Bruslení na jezeře, lyžování i plavání na jednom místě? Zkuste zimní Lipno

Věž, kterou vrcholí stezka v korunách stromů a směrovky
Foto: Infocentrum Lipno
Sdílej na facebooku
29. ledna  2017 
 12:00

Zimní dovolená s dvěma malými dětmi, kterou si užijete? Ano, když si vyberete místo, které vám vyjde vstříc jak svou nabídkou, tak dopravní dostupností. Nám se tuhle zimu osvědčilo Lipno, a to nejen zdejší skiareál, ale i další atrakce, kterých je tu vážně hodně a máte kam jít, i když počasí zrovna za moc nestojí. Nebo když chvíli potřebujete, aby děti bavil nebo obstarával někdo jiný než vy. 

Lipno si spousta lidí spojuje především s letní dovolenou, ale je to škoda, protože v zimě se toho dá dělat skoro více než v létě. Konkrétně mám na mysli skiareál v Lipně nad Vltavou a s ním související další aktivity. 

Autorka článku s dcerou Josefínou
Autorka článku s dcerou Josefínou
Autor: Radka Wallerová/Supermámy
S rodinou jsem tady strávila letos v lednu několik dní a spokojení jsme byli jak my s mužem, tak naše dvě děti – roční dcera a pětiletý syn. Co všechno připadá v úvahu? Více než 11 kilometrů sjezdovek, ideálních pro rodiny s dětmi, které se učí lyžovat. Vedou na ně celkem tři čtyřsedačkové lanovky, v některých částech také pojízdné koberce. Na jedné ze sjezdovek je vytyčený slalom a pro ty, kdo raději něco více adrenalinového, tu mají dráhu na skicross, kterou navrhoval tým olympijské vítězky Eva Samkové. Případně snowpark, ideální pro freestyle snowboarding nebo freeski. 

Jak naučit dítě lyžovat: Respektujte jeho tempo a zapomeňte na lano

Jak naučit dítě lyžovat: Respektujte jeho tempo a zapomeňte na lano

Patříte k milovníkům zimních sportů a uvažujete, že letos svého neposedu postavíte poprvé na lyže? V tom případě se vám bude hodit pár praktických…celý článek

Kdo chce, může zdarma využívat výukové hřiště Fox park, pro děti je většinou lepší, když je na svah pošlete s instruktorem – můžete se rozhodnout pro skupinovou nebo privátní výuku, kterou vyzkoušel náš syn. Instruktor se skutečně věnoval jen jemu, pomáhal mu překonat obavy z toho, aby se pustil z kopce dolů, a pak nám řekl, co by syn měl zlepšit především. Na lyžích tu učí jezdit děti od tří let, ale klidně se mohou přihlásit i dospělí zájemci či celé rodiny. A to platí i pro výuku jízdy na prkně. 

Můj muž si zase užil jízdu na běžkách (celkem je tu skoro 40 kilometrů upravených tratí), které si tu můžete bez potíží půjčit stejně jako všechno další potřebné zimní vybavení včetně bruslí. A že bruslení po zamrzlém jezeře je velký zážitek! Po ledě se dá jezdit i s kočárkem. Dráha momentálně měří 15 kilometrů a vede z Lipna nad Vltavou až do Frymburku. 

Za velké plus považuji perfektní organizaci a provázanost zdejších služeb, přičemž do toho patří i detaily, které by vás třeba předem nenapadly, ale rozhodně potěší – když se na vrchu Kramolína rozhodnete, že si lyžování (ať už sjezdové nebo na běžkách) proložíte návštěvou stezky v korunách stromů, můžete si lyžařské vybavení zdarma nechat v depotu a ještě vám místo těžkých lyžáků půjčí pohorky. 

Tahle možnost platí v případě, že si pořídíte Lipno Card, což se dá doporučit. Díky kartě budete mít nárok na spoustu slev a zdarma také dopravu autobusem na Kramolín ke stezce v korunách stromů, kam se sice můžete dostat pěšky nebo lanovkou, ale s kočárkem a malými dětmi to není tak snadné. S lyžemi můžete využívat skibus, jízdné je v ceně skipasu. 

Stezka v korunách stromů rozhodně stojí za návštěvu i v zimě, zvláště za slunečného dne je z ní krásný výhled na jezero i okolí kopce. Samotná stezka ve výšce 24 metrů je zajímavá, dozvíte se toho spoustu o lese a asi nejvíc nás bavily adrenalinové odbočky. 

Děti si toho ale pochvalovaly více, zvláště tedy syn, dcera toho ještě moc nenamluví. Nadchl je bazén a kryté hřiště Hopsárium, v němž se dobře bavily dvě hodiny, zatímco my si v klidu vypili kafe a sklenku vína. Kdo chce, může si přes ubytování domluvit i hlídání dětí a vyrazit třeba na svah nebo do terénu bez nich. 

Lipno nabízí dost možností občerstvení, ať už ve velké restauraci Lanovka přímo u bezplatného centrálního parkoviště, nebo v některém z dalších podniků, my jsme si oblíbili nenápadnou hospůdku Bobovka, kde měli na menu vždycky i něco bez masa. Přímo u ní začíná horská bobová dráha, kterou jsme taky vyzkoušeli.  

Každopádně se sem hodláme vrátit i v létě, mimo jiné kvůli velkému nejen dětskému hřišti Království lesa, které je v zimě z pochopitelných důvodů zavřené. Syn, kterému bude v červnu šest, zase plánuje, že v létě už se díky tomu bude moci sklouznout po více než padesátimetrovém toboganu ze Stezky v korunách stromů. V létě funguje nejen horská bobová dráha, ale i klasická bobovka v nerezovém korytě, která je teď zasněžená, lákavě zní také rodinná terénní cyklotrasa. Cesta z Prahy sem trvá kolem dvou a půl hodin, takže se vyplatí sem zajet i na víkend, aniž byste se za ten nápad proklínali. A také v samotném Lipně je všechno blízko, což je další bod plus. 

Umí vaše dítě kotrmelec? Proč je to tak důležité?

Umí vaše dítě kotrmelec? Proč je to tak důležité?

Štve vás, že vaše děti by nejradši seděly u počítače nebo polehávaly u filmů potom, co dorazí ze školy, kde hodiny seděly v lavicích? Tak si přiznejte,…celý článek

Všechny potřebné informace najdete na www.lipno.info, případně se můžete jít přeptat do Infocentra Lipno, kde si můžete koupit také Lipno Card, kterou můžete pořídit i on-line, případně ji získat zdarma tam, kde se ubytujete. Díky Lipno Card získáte spoustu slev a dalších výhod nejen přímo na Lipně. Jde například až o dvacetiprocentní slevu na skipasu, večerní lyžování za poloviční cenu či slevy na půjčovném, servisu lyží, vstupu do Amenity wellness centra, aquaparku, na bobovou dráhu nebo do krytého dětského hřiště Hopsárium.

Zároveň můžete kartu opakovaně využívat i ke slevám na místech, jako je zoologická zahrada na Hluboké či v Borovanech, či si díky ní lze snížit jízdné u Českých drah, platí pro jízdenky Vltava-Dunaj Ticket.

6 projevů špatného chování dětí, které byste neměli tolerovat: Co hrozí?

6 projevů špatného chování dětí, které byste neměli tolerovat: Co hrozí?

Následujících šest projevů dětského chování nevypadá nijak hrozně, zvláště u nejmenších dětí ne. Někteří rodiče by je dokonce mohli považovat za roztomilé.…celý článek

Proč matky nosí děti většinou na levém boku? Zajímavé vysvětlení!

Proč matky nosí děti většinou na levém boku? Zajímavé vysvětlení!

Máte malé dítě? A na jaké straně ho obvykle nosíte? Nejspíše jako většina žen po celém světě: na levé. A nestřídáte to, ačkoli by to vaše záda dost…celý článek

Lyže – nejlepší lyžování v ČR

Lyžování v Česku: 7 NEJ českých hor

Klasika na lyžích: 7 tipů na nejlepší běžkování v Česku!

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku