Tahle máma porodila doma bez jakékoli pomoci a je hvězdou internetu!

Sdílej na facebooku
29. ledna  2018 
 06:00

Před třemi lety Marissa Heckel z Columbus Grove porodila svou první dceru v porodnici. Byla to pro ni hrozná zkušenost! Šikanovali ji kvůli tomu, že si nepřála epidurál, nebo ji nutili tlačit ve chvíli, kdy se jejímu tělu prostě nechtělo. Plakala a porod si vůbec neužila. Proto se rozhodla ten druhý absolvovat doma. A bez jakékoli pomoci. Fotografii z domácího porodu uveřejnila na svém facebookovém profilu a vyvolala tím bouřlivé i  pochvalné reakce. Co si o tom myslíte? My to považujeme za hodně riskantní kousek a nedoporučujeme ji následovat. 

Marissa se domnívá, že každá žena má právo porodit tak, jak sama chce a cítí. Do svého druhého porodu si proto nenechala mluvit a rozhodla se porodit doma. Sama, bez cizí pomoci, jen v přítomnosti manžela. „Jsem asi tvrdohlavá, ale nemám ráda, když se mi někdo snaží vnutit, co je pro mě nebo moje dítě nejlepší.“

Před domácím porodem bez odborné pomoci však lékaři důrazně varují a náš web jim dává za pravdu. Protože některé komplikace se  mohou objevit náhle, případně jejich hrozbu nemusí matka vůbec umět vyhodnotit.

V Česku přibývá žen, které rodí doma, některé samy, některé s asistentkami, ovšem ani to se nedá dvakrát doporučit například kvůli tomu, že systém tomu není nakloněn a není na to uzpůsoben. Jakkoli tyhle ženy chápeme - část porodnic a porodníků v nich jakoby se chovala stále stejně, jako tomu bylo před třiceti lety. 

Až si tělo řekne? 

Navzdory tomu, že se termín porodu protáhl o dva týdny, Marissa to nebrala nijak dramaticky. Prostě si její tělo počkalo na vhodnou chvíli. Nepanikařila a věřila své intuici a svému tělu. „Moje tělo nejlépe vědělo, kdy je ten správný čas na porod,“ řekla na svých facebookových stránkách. Přesně tohle však nemusí bát pravda. Není málo žen, jejichž porod se rozběhne sám až v době, kdy je například plodová voda zakalená a dítěti už se nedaří dobře. 

Porod trval nakonec 36 dlouhých hodin a Marissa přiznala, že se v té době naučila o svém těle ještě mnohem víc, než věděla. I to, že se dá sebevětší bolest vydržet. „Během porodu jsem hledala úlevu ve sprše i ve vaně, ale moc to nepomáhalo,“ svěřila se. „Nakonec jsem se rozhodla bolest přečkat ve stoje proti zdi. A pořád jsem si říkala: Ta bolest je dočasná, jednou skončí.“

Když začala tlačit, byl u ní manžel a bylo to podle ní velmi romantické, i když ho během bolestí párkrát praštila. Nejprve ležela v posteli a snažila se tlačit, ale cítila, že to není přirozené. Tak požádala manžela, aby ji doprovodil na WC, kde se držela stojanu na ručníky a nechala svoje tělo, aby dokončilo svou práci. „Můj manžel tam stál v šoku, ale já jsem se nikdy necítila tak silná a dokonalá!“

 

Jaká rizika hrozí dětem, které se narodily císařským řezem? Podívejte se na VIDEO

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku