Válka proti porodům doma? Na úplně špatném místě

Válka proti porodům doma? Na úplně špatném místě
Foto: @maegandougherty
Sdílej na facebooku
20. dubna  2017 
 20:00

Tenhle týden se jedněm rodičům na Blanensku narodilo dítě, které krátce po porodu umřelo. Obrovská tragédie. Ovšem to, co následně předvedla policie a lékaři, z toho dělá záležitost ještě mnohem horší. V podstatě každá matka je v jejich očích zločincem – nebo je minimálně z něčeho podezřelá. 

Stačí zmínit, že nějaká žena porodila doma, a už se zvedají zástupy odpůrců křičících, jak je to nebezpečné a nezodpovědné vůči dítěti. Tenhle týden taky, když se do médií rozletěla zpráva o případu z jižní Moravy. 

Žena porodila doma, dítě zemřelo. Vypadá to jako jasná spojitost, ale skutečnost je mnohem složitější. Matka čekala své druhé dítě, které chtěla přivést na svět v porodnici, kam ji měla doprovodit jí vybraná porodní asistentka. Bohužel, ve čtvrtek ráno náhle začala překotně rodit, zavolala si záchranku, ale když miminko přišlo na svět a lékaři přestřihli pupeční šňůru, přestalo dýchat a zemřelo. 

Co se mi stalo v porodnici: Skutečné zážitky. Zažili jste to taky?

Co se mi stalo v porodnici: Skutečné zážitky. Zažili jste to taky?

Osobně si myslím, že se české porodnice za posledního čtvrt století změnily k lepšímu. Bohužel ne všude a ne dost a týká se to jak vybavení, tak přístupu…celý článek

To, co následovalo, mi přijde neskutečné. Záchranka ženu kvůli krvácení odvezla do nemocnice dříve, než se dozvěděla, co se s jejím miminkem stalo. To jediné se ještě dá pochopit. Strašné je, že ve špitále, kde se ptala po svém dítěti, se s ní doktoři nebavili. A snad nejhorší je, že policie zakázala jejímu manželovi, aby jel s ní a řekl jí, co se stalo jejich novorozenci. Místo toho ho i se starším dítětem několik hodin drželi na policejní služebně, aby ho vyslechli. 

Zkuste si to představit. Po devíti měsících čekání a těšení všechno skončí špatně. A vy coby otec a matka nemůžete být spolu a sdílet tu bolest. Nemluvě o tom, že žena nevěděla, co se stalo s dítětem, a otec zase, co se děje s ní. Mimochodem – rodit doma není trestné a rodit rychle taky ne. 

7 nejčastějších příčin potratu: Co se dá dělat, aby se to nestalo?

7 nejčastějších příčin potratu: Co se dá dělat, aby se to nestalo?

Lékaři považují potraty v prvních dnech či týdnech těhotenství za tak časté, že jim vlastně ani nevěnují pozornost, nepátrají po příčinách a nenabízejí…celý článek

Sama bych doma nikdy nerodila, natolik si nevěřím, ale znám několik žen, které se právě pro takový příchod svých dětí na svět rozhodly. A většinou je v přístupu k porodu a k informování se o všech možných okolnostech málokdo tak zodpovědný jako ony. 

Ale tohle byl beztak jiný případ. Žena doma vůbec rodit nechtěla. Stalo se neštěstí, jaké se občas může stát, i když máme tendenci myslet si, že díky moderní medicíně je to vyloučené, a proto se hledá viník. Že mají jasno lidé, kteří ani pořádně nedočtou článek a pak v diskusi bojují proti porodům doma, zase tak nepřekvapí. Že se do honu na čarodějnice plnou váhou kromě některých lékařů vložila i policie, to děsí. 

Domácí potrat: Přišla jsem o dítě, ale nechtěla jsem do nemocnice

Domácí potrat: Přišla jsem o dítě, ale nechtěla jsem do nemocnice

Když Klára (31) potřetí otěhotněla, byl to pro ni trochu nečekaný šok. Do té doby všechno šlo podle plánu, svatba, do roka dítě, po dvou letech další.…celý článek

Maturita 2017: Příšerná témata slohovek! Viděli v Cermatu nějaké mladé lidi?

Maturita 2017: Příšerná témata slohovek! Viděli v Cermatu nějaké mladé lidi?

Můj nejstarší syn tenhle týden začal maturovat. Jako asi sedmdesát tisíc jeho vrstevníků psal v úterý slohovou práci. Dost je lituju, témata, z nichž…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku