Sedm věcí, které jsem slíbila svým dětem! Proč?

  • Sedm věcí, které jsem slíbila svým dětem! Proč?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    23. února  2019 
     06:00

    Myslíte si, že jste dobrý rodič? Znáte tajná přání svých ratolestí? Nasloucháte jim? Jistě, všichni víme, že dokonalé rodičovství neexistuje a chyby děláme i při nejlepší vůli všichni. Vždycky je ale na čem pracovat, a na to vsadila Američanka Jeannie, která se svěřila se svým plánem, jak se bude snažit být ještě lepší maminkou.

  • Zastavte se a dejte slib!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Náš život utíká přímo zběsilým tempem, po pravdě: někdy bychom téměř potřebovali mapu nebo GPS navigaci, abychom se v něm vyznali. Od rána do večera jsme v jednom kole, naše dny ubíhají v nepřetržitém chaosu. I když třeba krásném a dobrodružném, vždycky ale náročném! Přes všechny úkoly, povinnosti a závazky občas zapomínáme na to, kým jsme a co je pro nás skutečně důležité. Tedy v první řadě fungující a spokojená rodina a šťastné děti. Jak můžete lépe poznat jejich potřeby a přání a vylepšit vzájemný vztah? Nechte se inspirovat „rodičovskými sliby“, ke kterým se zavázala trojnásobná maminka Jeannie. Tady jsou!

  • Budu vaším průvodcem, ne policajtem!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Mým posláním je vyslat vás do života připravené. Dohlédnu, abyste se naučili správně rozhodovat, odpovím na vaše otázky, ráda s vámi budu diskutovat. Pokusím se ale vyvarovat se nevyžádaných rad, zákazů a příkazů, nebudu vyzvídat ani šmejdit a vaše soukromí je pro mě svaté. Znamená to, že se musím naučit potlačit a ovládat svou nejistotu a určité obavy, ale zvládnu to. Ve všech případech a situacích, kdy je to jen trochu možné, vás nechám rozhodovat samotné, naučíte se tak dobře stát si za svým názorem a přesvědčením, případně za ně i bojovat.

  • Budu vychovávat, ne trestat!

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Chci, aby u nás doma vládla vzájemná důvěra, trvám na dodržování kázně a dohodnutých pravidel a neomlouvám jakoukoli lež. K tomu všemu vás vedu odmalička a povedu nadále. Pokud se ale vyskytne jakýkoli problém, nebudu vás peskovat ani kritizovat, ale společnými silami se pokusíme najít vhodné řešení. Chci, aby základním stavebním kamenem mé výchovy byly láska a respekt, nikoli konflikty, křik, vztek a nesmyslné zákazy a tresty! A svatosvatě přísahám, že pro vás budu tím nejlepším možným vzorem hodným následování.

  • Budu vás respektovat

    ...
    ...
    Autor: istock

    Jistě, není to pokaždé snadné, protože mám doma tři výrazné a tolik odlišné individuality. Ke každému z vás jsem si musela najít cestu zvlášť, každý jste svébytná osobnost s rozdílnými povahami, zájmy i pocity, každý potřebujete jiné podněty. Co zkrátka platí pro jednoho sourozence, nefunguje u druhého ani třetího. Pokusím se přistupovat ke každému podle jeho potřeb, abychom si co nejlépe rozuměli.

  • Každý den se spolu zasmějeme

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Moc se mi líbí, co kdysi řekl slavný Charlie Chaplin, a to: „Den bez smíchu je zbytečný den." Smích nic nestojí a okamžitě zvedne náladu. I sebevětší problémy se dají zvládnout a překonat, když člověku nechybí smysl pro humor a dokáže se od srdce zasmát. Někdy stačí jen obyčejný milý úsměv, abychom se všichni cítili lépe. A navíc společný smích neuvěřitelně sbližuje a posiluje vzájemné pouto. Pojďme si proto dopřát každý den alespoň chvilku, kdy si ho užijeme, ať už u snídaně, při ranním oblékání, u stolu během večeře nebo kdykoli jindy. Příležitost i důvod se vždycky najdou.

  • Podpořím vaše zájmy

    ...
    ...
    Autor: istock

    Vždycky se budu snažit všemožně rozvíjet vaše přirozené nadání a vlohy. Budu vaší oporou a poskytnu vám příležitost, abyste mohli věnovat se svým zálibám a zájmům a také objevovat nové. Chci vám ukázat pestrost a rozmanitost světa kolem nás, ať už prostřednictvím umění, hudby, společného čtení nebo cestování. Budu respektovat a podporovat vaše zájmy, i když nejsou stejné jako ty mé, protože chci, abyste zjistili, co máte rádi, co vás baví, na co máte talent a kdo vlastně jste.

  • Nechám vás dělat chyby

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Ano, slyšíte dobře. I když je to pro mě jeden z nejnáročnějších slibů, s klidným svědomím a záměrně vás nechám dopouštět se chyb a omylů. Budu sledovat vaše selhání a to, jak si s nimi dokážete poradit. Protože když někdy takzvaně šlápnete vedle, je důležité, abyste uměli zareagovat, poučit se z neúspěchu, věci napravit, omluvit se. V životě se totiž nevyhnutelně setkáte s celou řadou proher a neúspěchů, takže trénink je na místě. Všichni jsme někdy selhali, pokaždé se ale musíte umět zvednout ze země, oprášit se a pokračovat dál. Jen tak budete v životě úspěšní. Jak říkal už Albert Einstein: „Ten, kdo nikdy neudělal chybu, nikdy nezkusil nic nového." Prozradím vám, že čím více se učíte, tím méně se bojíte a tím více získáváte jistotu. Rostete a rostou i vaše šance na úspěch.

  • Budu vám pořád opakovat, jak vás miluji

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Bez ohledu na to, jak hektický den právě prožíváme, v rámci každodenní rutiny si vždycky najdu okamžik, kdy vám dám pusu, pohladím vás nebo obejmu a řeknu vám (nahlas a klidně třikrát za hodinu), jak moc vás miluji, jak jste pro mě důležití a jak jsem šťastná, že vás mám. Společné rodinné chvilky, i když jsou někdy kvůli pracovním a školním povinnostem hodně krátké, mají pro mě naprostou prioritu před čímkoli jiným a nedám si je vzít. Chci, abychom se každý den aspoň na pár okamžiků všichni zastavili, popovídali si, zasmáli se, svěřili se se svými zážitky. Nic není důležitější!

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku