Tohle byste měli vědět, vzkazují učitelé rodičům svých žáků!

  • Tohle byste měli vědět, vzkazují učitelé rodičům svých žáků!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    16. října  2018 
     06:00
    Nechce se učit? Stěžuje si na přísné učitele? Nosí domů poznámky? Než se rozhodnete vyrazit do školy, zamyslete se, kde může být chyba. Přečtěte si, co by si každý pedagog přál, abyste věděli dříve, než se začnete rozčilovat. Chyba totiž může být právě na vaší straně.
  • Jak jste to měli vy?

    Co je moc, to je moc, ani s ochranou a pomocí potomkům se to nemá přehánět
    Co je moc, to je moc, ani s ochranou a pomocí potomkům se to nemá přehánět
    Autor: istock.cz

    Jak vzpomínáte na svá školní leta? Jsou vaše vzpomínky milé, dojemné a pro zasmání, nebo spíše stresující? Vybavíte si ještě nejoblíbenějšího a nejlaskavějšího učitele? Naskočí vám spolehlivě určitý zážitek, když si představíte konkrétního pedagoga nebo spolužáka? Měli jste ve třídě nejlepšího kamaráda „na život a na smrt“? A nedivíte se už dnes, s odstupem spousty let a pod úhlem pohledu rozumného dospěláka, proč se učitelé občas zlobili, rozčilovali, křičeli a trestali vás? Ty nejsilnější vzpomínky jsou vždy spojeny s největšími emocemi, což platí v každém věku, u dětí obzvláště. Proto je tolik důležité, aby se rodiče aktivně snažili vše chápat a rozumět tomu, proč se jejich ratolest chová tak, jak se chová, zajímali se o to, co ji trápí a jak se cítí ve školním prostředí, mezi spolužáky, a zejména také o to, jaké vztahy má se svými učiteli. To všechno totiž zásadně ovlivňuje postoj dětí k samotnému vzdělávání a také ochotu učit se. Jako rodiče byste měli pochopit, že mezi domovem a školou existuje silná, i když neviditelná hranice. A právě vaše smýšlení, postoje a názory zásadně formují a ovlivňují chování vašeho potomka a mohou přispět k tomu, aby pro něj byla školní docházka pozitivní zkušeností. Zde je několik věcí, nad kterými by se měl každý rodič zamyslet, jak si přejí učitelé.

  • Jste pro ně nejdůležitějším vzorem

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Je to tak, máma a táta jsou zkrátka vždycky absolutní modlou, jediným bohem a největší inspirací. Vše, co řeknou, myslí si a udělají, je dětmi (alespoň do určitého věku) nekriticky přijímáno, akceptováno a kopírováno. S nástupem do školy se samozřejmě svět vašeho potomka hodně rozšíří a začne být ovlivňován více okolím, vrstevníky z různých sociálních poměrů a rozdílných prostředí. Bude sice přejímat vedle těch vašich i jiné vzory, rodiče ale zůstávají na piedestalu až do období dospívání. Je proto důležité jednat a chovat se tak, jak si přejete, aby vás dítě následovalo. A je fajn, když to není jen přetvářka v jeho přítomnosti.

  • Disciplína je o respektu

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Vybudovat si přirozený respekt a autoritu je nikdy nekončící dřina. Děti by měly vědět, vidět a slyšet, že chování jejich rodičů není v rozporu s tím, co a jak říkají. Jinými slovy – „nekažte vodu a nepijte víno“, dodržujte slovo a neslibujte nic, co nemůžete splnit.

    Dětská psycholožka Melissa Schwartzová říká: „Aby se děti mohly úspěšně naučit osobní zodpovědnosti a efektivní spolupráci, musí se nacházet a vyrůstat v prostředí s jasně definovanými pravidly a hranicemi a také konzistentními očekáváními. Mnozí rodiče jsou příliš laxní, pohodlní nebo unavení z každodenní rutiny a nejsou dostatečně důslední a jednotní. Každému dítěti je nejlépe v prostředí, kde ví, co se od něj očekává, a naopak co může ono očekávat od svého okolí.“

  • Můžete být překážkou

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Ano, jako příliš ambiciózní a dychtivý rodič se snadno můžete stát překážkou v úspěšném vzdělání svého dítěte. Ruku na srdce, nesoustředíte se příliš na výkon a na výsledky?

    Nenutíte potomky, aby byli za každou cenu nejlepší? Ať už jde o fotbal, tanečky, počítání, malování nebo třeba lyžování? Pamatujte si, že způsob, jakým zareagujete na selhání a neúspěch dítěte, se stane jeho osobním postojem k jakémukoli selhání po celý zbytek života. Naučte se dítě správně povzbuzovat a motivujte ho k růstu. I když je kritika oprávněná, odpusťte si ji před „publikem“ a pečlivě volte slova, abyste neranili křehké dětské city. Každého člověka předurčují k úspěchu optimistické myšlení, zdravé sebevědomí a sebeúcta. Podporujte je!

  • Chovají se jinak, když nejsou s vámi!

    ...
    ...
    Autor: istock

    „Náš Pavlík? Ten se přece vůbec nepere!“ Je vám tato věta povědomá? My rodiče jsme často tak trochu naivní a představujeme si, že náš přeslušně vychovaný vzorňáček, působící doma dojmem „mouchy, snězte si mě“, je stejný i v kolektivu spolužáků. Takže – většinou není! Děti dokážou odhadnout své okolí a aktuální situaci mnohem lépe, než si myslíme. A bystře přizpůsobí své chování tomu, co se od nich zrovna požaduje nebo očekává. Rodič si často neuvědomuje, že to, čím je jeho dítko v době, kdy je s ním, neznamená ještě nutně fakt, že ve společnosti svých školních přátel a vrstevníků není jako vyměněné. „Možná to neradi slyšíte, ale často se ve třídě všichni chovají jako blázni. Skáčou mi do řeči, padají ze židlí, lezou po zemi, hází po sobě žvýkačkou, hrají si s čímkoli, co najdou v batohu, a snaží se k hloupostem strhnout ostatní. Mají pocit, že se musí předvádět za každou cenu, aby zapadli. Takže pokud vám nějaký učitel řekne, že váš syn nebo dcera nejsou zase tak příkladní, jak o nich smýšlíte, věřte jim prosím. A vyvoďte z toho doma důsledky. Rodiče by měli být pro učitele podporou, ne protivníkem,“ zdůrazňuje pedagožka Chanté Griffinová.

    VIDEO: Pokud má dítě ve škole potíže, řešte je včas, zdůrazňují odborníci!

  • Nedělejte špatné závěry

    ...
    ...
    Autor: istock

    Rodiče mají poměrně často tendenci předpokládat (a očekávat), že učitelé disponují nekonečnou trpělivostí a pozorností, přestože jsou celý den obklopeni třiceti více či méně rozjívenými dětmi s individuálními schopnostmi a potřebami, které pocházejí z různých rodinných prostředí. A vaše dítě je jen jedním z nich! Určitě jste vynaložili obrovské úsilí, abyste svým potomkům při výchově předali to nejlepší. Nemějte ale dojem, že „odevzdáním“ ratolesti školskému systému vaše role a rodičovské povinnosti končí. Za výsledky, prospěch a šance dítěte na další úspěšné studium nesete největší díl odpovědnosti stále vy, rodiče. Učitel má na starost zhruba třicet „kousků“, vy doma pak jeden, dva či tři, poměr sil je tak velmi nevyrovnaný. A i když se bude pedagog snažit sebevíc, vaši úlohu plnohodnotně nezastoupí, není to v jeho fyzických ani psychických silách. Buďte realističtí a věřte, že většina učitelů chce skutečně pro vaše děti to nejlepší, zajímá se o ně a přistupuje ke své práci zodpovědně.

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku