Babičky, vyčítáte nám, že jsme málo s dětmi! Nová studie ukazuje opak!

Babičky, vyčítáte nám, že jsme málo s dětmi! Nová studie ukazuje opak!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
3. prosince  2017 
 06:00

Dnešní matky a jejich matky vedou neustále zuřivou bitvu o tom, kdo se svým dětem věnoval či věnuje víc. Nejnovější studie ukazuje, že s našimi dětmi strávíme dokonce dvojnásobně víc času než matky před padesáti lety! Tak, a tady to, babičky, máte černé na bílém!

Ano, je pravda, že naše děti tráví čím dál méně času venku, to před padesáti lety nás matky vypustily ven a pět hodin o nás nevěděly. Možná i víc. Pamatuji se na to moc dobře. Když jsem přišla ze školy, udělala jsem si úkoly (a že jich bylo méně než dnes), tašku hodila kamsi do pokoje a vyletěla jsem z baráku ven. V létě, kdy je ještě světlo, jsem se vracela i kolem osmé. Takže s námi toho času tehdejší maminky moc nestrávily.

Dnešní matky nemají v podstatě ani třicet minut, aby si odpočinuly – se svými dětmi totiž pořád komunikují prostřednictvím telefonů, skypů, Facebooků či jiných vymožeností techniky. Ne, nemáme žádnou přestávku. Pořád máme děti za zády. Neexistuje klepání na dveře, popíjení kávy a kouření cigaretky bez toho, aniž bychom neměly kolem sebe děti. Proč se tak divíme, že ztrácíme pocit vlastní identity?

Studie publikovaná v časopise The Economist udává, kolik času stráví rodiče se svými dětmi v 21. století ve srovnání s rodiči před padesáti lety. V každé vyspělé zemi se drasticky zvyšuje čas, který matky věnují svým dětem – s výjimkou Francie, kde se čas snížil. Možná by se české a další matky mohly Francouzkami inspirovat a rezervovat si do budoucna nějaký čas samy pro sebe.

Podle studie strávily americké matky v průměru 50 minut denně péčí o své potomky. V roce 2012 se tohle číslo zvýšilo na 100 – 125 minut denně, dánské matky se dostaly dokonce na 225 minut. České matky do studie zařazeny nebyly, ale domníváme se, že by asi dánským matkám pěkně šlapaly na paty.

Dobrou zprávou ale je, že i když se zvýšil čas, který věnují matky dětem, vzrostl také mnohonásobně čas, který věnují tátové svým potomkům. Američtí otcové byli před padesáti lety s dětmi maximálně 25 minut denně, průměrný otec z roku 2012 pak kolem 75 minut. Je to sice víc, ale pořád málo.

Autoři studie uvádějí, že důvodem může být zvýšený strach o děti a zejména o jejich bezpečí. Před padesáti lety nebyl problém „vypustit“ dítě ven a pět hodin o něm nevědět, dnes se skoro žádná máma takového činu neodváží.

Jaké je být mámou doopravdy? Ilustrátorka zachycuje realitu mateřství, podívejte se:

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku