Porodit dítě po 35. narozeninách je skvělé, říká tahle matka. Věda její slova potvrzuje!

Porodit dítě po 35. narozeninách je skvělé, říká tahle matka. Věda její slova potvrzuje!
Dítě ve čtyřiceti? Některé matky s to pochvalují
Foto: istock
Sdílej na facebooku
4. října  2018 
 06:00

Američanka Estelle Erasmus, která přivedla svou první dceru na svět ve čtyřiceti letech, se svěřila, proč to podle ní byla ta nejlepší životní volba. A všem ostatním ženám vzkazuje: nebojte se a jděte do toho taky!

Slavná country zpěvačka Carrie Underwood se nedávno při předávání hudebních cen Grammy veřejně svěřila, že v pětatřiceti letech už nejspíš zmeškala svou šanci na to, mít velkou rodinu a dopřát synovi Isaiovi sourozence.

Dokonce prý s manželem uvažovala o osvojení opuštěného dítěte. Vzápětí ale s radostí vyslala do světa zprávu o svém těhotenství. Vedle gratulací a povzbudivých vzkazů se našla také spousta žen, které ji na sociálních sítích nemilosrdně odsoudily, že ve svém věku zbytečně riskuje.

Bude vám to zapalovat!

„Naprosto souhlasím s výsledky nedávné studie o matkách nad 35 let, kterou publikoval odborný časopis Journal of the American Geriatrics Society. Ta totiž zjistila, že hladiny hormonů, které v těhotenství zaplaví tělo nastávající maminky, podporují činnost mozku, prospívají duševnímu zdraví a také posilují paměť. Takže budete chytřejší, pohotovější a kreativnější, což je skvělé zjištění,“ říká s trochou nadsázky Estelle.

Jistě, čím jste starší, tím je "proces donosit, porodit a vychovávat dítě" náročnější. Podle výsledků vědeckých výzkumů na tom ale není nic kontroverzního. „Je normální mít obavy z pozdějšího těhotenství, ale pokud se žena cítí dobře a je po zdravotní stránce v pořádku, není důvod, aby v tomto věku neměla dítě. I při problémech s plodností existuje dnes mnoho způsobů, jak rodinám pomoci, ať už metodou umělého oplodnění (IVF) či dárcovských vajíček,“ uvádí Dr. Juli Fraga, psycholožka specializující se na reprodukční zdraví žen. Podle ní se ženy někdy zbytečně obávají, že jsou v pětatřiceti letech už „staré“, neplodné a nebudou schopné donosit miminko. Což není pravda. Tento názor jim často vnucuje okolí a podlehnou obecnému společenskému tlaku.

Nic není nemožné!

Je pravda, že ženy starší 35 let jsou lékaři označovány jako „rizikové matky". Neznamená to ale, že ani v tomto – ze zdravotního hlediska „pokročilejším“ – věku nemohou bez zdravotních problémů a komplikací absolvovat těhotenství a porodit dítě. Lékaři ale ženy varují, že není dobré, aby si myslely, že s tím, že se jim to podaří, mají automaticky počítat. Nejde o samozřejmost, takže plánovitě odsouvat mateřství na pozdější dobu není dobrým řešením.

„Celá řada mých kolegyň, kamarádek a známých měla své první dítě až kolem čtyřicátého roku. I já sama jsem svou (dnes už devítiletou) dceru přivedla na svět přesně ve čtyřiceti. A v žádném případě toho nelituji. I když jsem měla hodně komplikované a pečlivě lékaři hlídané těhotenství. Neměnila bych,“ přiznává Estelle.

VIDEO: Jak se mění ženské tělo v průběhu těhotenství? Podívejte se!

Co byste měla vědět?

Být mámou ve čtyřiceti je módním trendem. Tak se to dnes může na první pohled zdát. Podle amerického Národního centra pro zdravotní statistiku počet žen, které porodí své první dítě ve čtyřiceti letech, výrazně stoupá. Ve skutečnosti ale průměrný věk prvorodiček roste již celou řadu let a jde o trend, který bude dále pokračovat.

A víte, proč ještě je dobré mít dítě „na stará kolena“? Podle nejnovější studie, kterou provedli vědci v Nové Anglii, mají ženy, které porodily po čtyřicítce, čtyřikrát vyšší pravděpodobnost, že se dožijí stovky, než ženy, které měly potomky v mladším věku. A to je výborná zpráva, ne?

„Ratolest vás udrží stále ve střehu a dobré kondici. Dívám se na svět očima své dcery a cítím se stále mladá, uvažuji pozitivně a dokážu se radovat z maličkostí. Jsem bezstarostnější a kreativnější, jednoduše mnohem šťastnější,“ zdůrazňuje Estelle.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku