9 emocí, které škodí vašim dětem! Pomozte jim, aby je ovládly

  • 9 emocí, které škodí vašim dětem! Pomozte jim, aby je ovládly
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    22. září  2018 
     06:00

    Že žádná monstra neexistují? Ale můžou, jen nejsou vidět a jsou pro děti doslova destruktivní. Jsou to nežádoucí emoce, které můžou přijít maskovaně v podobě hněvu, zlosti, vzteku, žárlivosti, sobectví či extrémního strachu. Zde je seznam těch nejdůležitějších, které dětem škodí.

    Malé děti mění emoce rychleji než ponožky. Ovšem některé z těchto emocí jim můžou škodit, bránit jejich růstu a rozvoji. Někdy je zapotřebí dětem ukázat, jak tyhle škodlivé emoce zvládnout a změnit je na pozitivní.

    Samy to nedokážou, ale rodiče jmv tom mohou zásadní měrou pomoci a naučit je to. Zvládání emocí je důležitou součástí vývoje dětí a nemá cenu čekat, že z toho púrostě vyrostou.  

  • Extrémní strach

    Autor: iStock

     

    Je normální, když má dítě čas od času z něčeho strach. I my se bojíme. Ovšem pokud dítě trápí pravidelně extrémní strach, které ho svazuje, je vyděšené nebo se dokonce izoluje, pak je zapotřebí to řešit. Někdy se totiž fobie nebo iracionální strach vyvine z nějakého traumatického zážitku, který je nutné dešifrovat.

     

  • Hněv a agresivita

    Autor: iStock

     

    Nejhorší emoce, která dítěti škodí, je hněv. Může zcela ochromit a vyvolat násilné chování. Ovládá smysly dítěte, které když je ve hněvu, může explodovat až do záchvatu, při němž hází předměty a bije další děti. Samozřejmě, hněv je potřebná emoce, protože se díky němu zbavujeme frustrace, ale existují hranice. Jistě, můžeš cítit hněv, ale nesmíš být agresivní. Existuje řada metod a her, které děti učí zvládat hněv, například nácvik pomalého dýchání.

  • Smutek

    Autor: iStock

     

    Pokud dítěti zemřel pejsek nebo jiný domácí mazlíček, je přirozené, že bude cítit smutek. Ovšem jak říká psycholog Francisco Mendéz, větší smutek by neměl trvat déle než dva dny. Jestli je i potom dítě extrémně smutné, zeptejte se, co se opravdu stalo a proč je tak smutné. Možná není důvodem mrtvý pes, ale třeba šikana ve školce nebo škole.

     

  • Žárlivost

    Autor: iStock

     

    Žárlivost je také součástí iracionálních pocitů a obvykle přichází, když si dítě začne myslet, že dospělí věnují více času jiným, ne jemu. Žárlivost je také přirozená, ale i ta má své meze. Může se projevovat tím, že dítě bude ignorovat vaše prosby či příkazy, vzpurností nebo se uzavře do sebe.

  • Závist

    Autor: iStock

     

    I když vypadá podobně jako žárlivost, ve skutečnosti se od ní velmi liší. Zatímco žárlivé dítě se skutečně bojí, že by mohlo ztratit vaši přízeň, závistivé dítě se snaží ublížit někomu jinému, aby neztratilo svá privilegia. Vadí mu, že jste k jiným soucitnější nebo chápavější. Závist je velmi destruktivní, protože brání růstů a zachycuje dítě ve spirále nespokojenosti, která podkopává do budoucna jeho sebevědomí. Je to jed, který se musíte pokusit odstranit.

     

  • Sobectví

    Autor: iStock

     

    I sobectví je emocionální monstrum, a velmi škodlivé. Zabraňuje dětem, aby vytvářely společenské vztahy a ničí jejich sociální dovednost. Sobectví má ale velmi silného nepřítele, kterým je velkorysost. Cílem je dětem ukázat, proč je sobectví zbytečné a proč je velkorysost mnohem efektivnější. Když odstraní sobeckost, budou snadněji budovat přátelské vztahy. Egoismus způsobuje, že dítě staví svoje vlastní zájmy před ty ostatní.

  • Lenost

    Autor: iStock

     

    Lenost je velmi atraktivní monstrum, ale pro dítě velmi škodlivé. Zabraňuje růstu, touze se učit, dokončit to, co se započalo, zabraňuje uspět. Učte děti, aby změnily svůj postoj, učte je vytrvalosti a tomu, že někdy je nutné zapojit i úsilí.

     

  • Nepřátelství

    Autor: iStock

     

    Děti, které nejsou schopné rozvíjet pozitivní myšlení a které si myslí, že všichni a všechno jsou proti němu, využívají nepřátelský postoj jako obranný štít. Bojí se totiž, že by jim někdo ublížil, zvláště pokud už se tak někdy stalo. Nepřátelství je pesimistická příšera a nadmíru citlivá. Učte ho, že se nemusí bát důvěřovat.

  • Pýcha

    Autor: iStock

     

    Pýcha není totéž, co hrdost. Je dobré, když dítě cítí hrdost v případě, že se mu něco povedlo nebo prokázalo svoje dovednosti a postoje. Pokud je ale příliš pyšné a myslí si, že ví víc, než ostatní a je hluché k radám ostatních, je to špatně. Tím ztratí skutečnou vizi a bude to překážka v dalším učení. Pýcha neumožňuje odpouštět a přijmout jeho chyby.

     

    Tohle můžete zkusit, když se vaše dítě vzteká! Podívejte se na VIDEO:

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku