Je vaše dcera závislá na mobilu? Takhle to poznáte!

Je vaše dcera závislá na mobilu? Takhle to poznáte!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
20. listopadu  2018 
 06:00

Dospívající jsou ke svým chytrým telefonům doslova přirostlí. Na jednu stranu se to dá chápat, žijeme v digitálním světě, který výrazně rozšiřuje možnosti zábavy. Kdy už je ale láska ke smartphonu důvodem k obavám? Jak poznáte, že vaše ratolest překračuje zdravé meze? Čtěte dál!

Sotva ráno rozlepí oči, sáhne po svém telefonu (který má zpravidla na dosah postele, nezřídka přímo pod polštářem)? Cestou do školy nesleduje provoz, ale se skloněnou hlavou nepřetržitě zírá na displej? Jakmile se vrátí domů, místo domácích úkolů nebo jiných povinností se zašije v pokojíčku s mobilem či tabletem v ruce? Je nervózní, když se jí přístroj vybije nebo jste na místě, kde není dostupný signál? Načapali jste ji pozdě večer, jak schovaná potmě pod peřinou hraje hry, sleduje youtubery nebo chatuje s kamarády? Pokud si na většinu z těchto otázek odpovíte „ano“, zbystřete.

Co už je příliš?

Podle posledních výzkumů se dvě třetiny rodičů domnívají, že jejich dospívající děti tráví na svých mobilních telefonech příliš mnoho času. Většinou ale netuší, kdy už je jejich jednání nebezpečné a vykazuje známky závislosti. Případně to v tichosti akceptují a nic nepodniknou. Samozřejmě žijeme v době moderních technologií a nemá smysl bránit potomkům, aby se v této oblasti realizovali a elektronické vymoženosti používali. Naopak – podpora digitální gramotnosti je důležitá, vedle toho leží ale na bedrech rodičů zároveň úkol vysvětlit jim, kde je únosná míra, co nedělat, čeho se vyvarovat, na co si dávat pozor. A hlavně mít pod kontrolou, jaké aktivity jejich dítko na svém mobilu provádí, v jakém prostředí se pohybuje, co sleduje a s kým komunikuje. A pozor: než začnete horlivě omezovat přístup potomka k telefonu či tabletu, uvědomte si, kolik času denně nad jejich displeji strávíte vy sami! Podle statistik totiž celých 54 % dětí říká, že jejich rodiče sledují své elektronické přístroje až příliš často a mnohdy na úkor společně stráveného času! Věnují podle nich více pozornosti mobilu než jim samotným! Důvod k zamyšlení!

...
...
Autor: istock

Dobrý sluha, zlý pán!

„Podle nejnovějších studií až 50 % všech dospívajících přiznává, že jsou na svých mobilních telefonech závislí, a bohužel mají pravděpodobně pravdu,“ říká vývojová psycholožka Dr. Andrea Bastiani Archibald a dodává: „Neznamená to ale, že veškerý čas, který vaše dcera na chytrém telefonu stráví, je k ničemu a neužitečný. Jistě, mobilní telefony se dnes dají použít na miliardu různých věcí, včetně bezduchých her nebo sledování sadistických videí, existuje ale také mnoho zajímavých aplikací, které jsou v pořádku a vaší dceři mohou pomoci například s přípravou do školy nebo v rozvoji zájmových činností.“ Nakonec i některé propracovanější hry jsou vzdělávacího charakteru, vyžadují logické nebo strategické myšlení a podobně. Také používání programů na tvorbu nebo úpravu fotografií, videí a animací pomáhá rozvíjet kreativní schopnosti a zábavnou formou získané dovednosti uplatnit v dalším životě nebo studiu.

Jdeš ven? Ne, pošlu ti SMS!

Určitě sami doma sledujete, že jednou z nejoblíbenějších činností vašich ratolestí je rozesílání textových zpráv. Odhaduje se, že pravidelně a každý den si „esemeskuje“ se svými kamarádkami a spolužačkami až sedm z deseti dospívajících dívek. „Množství textových zpráv, které si mezi sebou mladí lidé nepřetržitě vyměňují, se může rodičům zdát až extrémní a hlavně zbytečné. Ano, vyrůstali totiž zcela jinak. Když si chtěli vzájemně sdělit tajemství nebo se jednoduše jen vidět s kamarády, prostě se sešli venku před domem, vyrazili společně na hřiště nebo se projet na kole. Ale dnešní děti to mají úplně jinak. Mají tendenci být se svými přáteli více virtuálně než naživo a tváří v tvář. Často bohužel také nemají tolik času se s nimi vídat osobně. Ve skutečnosti jen 25 % dospívajících tráví čas se svými přáteli reálně mimo školu,“ uvádí Dr. Archibald a zdůrazňuje, že udržování blízkých přátelství je v období dospívání velice důležité pro celkové formování osobnosti, utváření důvěry a rozvoj emoční inteligence. Průzkumy ukazují, že mladé dívky, které mají silné přátelské vazby a jsou obklopeny kamarádkami, bývají šťastnější, otevřenější a flexibilnější, snadněji se přizpůsobují novým a neznámým společenským situacím, méně trpí nejistotou a trémou. Takže samé pozitivní stránky!

Kdy je čas zasáhnout? A jak?

Že chce být vaše dcera v kontaktu s kamarády a spolužáky, to se dá pochopit. Pokud ale tráví ve společnosti mobilu a tabletu více času než s vámi, se svou rodinou, je na čase zpozornět.

Psychologové uvádějí, že zhruba 68 % dospívajících, kteří používají Facebook, Instagram a další sociální sítě, tvrdí, že jejich „virtuální přátelé“ na těchto platformách je dokážou motivovat, podpořit, rozveselit, ocenit nebo jim poradit v náročných chvílích. Lépe než vlastní rodiče! Co z tohoto zjištění plyne? Že byste měli se svou dcerou mluvit, ptát se jí, věnovat jí čas a zajímat se o její každodenní potíže i blízké přátele. Pozornost věnujte rovněž jejímu chování. „Začíná být úzkostná, nervózní, podrážděná? Připadá vám rozrušená, špatně spí nebo nechce jíst? Rozčílí ji i maličkosti? Může jít o známky virtuální šikany, což je velice nebezpečný trend! Mluvte s ní o všem, co se kolem ní děje, co ji frustruje, a neváhejte se na rovinu zeptat, pokud máte jakékoli podezření,“ zdůrazňuje Dr. Archibald.

Buďte ve střehu, ale nešmírujte!

Paní doktorka rozhodně doporučuje (zejména u mladších dětí) kontrolu doručených i odesílaných zpráv a aktivit na sociálních médiích. Děti do dvanácti let věku nejsou podle ní schopny vyhodnotit veškerá rizika, kterým se vystavují svým bezprostředním fungováním v elektronickém světě, netuší, jak zvládat náročnější a nevhodné situace, kdy je třeba někdo neznámý kontaktuje, něco od nich požaduje, případně jim vyhrožuje a podobně. „Samozřejmě nenabádám k tajnému lustrování a špehování (i když samozřejmě ve vyhrocených případech se to dá pochopit a jinak to nejde), to by mohlo způsobit ztrátu důvěry a být příčinou toho, že se vám ratolest přestane s čímkoli svěřovat a nedozvíte se třeba důležité informace. Snažte se být otevření, vstřícní, společně si sedněte a v klidu požádejte dceru, aby vám vyprávěla, co ji zajímá, co aktuálně řeší (proložte to vlastními zážitky a zkušenostmi), a zeptejte se jí, zda osobně zná všechny lidi, se kterými je v on-line kontaktu. Vhodnou formou ji varujte před nástrahami, své povídání můžete podložit například články z médií o tom, co vše se může stát vlastní neopatrností nebo přílišnou důvěřivostí."

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku