout se po lepším zaměstnání a změnit pracovní místo (i za cenu, že bude třeba například absolvovat rekvalifikační kurz), v případě nouze se můžete obrátit na příslušný úřad práce nebo sociální odbor, kde vám poradí, jaké máte šance třeba pro získání státního příspěvku na bydlení a podobně. A rozhodně se nestyďte požádat o pomoc rodinu nebo přátele.

  • Dodržujte režim a rutinu

    ...
    ...
    Autor: istock

    Snažit se i nadále – navzdory všemožným potížím – udržovat doma každodenní běžný rutinní provoz, jak jste byli všichni zvyklí, je nesmírně důležité. Děti potřebují pravidelný režim, pro jejich dobrý psychický stav a pocit bezpečí je zásadní, aby dokázaly předvídat, co se bude dít ráno, jak probíhají večery, musí vědět, s čím mohou počítat a na co se mohou spoléhat. Je to pro ně obrovská jistota, která jim pomáhá vytvářet vztah k okolnímu světu a lépe se vyrovnat se všemi změnami.

  • Nepolevujte ve výchově

    ...
    ...
    Autor: istock

    Nerezignujte na důslednost ve vztahu k potomkům, potřebují disciplínu. Budou na tom duševně mnohem lépe, když budou vědět, co se od nich očekává, jaké mají úkoly a povinnosti a také co bude následovat, když si je nebudou plnit. Hranice ve výchově neposunujte a nesklouzněte k nepřiměřené benevolenci jen kvůli tomu, že nyní řešíte jiné záležitosti, například problém v zaměstnání... Nebo na tom nejste momentálně psychicky nejlépe... Trvejte na dodržování dohodnutých a zavedených pravidel. I když je vám dětí líto, že vyrůstají bez tatínka a musí si tím vším nepříjemným procházet společně s vámi, neznamená to automaticky, že jim necháte naprosto volný prostor a budou kvůli vašemu soucitu růst jako „dříví v lese“ a dělat si, co chtějí.

  • Nezatahujte do problémů děti

    ...
    ...
    Autor: istock

    Umožněte jim zůstat dětmi. I když jste citově zraněná a cítíte se podvedená a opuštěná nebo se sebevíc zlobíte na bývalého partnera, snažte se s ním (pokud to jen trochu jde) udržovat korektní vztahy. Pořád je to otec vašich společných dětí, které by celou natolik zásadní životní situaci měly pocítit co možná nejméně. Nejsou to malí dospělí, nemají vyvinuté emocionální schopnosti a nedokážou se naplno vžít do vašich pocitů, chybí jim životní zkušenosti a nadhled. Tak je nezatahujte do vašich problematických vztahů, nebudou jim stejně rozumět, jen se začnou o to více trápit. Zakažte si citové výlevy, hádky, kritizování nebo obviňování jejich tatínka, nedávejte před nimi (alespoň ne příliš často) najevo své frustrace. Když pocítíte, že jste psychicky na dně, obraťte se na přátele nebo vyhledejte odbornou pomoc, místo, kde se můžete bez obav ze všeho vyplakat a vypovídat. Pro své děti musíte zůstat bezpečným a důvěryhodným přístavem, kde najdou bezpodmínečnou lásku, pozornost a něhu. Potřebují je.

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku