Těhotná v 50? Dvě ženy se svěřily, co prožívaly, když po padesátce čekaly dítě

  • Těhotná v 50? Dvě ženy se svěřily, co prožívaly, když po padesátce čekaly dítě
    Fotografie
    Foto: internal
    Sdílej na facebooku
    11. února  2017 
     06:00

    Od roku 2000 do roku 2013 vzrostl v západní Evropě počet těhotných žen, kterým je padesát a více, o neuvěřitelných 165 procent. Pozdní mateřství se stává rostoucím trendem zejména ve vyspělých zemích, jako je USA či západní Evropa. Moderní medicína to umožňuje, ovšem co si o tom myslí ženy samotné, případně odborníci?

     

  • Těhotné celebrity a pozdní mateřství

    Autor: Twitter.com/ithl123

    Popravdě už nás ani moc nešokuje, když otěhotní celebrita, které je přes čtyřicet. Gwen Stefani například porodila svého třetího syna, když jí bylo 44, Susan Sarandon měla syna ve 45, Gina Davis porodila dvojčata ve 48 letech. A Janet Jackson otěhotněla poprvé v 50! Vzhledem k tomu by se zdálo, že společnost jako celek pozdní těhotenství neodsuzuje, ovšem opak je pravdou. Nedávný průzkum mezi dvěma tisícovkami Britů ukázal, že 75 procent z nich si myslí, že těhotenství starších žen je naprosto nepřijatelné.

  • Proč jsou těhotné tak pozdě?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Ženy otěhotní v padesáti či později z mnoha důvodů. Některé poznaly toho pravého až na prahu padesátin v době, kdy už jejich vaječníky pracují na minimum energie a otěhotnění v téhle době je spíše zázrak. Jiné pracují na miminku v podstatě celý svůj plodný život a pak, když už tomu ani nevěří, konečně pokus o umělé oplodnění vyjde a ony čekají dítě. Ať to je jak chce, otěhotnět v době, kdy se vlastně blíží menopauza, není jednoduché.

     

  • Příběh první: Martina, 56 let, dvě dospělé děti syn Marek, 2 roky

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Starším synům bylo přes třicet, když jsem překročila padesátku. Asi rok mi vynechávala menstruace, pak jsem přestala krvácet úplně. Pro jistotu jsem si nechala udělat test na hladinu ženských hormonů v krvi, takže moje gynekoložka usoudila, že jsem již v přechodu a pravděpodobnost, že bych snad mohla otěhotnět, je nulová. S manželem, který byl tehdy o osm let starší, jsme měli hezké manželství a dobře fungoval i sex. Proto byl pro mě šok, když jsem po čase začala pociťovat podobné příznaky, jako kdybych byla těhotná. Pořád jsem si ale říkala, že to je „jen“ menopauza, nic jiného.

    Po čtyřech měsících jsem ale pro jistotu zašla za gynekoložkou, která mi udělala kontrolní sono a poměrně šokovaně mi sdělila: Jste těhotná! Na interrupci bylo pozdě, plod už byl čtyřměsíční. Těhotenství díky bohu proběhlo celkem v pohodě, přesto jsem se necítila nejlépe, hlavně únava mě sužovala. Dnes máme dvouletého syna, a když s ním jdeme na procházku, všichni si myslí, že jsme babička s dědečkem. Miluji ho nade vše, ale při představě, jestli se vůbec dožiju jeho maturity, mi běhá mráz po zádech.

  • Co na to odborníci

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jak říká doktor Martin Smažinka z gynekologicko-porodnické kliniky v Plzni, ve fertilním věku ženy neexistuje z porodnického hlediska žádná věková hranice, po jejímž překročení by těhotenství nemohlo mít fyziologický průběh.

    „Zároveň bohužel platí, že s přibývajícím věkem ženy většinou rostou zdravotní těhotenská rizika, jak pro matku, tak pro plod. Současně porod v tomto věku má svá specifika a zvýšená rizika,“ říká porodník. Proto nelze v tomto směru paušalizovat a každý případ by měl být posouzen individuálně. „Každá žena plánující graviditu ve vyšším věku nebo ta, která náhodně otěhotní, by se svým gynekologem měla probrat případná rizika. Především by měl být zhodnocen její zdravotní stav, přidružená onemocnění, počet a průběh předcházejících těhotenství,“ dodává Martin Smažinka. Mezi nejčastější rizika u starších matek patří riziko potratu, mimoděložního těhotenství, genetických abnormalit plodu či předčasného porodu. Chcete-li se dozvědět více, můžete zde. Na stránkách LabTestOnline můžete zdarma zjistit, co všechno lze z krve vyčíst.

  • Příběh druhý: Hana, 52 let, dcera Ella, 1,5 roku

    3250326:gallery:true:true

    S manželem jsme žili hodně svobodně, a tak dítě do našeho života nějak nezapadalo. Budovali jsme oba kariéru a rodinu jsme neřešili. Pak najednou přišla čtyřicítka a já pocítila touhu po tom, stát se matkou. Zkoušeli jsme to nejdřív přirozenou cestou, ale když jsem ani po roce neotěhotněla, vyhledala jsem specialistu, který mi sdělil, že bude velmi komplikované otěhotnět bez pomoci moderní medicíny. Manžel měl málo spermií, já neovulovala pravidelně. Absolvovala jsem několikrát hormonální léčbu, asi čtyřikrát jsme zkusili umělé oplodnění – nic.

    Pak jsme rezignovali a řekli si, že na to kašleme. Jenže pak se stal zázrak, nevím, a když mi bylo padesát, vynechala mi menstruace. Vzhledem k tomu, že jsem ji až dosud měla pravidelnou, menopauza mě nenapadla, takže jsem si hned udělala těhotenský test. Když jsem viděla ty dvě čárky, rozbrečela jsem se štěstím.

    Lékařka mi samozřejmě sdělila všechna možná rizika, ale já to riskla. Ano, bylo to hrozné těhotenství, měla jsem těhotenskou cukrovku, vyšší krevní tlak, a nakonec jsem porodila předčasně o měsíc dřív. Dcera byla naštěstí úplně v pořádku a dnes jsem za ni vděčná osudu. A můj názor? Těhotenství po padesátce není nenormální, ale žádný med to taky není.

     

  • Odkládat, nebo poslouchat přírodu?

    3250324:gallery:true:true

    Dítě až po státnicích, dítě až si postavíme barák, dítě až si našetříme půl milionu, dítě až si užijeme… Je to samozřejmě vaše věc, nicméně jak říká na svých stránkách gynekolog Alexandr Barták, žena, která odkládá mateřství do věku po třicítce, riskuje, že zůstane bezdětná nebo že se jí nepodaří porodit tolik dětí, kolik by chtěla.

    Fyziologie rozmnožování druhu Homo se totiž od doby kamenné nezměnila ani trochu, ať se to líbí někomu nebo ne. S věkem totiž klesá pravděpodobnost otěhotnění přirozeného a naprosto stejně klesá i pravděpodobnost úspěchu jakékoli léčby, a to i včetně umělého oplodnění. Jak gynekolog Barták zdůrazňuje, příčina poklesu plodnosti je zakletá v samotných oocytech, v jejich stárnutí a postupné destrukci. A s tím ani sebelepší medicína nic nenadělá.

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku