V těhotenství jsem přibrala 35 kilo. Teď vážím méně než kdy dříve. Jak to?

V těhotenství jsem přibrala 35 kilo. Teď vážím méně než kdy dříve. Jak to?
...
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
13. března  2018 
 06:00

Se svým příběhem, který může být povzbuzením a motivací pro ostatní maminky, které bojují s poporodními kily, se nám svěřila sedmatřicetiletá Monika.

O miminko jsme se s manželem snažili dlouhých pět let, během kterých jsem mimo jiné absolvovala dvě operace, hormonální léčbu endometriózy a tři cykly umělého oplodnění. Hormonální léky a injekce, plus stres a můj ne příliš dobrý psychický stav, se na mé postavě začaly podepisovat. Naštěstí mám ráda sport, takže jsem díky němu přibývání na váze i tak držela celkem pod kontrolou. Pak jsem nakonec skutečně otěhotněla a byla odhodlána si svůj jiný stav patřičně užívat. Se vším všudy.

Sváděla jsem to na nevolnosti

První tři měsíce mě trápily téměř každodenní nevolnosti, lépe se mi udělalo v podstatě jen v případě, že jsem si žaludek nacpala k prasknutí. Musela jsem jíst, často a hodně, pořád mě pronásledoval hlad. Ani jsem si neuvědomovala, že v jednom kuse něco žvýkám. A co hůře, přesvědčila jsem se, že těhotenské chutě, kterým jsem se u kamarádek dříve jen vysmívala (a obviňovala jsem je, že si je vymýšlejí a svádějí na ně svou žravost), opravdu nejsou pověrou. Přistihovala jsem sama sebe, jak stojím večer před otevřenou lednicí a koušu do syrového párku, k snídani jsem si dopřávala klidně tři rohlíky s máslem a medem, při obědech mi kolegyně se smíchem nechávaly své okurkové nebo rajčatové saláty.

Tělo se vymklo kontrole

Čekala jsem vymodlené miminko, plula si na svém růžovém obláčku a užívala si každý den s bříškem. Jednou přišlo období nezvladatelných chutí na zmrzlinu, po týdnu mě přepadla touha po jahodách se šlehačkou, pak jsem zase nemohla pár dní existovat bez kuřecího řízku. Samozřejmě to nezůstalo bez následků, takže i když jsem byla celé těhotenství poměrně aktivní a snažila se hýbat, podnikali jsme výlety a túry (ještě v 6. měsíci jsem vynesla prcka v bříšku na Sněžku) a občas jsem si vyrazila zaplavat, zvětšovala jsem se přímo před očima. V posledním trimestru, který vyšel na horké léto, se navíc přidaly obrovské otoky a nad svou hmotností jsem naprosto ztratila kontrolu. Pamatuji se, jak jsem se v ordinaci před sestřičkou, která mě vážila, neskutečně styděla. Týden před porodem mi váha ukázala neuvěřitelných 97 kilo. Z mých dvaašedesáti to byl opravdu slušný výkon. I když upřímně nemůžu říct, že bych to v té době nějak zvlášť řešila, jen jsem moc nevěřila sama sobě, že se ještě někdy vrátím do své předtěhotenské podoby.

...
...
Autor: iStock

Šlo to (skoro) samo

Jenže teď už vím, že když se jednou rozhodnete, jde to! Šokovaně jsem zjistila, že prvních jedenáct kilo jsem nechala už v porodnici a během šestinedělí mě opustilo dalších šest. Zřejmě za to mohlo poctivé kojení a kolotoč kolem novorozeněte, protože jsem v podstatě denně spořádala jednu celou oříškovou čokoládu, a přesto jsem hubla. Mé tělo také tvrdě vyžadovalo pravidelný přísun smetanových jogurtů a kakaa a já mu je ráda dopřávala. Půl roku jsem kojila, takže hubnutí bylo to poslední, co by mě zajímalo, rozhodně jsem nechtěla nic uspěchat a způsobit si nějakou drastickou dietou úbytek mléka, nebo dokonce zastavení laktace. Syn byl neskutečně hodný a často spinkal, takže jsem začala podnikat tříhodinové odpolední výšlapy s kočárkem. V kopcovitém terénu kolem našeho městečka to byl fajn kondiční trénink.

Překonala jsem slabou vůli a začala makat

Ve chvíli, kdy jsem skončila s kojením, jsem se už dlouho nerozmýšlela a rozhodla se jednat. Jednoduše jsem se zdravě naštvala a odmítla se dál dívat v zrcadle na obří zadek, stehna ozdobená celulitidou a „klepající se“ rosol na rukou. Neoplývám zrovna pevnou vůlí, takže je jasné, že jakékoli omezení v čemkoli je pro mě náročné. Proto jsem si natvrdo přiznala, že bez pomoci to nedám, a vypravila se za výživovou poradkyní. A to mě nejspíš nakoplo ze všeho nejvíc. Nechtěla jsem se při pravidelných kontrolách cítit trapně, že selhávám. Nejdůležitější rada, kterou jsem od ní dostala, byla, že nic se nesmí uspěchat a omezovat se v jídle nemá smysl. Sestavila mi jídelníček, včetně šikovných tipů na recepty, které nezabraly moc času. Každá dietářka by asi byla překvapena, že při „dietě“ se jí mnohem více a častěji, než to většina z nás dělá. A v tom je celá věda. O výživu jsem se zajímala už dříve, takže pro mě spousta věcí nebyla žádnými novinkami, jen jsem je převedla z teoretické roviny do reálného života. K túrám s kočárkem jsem přidala dvakrát týdně lekci zumby nebo alpinningu (tatínek se ujal hlídání) – a výsledek? Za osm měsíců bylo patnáct kilo pryč. Ten pocit, že jsem zvítězila sama nad sebou, svými chutěmi na sladké (které mimochodem zmizely) a slabou vůlí, ten byl k nezaplacení. Dneska jsou synovi tři roky a já si držím svých šedesát kilo. Člověk jen musí vědět, jak na to, a pochopit, že zhubnout jde vždycky, když si osvojíte pár důležitých zásad a budete se jich držet. Jen člověk musí vědět, proč to dělá, a někdy holt zatnout zuby.

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku