12 věcí, kterých se ženy před porodem skutečně bojí: Co s tím?

  • 12 věcí, kterých se ženy před porodem skutečně bojí: Co s tím?
    První setkání s miminkem
    Foto: s
    Sdílej na facebooku
    17. května  2016 
     14:00

    Obavy z porodu se staly jakousi moderní epidemií. Přitom je to přirozená věc, která se většinou nijak nezkomplikuje. Ale samozřejmě – co matka, to jiná porodní historka. A co více, i zdánlivě podobné porody mohou ženy, které je zažily, líčit hodně odlišně. Zatímco někdo popisuje především bolest, v podání jiné ženy se může porod jevit jako svého druhu magický zážitek. Tak jako tak, před porodem většina žen chová větší či menší obavy, které trefně shrnul web bellybelly.com.

  • 1. Nástřih hráze, neboli epiziotomie

     

    ...
    ...
    Autor: s

     

    Nástřih hráze byl i v českých porodnicích dlouho rutinou, někdy zbytečnou, což se pomalu lepší – v roce 2004 jich bylo přes 60 procent, v roce 2010 polovina, v roce 2012 45 procent a v roce 2013 už méně než třetina. Ale v rámci Evropy je to ještě hodně, podle Světové zdravotnické organizace by jich mělo být do deseti procent. Má se používat jen tehdy, když se dítě například kvůli příliš velké hlavičce zasekne těsně před vykouknutím ven, ne kvůli urychlení porodu. 

     

    Budoucí matky se bojí toho, že je nástřih bude bolet a že se jim pak bude špatně hojit, což se někdy může stát. 

     

  • 2. Zhoršení sexuálního života po porodu

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Mnoho žen se bojí i toho, že porod na kratší či delší dobu negativně ovlivní jejich sexuální život, protože bude bolestivý, ať už kvůli nástřihu nebo natržení. To se skutečně může stát, a pokud takový stav trvá i po šestinedělí, je na místě obrátit se na gynekologa. 

     

  • 3. Strach z narození mrtvého dítěte

     

    Těhotné ženě v Hradci mylně oznámili, že její dítě bude pravděpodobně postižené (ilustrační foto)
    Těhotné ženě v Hradci mylně oznámili, že její dítě bude pravděpodobně postižené (ilustrační foto)
    Autor: Profimedia.cz

     

    Jedna z nočních můr těhotných žen. Porodní asistentka Brenda Manning, která tuhle obavu komentovala na webu bellybelly.com, jejich strach chápe. "Je to pochopitelná obava z budoucnosti a z toho, co nemohou nijak ovlivnit," míní a připomíná, že k tomu mohou patřit i děsivé těhotenské sny. 

  • 4. Strach z úniku moči nebo stolice během porodu

    V některých porodnicích se nedodržují platné právní předpisy. Namísto pěstounské péče posílají nechtěné novorozence automaticky do ústavů.
    V některých porodnicích se nedodržují platné právní předpisy. Namísto pěstounské péče posílají nechtěné novorozence automaticky do ústavů.
    Autor: www.profimedia.cz

    Už jen ta představa mnohé těhotné ženy děsí jako něco mimořádně trapného a ponižujícího. Ale jak říká porodní asistentka Brenda Manning, je to hodně časté, běžné a nikomu na porodním to nepřijde divné. "Když se dítě dostává ven, vytlačí jeho hlavička všechno, co by jí mohlo překážet," dodala. 

     

    Použití epidurální analgezie navíc snižuje schopnost rozpoznat potřebu na močení. 

  • 5. Císařský řez

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Počet císařských řezů ve vyspělých zemích stoupá a platí to i v České republice. Má to několik důvodů: jedním z nich je zvyšující se věk matek, s čímž stoupá i počet zdravotních komplikací, které vedou k volbě operativního porodu. Dalším z nich je tlak některých žen, aby nemusely rodit přirozeně, což si oficiálně vybrat nesmějí, ale neoficiálně se to děje. Část lékařů se navíc k císaři kloní z obav před komplikacemi. 

    Výzkumy ukazují, že plánovaný císařský porod není pro dítě riskantnější než porod vaginální, akutní císař o něco rizikovější je. Je také pravda, že děti, které přišly na svět císařem, mohou mít do budoucna větší problémy s imunitou a podobně. 

     

    Po císaři by žena měla zdravotníky upozornit na problémy, jako jsou silné bolesti, problémy s únikem moči, nadměrné vaginální krvácení, otok nebo bolest v lýtku, které mohou značit vážné pooperační potíže. Každopádně je to celkem velká břišní operace, k níž patří dlouhá rekonvalescence. 

  • 6. Porod pomocí kleští

    ...
    ...
    Autor: s

    Někdy lékaři navrhnou, že kvůli tomu, že porod nepostupuje, použijí kleště. To zní hrozně a není divu, že to rodící ženy vyděsí. Je zcela na místě, aby ony – nebo někdo z jejich doprovodu – položily následující otázky:

    • Jaké jsou výhody tohoto postupu?
    • Jaká jsou rizika tohoto postupu?
    • Jaké jsou alternativy této léčebné procedury?
    • Co se stane, když to odmítnu?

    Dobré také je, aby se žena alespoň částečně řídila vlastní intuicí a aby případně požádala, pokud to situace umožňuje, aby s ní někdo z personálu probral návrh o samotě. 

  • 7. Mekonium čili smolka v plodové vodě

     

    ...
    ...
    Autor: s

     

    Mekonium je měkká zelenavě černá lepkavá hmota, kterou má dítě před porodem ve střevech, tvoří se zhruba od 16. týdne vývoje a vzniká z toho, co dítě napolyká v děloze. Pokud je vše v pořádku, dítě ji vyloučí až po porodu, pokud ne, může se vyprázdnit do plodové vody – z toho je pak voda zbarvená a zakalená. Pokud ženě praskne voda a není čirá, měla by rychle jet do porodnice. Stává se to asi v 15 procentech porodů. Někdy také hrozí, že dítě v takovém případě mekonium vdechne, což může vyvolat zápal plic. 

  • 8. Pupeční šňůra kolem krku

     

    ...
    ...
    Autor: s

    Poměrně vysoké procento dětí má v děloze pupeční šňůru více či méně omotanou kolem těla či krku a nic jim kvůli tomu nehrozí. Bohužel, někdy se i kvůli jejich pohybům začne utahovat, a to je nebezpečné. Když to lékaři zjistí předem, dokážou vytvořit smyčku, kterou dítě bez potíží přejde. 

     

  • 9. Předčasný porod

     

    ...
    ...
    Autor: s

     

    Obava z toho, že se dítě narodí dříve, než má, je pochopitelná. A tohle riziko také stoupá například s věkem matek. Obecně se o předčasném narození hovoří, když se dítě narodí před dokončeným 37. týdnem těhotenství. Čím dříve se dítě narodí, tím vyšší je riziko, že bude mít vážné komplikace, nebo dokonce zemře. Za hranici, kdy se lékaři snaží dětem pomoci, se v Česku považuje ukončený 24. týden těhotenství. 

    Počet předčasných porodů se neustále zvyšuje, a to ze šesti procent v roce 2002 na současných 8,3 procenta. V řeči absolutních čísel to znamená, že v roce 2002 se předčasně narodilo 5567 dětí, zatímco v roce 2014 už to bylo 9121 dětí. Naštěstí většina z nich překoná problémy z dřívějšího narození bez následků. 

     

  • 10. Bolest

     

    ...
    ...
    Autor: s

     

    Bolest k porodu patří, ale zatímco některé ženy ji berou jako jeho přirozenou součást, jiné se jí snaží za každou cenu co nejvíce vyhnout. Každopádně má cenu se už předem zajímat o to, jaké jsou metody tlumení bolesti, a předem si například udělat jasno, zda epidurální anestezii spíše ano či ne. Velkou roli může hrát volba prostředí, v klidné menší porodnici vše může jít lépe než ve velké – a podobně. Pro dítě bolest způsobená kontrakcemi nebezpečná není. 

     

  • 11. Nedostatek informací

    ...
    ...
    Autor: s

    Ženy se také mohou bát, že jim během porodu budou chybět informace, které budou potřebovat pro nějaké rozhodnutí, nebo že jen prostě nebudou vědět, co se právě děje a v jaké fázi porod je, což je může znepokojovat. Na to je dobré, aby je k porodu někdo doprovázel, ať už manžel, kamarádka nebo dula, s níž si vytvoří vztah už během těhotenství. Personál skutečně nemusí poskytovat dostatek informací. 

  • 12. Co když to do porodnice nestihnu?

    První setkání s miminkem
    První setkání s miminkem
    Autor: s

    Zapomeňte na filmové porody, kde hrdinka zničehonic vykřikne, začne se svíjet a za dvě minuty rodí. Takhle rychle nejdou ani porody, o nichž lékaři mluví jako o překotných. Ve skutečnosti se před příjezdem do porodnice neplánovaně narodí jen promile dětí – riziko je o něco vyšší, pokud je to pro vaši rodinu typické nebo pokud i vaše předchozí porody byly rychlé. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku