Vědci odhalili, že matky synů s větší pravděpodobností trpí poporodní depresí!

Vědci odhalili, že matky synů s větší pravděpodobností trpí poporodní depresí!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
13. října  2019 
 06:00

Poporodní deprese je věc, se kterou se mnohé matky vypořádávají, ale raději o tom moc nemluví. Alespoň ne tak často, jak by mělo. Hodně příběhů tak zůstává v tichu skrytých doma v rodině. Přitom je to záležitost, která by neměla být opomíjená, protože může vést i k tragédii. Vědci nedávno zjistili, že existuje způsob, jak vzniku poporodní deprese zabránit – a to je jednoduše tak, že se stanoví pohlaví dítěte.

Podle této studie byly ženy, které porodily chlapce, mnohem náchylnější k tomu, že budou po porodu trpět poporodními depresemi. Vědci z University of Kent zjistili, že ženy, které porodili děti mužského pohlaví, měly o 74 procent vyšší šanci, že je postihne poporodní deprese, v horším případě laktační psychóza, což je ještě závažnější stav. Je důležité si uvědomit, že jde o nemoc, proto je třeba vyhledat odborníka, protože žena může být nebezpečná sama pro sebe i pro dítě.

Výsledky studia také naznačují, že ženy, které trpěly komplikacemi během porodu, byly dokonce o 174 procent častěji postiženy poporodní depresí! Odborníci nyní doufají, že tato zjištění mohou zabránit propuknutí. „Zjištění, že žena čeká chlapečka nebo že jí hrozí porodní komplikace, dává lékařům velké možnosti, jak identifikovat ženy, které během prvních měsíců po porodu budou potřebovat zvýšenou péči,“ uvedla Sarah Johnsová pro Science Daily.

Obecně se ví, že za poporodní depresi může kromě hormonálních výkyvů také stres, nedostatek spánku či snaha přizpůsobit se nové roli matky, strach o dítě a velké životní změny, které narození dítěte provázejí. Jaká preventivní opatření tedy odborníci navrhují? Ironií je, že ženy, které již dříve trpěly depresemi nebo úzkostmi, měly daleko menší pravděpodobnost, že by trpěly depresí poporodní, snad proto, že již moc dobře vědí, jaká opatření přijmout.

A jak je možné, že se poporodní deprese týkají v tomto případě hlavně žen, které porodily syny? Podle odborníků za to mohou chemické změny, k nimž dochází v mozku během těhotenství, a které jsou mnohem výraznější, pokud je plod mužského pohlaví.

Jiná studie dále zjistila, že poporodní deprese neovlivňuje pouze matky, ale ve skutečnosti může později ovlivnit i děti samotné. Osmnáctiletá studie publilkovaná v Jama Psychiatry zjistila, že matky, které v minulosti trpěly poporodní depresí, měly jedna v budoucnu větší pravděpodobnost, že budou trpět depresemi, ale že i jejich děti budou mít více problémy s chováním, nebo měly ADHD. Bylo prokázáno, že snížení symptomů matek s depresemi k remisi snižuje nepříznivé účinky na děti.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku