Osm dětí z deseti je denně on-line na mobilu! Co sledují?

Osm dětí z deseti je denně on-line na mobilu! Co sledují?
Foto: istock
Sdílej na facebooku
2. října  2018 
 06:00

V poslední době u nás výrazně přibývá dětí, které tráví každý den čas brouzdáním po internetu a sociálních sítích kvůli připojení přes chytrý telefon. Dohlížejí na ně rodiče dostatečně? Mají přehled, co jejich potomek v on-line prostředí dělá a co si prohlíží? Ukazuje se, že spíše ne. A jde o varovné zjištění!

Z nejnovější studie EU Kids Online: the Czech Republic 2018 (do které se zapojilo téměř tři tisíce dětí ve věku 9 až 17 let) vyplývají poměrně alarmující čísla. Chytré mobilní telefony používá k připojení na internet až 97 % dětí (pro srovnání: v roce 2010 šlo jen o 37 %), z toho celých 86 % denně. Téměř čtvrtina dívek a chlapců (23 %) stráví on-line každý den v průměru čtyři hodiny, o víkendu je to pak dokonce 39 % dětí.

První třída, první mobil

Chytrý telefon s přístupem k internetu dnes vlastní v podstatě každý školák. Dokonce i ve škole se o přestávce místo svačiny nebo osobního kontaktu se spolužáky děti často radši věnují komunikaci na Facebooku a Instagramu. Není tajemstvím, že některé školy sáhly už dokonce k opatření ve formě absolutního zákazu používání mobilních telefonů.

„Nákup prvního mobilu je nejčastěji spojován s nástupem dítěte na základní školu, nejpozději k tomu dojde ve druhé třídě. Hlavními důvody jsou bezpochyby starost rodičů o bezpečnost dětí a možnost okamžité kontroly,“ říká Jan Schmiedhammer, ředitel mobilního operátora SazkaMobil. Pětina rodičů dětí ve věku pěti až šesti let přiznává, že své ratolesti už mobilním telefonem vybavila. Pokud jde o internet, ten rodiče svým potomkům zpřístupní většinou až mezi 13 a 15 lety. „Můžeme ale očekávat, že se průměrná věková hranice dětí aktivních na internetu bude i nadále snižovat,“ dodává Jan Schmiedhammer.

...
...
Autor: istock

Domácí úkoly, YouTube i nákupy

„Mobilní telefony dnes používají děti k přístupu na internet jednoznačně nejčastěji,“ říká profesor David Šmahel z Masarykovy univerzity, vedoucí studie. Nejvíce je podle něj využívají denně ke sledování videí (75 %), přístupu na sociální sítě (72 %), hraní on-line her (42 %, někdy 85 %) a následně k přípravě do školy (24 %). A jak jsou na tom s „internetovou gramotností“ a znalostí možných bezpečnostních rizik? Výsledky ukazují, že až 90 % z nich údajně ví, které informace by měly, nebo neměly na internetu sdílet, 77 % si umí změnit nastavení soukromí a 70 % dovede provádět nákupy v aplikacích. Více než polovina dětí také uvedla, že si snadno dokážou ověřit, zda je konkrétní informace pravdivá.

Co vlastně sledují?

Přes veškeré snahy a poučování ze strany rodičů nebo učitelů se nikdy nepodaří zabránit tomu, aby děti zhlédly i tzv. rizikový obsah. Téměř polovina dotázaných ve věku 11 až 17 let již viděla, jak se lidé fyzicky poškozují, 42 % zhlédlo kruté nebo násilné obrázky či videa, 25 % z nich bylo vystaveno obsahu ukazujícímu, jak spáchat sebevraždu, 36 % zase tipům, jak být příliš hubený až anorektický. Každý den se 13 % dětí setkává s nenávistnými zprávami, které napadají určité skupiny nebo jednotlivce.

Podceňují rodiče rizika?

Podle odborníků často ano. Téměř šedesát procent dětí říká, že se s nimi o tom, co dělají na internetu, rodiče nebaví – nebo jen zcela minimálně. Stejné je to s osvětou na téma, jak se chovat v on-line prostředí bezpečně. Z výsledků studie totiž vyplynulo, že rodiče kontrolují dětem telefony jen minimálně. „Podíly rodičů, kteří používají software ke kontrole konzumovaného on-line obsahu, dokonce za posledních osm let poklesly. Chtěl bych doporučit, aby věnovali on-line bezpečnosti dětí větší pozornost. Rodiče by také neměli zapomínat si s dětmi povídat o tom, co a proč dělají na internetu,“ zdůrazňuje David Šmahel. „Na domácím počítači máme nastavenu funkci rodičovské kontroly a děti mají povoleny jen určité stránky a hry, jinam se nedostanou. Ale pokud jde o telefon, do toho jim nezasahuji. To je jejich soukromí a nemám právo se jim v něm šťourat,“ domnívá se sedmatřicetiletá maminka Soňa. Je právo na soukromí nadřazeno zajištění bezpečnosti potomků? Těžká otázka…

O zvýšení digitální bezpečnosti dětí na chytrých telefonech se snaží i mobilní operátoři, a je to jistě dobrá zpráva. Společnost Vodafone uvedla novou aplikaci Vodafone Family Security, která vznikla ve spolupráci s firmou Avast a dokáže filtrovat a zakázat jednotlivé stránky i aplikace, ale také například sledovat polohu dítěte. Podobný nástroj má k dispozici i T-Mobile v rámci balíčku služeb Školák. Díky němu může rodič sledovat, co dítě na internetu sleduje a dělá, a zamezit přístupu na nevhodné stránky.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku