13. týden: Bojím se prvotrimestrálního screeningu

13. týden: Bojím se prvotrimestrálního screeningu
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
8. května  2017 
 10:36

Opět jsem se celou noc budila. Tentokráte ani ne tak kvůli častému chození na záchod, ale byla jsem tak nervózní, že se mi do snů vkrádaly myšlenky, jak všelijak by mohly dopadnout výsledky ze screeningu na vývojové vady, který nás ráno čeká. 

V rodině sice žádný Downův syndrom nemáme a ani jiné podobné genetické zatížení, ale jak vím z mnoha různorodých příkladů, často tohle vůbec nehraje roli. Půl hodiny před zvoněním budíku ležím a hladím si bříško.

Koukám na vedle spícího manžela a snažím si užít té chvilky, kdy je všude doma klid a já mám pocit, že je vše přesně tak, jak má být a já jsem za tohle všechno moc vděčná. Za malou chvilku si všimne i náš pejsek, že jsem vzhůru a chvíli mě pozorně pozoruje svými velkýma očima.

Hvězda Ulice Míša Tomešová prozradila: Snědla jsem placentu!

Hvězda Ulice Míša Tomešová prozradila: Snědla jsem placentu!

Hvězda seriálu Ulice a Ordinace v růžové zahradě je maminkou na plný úvazek! Míša Tomešová (26) v únoru porodila synka Kristiána a mateřství si naprosto…celý článek

Náš pes Bonifác spí už od štěněčího věku s námi v posteli. A ani v jeho sedmi letech se jeho touha po velkém mazlení nijak nezmenšila. Naopak bych řekla, že teď, co jsem těhotná, je ten náš velký mazel ještě více dychtivý po kontaktu se mnou nebo s manželem.

Právě rozvážně slézá ze svého polštáře (ano, ano přesně vedle našich hlav má svůj vlastní polštářek pes) a opatrně se na mě vrhá. Vleze si na mou hruď a olizuje mi obličej. Zatímco jej hladím, si zároveň dávám pozor, aby mi náhodou nemotorně neskočil na břicho. A to už zvoní budík a probouzí se manžel. Nejdříve pohladí psa a trochu mu poodsune hlavu, aby mohl políbit i mě a v momentě, když Bonifác skáče okolo manžela, využije můj Radek chvilky a dá pusu i pupíku. Po vydatné snídani se vydáme do nemocnice na již zmiňovaný screening.

Nervózně čekáme na doktora

V čekárně jsem o půl hodiny dříve, jelikož jsem si nechala udělat i testy na preeklampsii, které mimo odběru krve spočívají v měření tlaku na obou pažích po deseti minutách sezení a jednom opakování. Ani v těhotenství se můj nízký tlak nijak výrazně nezměnil a stále zůstává pod stovkou.

S naměřenými hodnotami pak už jen nervózně vyčkáváme příchodu doktora. Všechny mé kamarádky si screeningové vyšetření moc chválily, protože konečně viděly svoje miminko v opravdu velkém rozlišení na kvalitním ultrazvuku a to déle než tři minuty, jak to bývá obvykle při návštěvě těhotenské poradny. Navíc u toho můžete mít partnera a oba tak máte šanci v klidu pozorovat, co prcek právě dělá. Taky si pamatuji ty nádherné fotky, které mi holky ze screeningu ukazovaly.

Ženy ukázaly na fotkách, jak mateřství změnilo jejich tělo

Ženy ukázaly na fotkách, jak mateřství změnilo jejich tělo

Na jedné straně dítě, na druhé strie, povolená kůže na břiše, povolená prsa, kila navíc, změněná postava. Těhotenství a porod se na ženském těle často…celý článek

V ordinaci s obřími obrazovkami si tak lehám na lehátko, vyhrnuji oblečení z břicha a jsem nesmírně zvědavá, bojácná a natěšená zároveň. Už první snímky mě uklidní, že mimino vypadá čile. Evidentně až moc. Při objednávce termínu, nás sestřička upozornila, že můžeme na screeningu strávit až dvacet minut, podle toho, jak bude mimo natočené. Ovšem ani po dvaceti minutách, kdy doktor provádí kontrolu, se nepodařilo prcka změřit a ani se podívat na to nejdůležitější. Každé dvě sekundy mění polohu a odmítá spolupracovat.

Trochu ho doktor pošťuchuje, já se jdu projít a znovu to zkoušíme. Po dalších dvaceti minutách se konečně daří mimino změřit a podívat se na všechno důležité. Ne, že by se ten náš nezbeda uklidnil, jen se konečně otočil na správnou stranu a škubal sebou tak, aby bylo vidět, co doktor potřebuje. Naštěstí všechny testy dopady dobře a nám s manželem padá kámen ze srdce.

Jen ještě tu hezkou fotku by to chtělo…To bychom ale asi chtěli moc. Doktor se pokouší nám vyhovět, ale není nám moc přáno. Nakonec odcházíme s fotkou, na kterou potřebujete opravdu bujnou fantazii. Prcek je tam natočený z boku, sedí si na nožičkách jako na bobku a ruce má pod hlavou. Můj muž jeho polohu okomentoval slovy, že sedí jako náš pes. Tak snad bude mít větší štěstí na fotku z poradny, která nás čeká už za dva týdny.

6. týden: Těhotenství, s nímž nikdo nepočítal

6. týden: Těhotenství, s nímž nikdo nepočítal

První dny doma po propuštění z nemocnice probíhaly celkem normálně. Sice se nic nelepšilo, ale ani nehoršilo. Pak to ale přišlo. Asi po pěti dnech…celý článek

 

Sdílej na facebooku
Autor: Michaela Kaňoková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku