Mateřská intuice existuje, tvrdí odborníci! Má ji každá matka?

Mateřská intuice existuje, tvrdí odborníci! Má ji každá matka?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
29. října  2018 
 06:00

Taky jste už v určitých situacích cítila něco, co jste nedokázala přesně vysvětlit, ale byla jste o tom stoprocentně přesvědčená a týkalo se to vašich dětí? Takový ten zvláštní pocit uvnitř břicha? Myšlenka přes celou zeměkouli... Nebo jste byla schopná „číst“ myšlenky svých dětí a netušila jste, jak je to možné? Za to všechno může mateřská intuice. Je skutečná, nebo je to jen mýtus, kterému chtějí matky věřit?

Mateřský instinkt a mateřská intuice jsou pojmy, které se dost často zaměňují, ale neznamenají totéž. Instinkt je biologicky vrozená vlastnost, kdežto intuice zahrnuje rychlý „soud“, jakýsi "střevní pocit", který vás přepadne bez vědomého nebo úmyslného zvážení skutečnosti.

Jak říká Victor Shamas, profesor arizonské univerzity, který vedl rozsáhlé studie právě na tohle téma, mateřská intuice znamená „vědět něco, aniž víme, jak to, že to víme“. Už v roce 1998 provedl výzkum, v němž zjistil, že 70 procent novopečených matek si je vědomo intuitivního spojení se svými dětmi. A během výzkumu téměř tři čtvrtiny studentů vysokých škol, kteří se zúčastnili zkoumání, tvrdily, že jsou jejich matky schopné číst jejich myšlenky a pocity.

Nemusí se jednat o „velké“ věci, týká se to například takových věcí, jako je doba spánku u dětí. Becky Wienberg, psycholožka z Pittsburghu, říká, že matky intuitivně vědí, kdy by mělo jejich dítě spát a kolik hodin by mělo spát. „Někdy je důležité nechat plavat různé chytré knihy a pravidla a řídit se při výchově potřebami dítěte a také vlastní intuicí,“ tvrdí.

Existují matky, které díky intuici dokázaly zachránit život svým dětem, když správně odhadly zdravotní problém, třeba ještě v těhotenství. Zvláště matky synů mají silnou intuici. Podle nové studie zveřejněné v časopise PLOS ONE to vypadá, že plodová DNA a samčí buňky překračují hematoencefalickou bariéru a zůstávají v mateřském mozku.

Zní to jako šílené sci-fi? Možná, nový výzkum ale zjistil, že 63 procent matek má ve svém mozku DNA svých dětí. Lee Nelson, která výzkum prováděla, tvrdí, že ve skutečnosti má skoro každá matka v těle buňky dítěte, které nosí. Během výzkumu se ukázalo, že pokud je v mozku ženy DNA syna, tak bývá přítomná ve více oblastech mozku zároveň a zřejmě tam přetrvává dlouho, někdy po celý život.

Není pak pochopitelné, že něco jako mateřská intuice prostě musí existovat? Odborníci říkají, že matky by měly svým „střevním pocitům“ důvěřovat a taky je kultivovat. Prý to jde. Tenhle šestý smysl a intuitivní krevní vazba, kterou mají matky s dětmi, se dají podle Judith Orloff trénovat. A měly by se trénovat, protože v dnešním světě, který je až moc racionální, se intuice poněkud vytrácí.

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku