Kritizuje okolí vaši výchovu? Braňte se, ale chytře!

  • Kritizuje okolí vaši výchovu? Braňte se, ale chytře!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    12. prosince  2018 
     06:00

    Když se stanete rodiči, nejspíš vás překvapí a zaskočí, jak často se setkáte s tím, že ostatní mají potřebu vás hodnotit a vyjadřovat bez okolků svůj názor na váš způsob výchovy. A nejde zdaleka jen o prarodiče nebo nejbližší rodinu. Jak na podobné komentáře a nevyžádané rady reagovat?

    Nevhodné poznámky, zvědavé dotazy, ironické komentáře nebo údivné a nechápavé kroucení hlavou, to jsou běžné každodenní situace, kterým se jen špatně vyhýbá. Potřebu sdělit vám své postřehy, předat vlastní zkušenost a nešetřit těmi nejlepšími doporučeními nemají v zásobě jen babičky, dědečkové, sourozenci (kteří se cítí být zkušenějšími jen kvůli tomu, že se jim potomci narodili dříve než vám) nebo tetičky (které to s vámi přece vždycky myslí dobře), ale také náhodní kolemjdoucí nebo naprosto cizí lidé v tramvaji nebo supermarketu.

  • Já bych to dělala jinak! Tak určitě

    Autor: istock

    Samozřejmě – ze začátku jste jako novopečení rodiče zmateni, chvíli trvá, než se zorientujete a naladíte s dítětem na stejnou vlnu, možná ve spoustě věcí tápete a některé moudré rady si rádi poslechnete a zkusíte je praktikovat. Jenže i tak jen vy sami nejlépe víte, co potřebujete, a nejste povinni napínat uši pokaždé, když někdo v okolí pocítí potřebu vás zahrnout informacemi, co byste měli nebo co za žádnou cenu nesmíte, případně se rozhodne sdělit vám, v čem s vámi zásadně nesouhlasí – znáte to otřepané „tak to já bych teda rozhodně nedělal(a)“?

    „Nějakou dobu mi trvalo, než jsem se naučila, jak na podobné výpady reagovat. Zjistila jsem, že lidi se obvykle zarazí, když jim během jejich řečí začnu pokládat konkrétní otázky. Jen na základě kvality jejich odpovědi totiž mohu skutečně zhodnotit, jestli je dotyčný člověk, s nadsázkou řečeno, hoden toho, abych mu vůbec nadále naslouchala, a může mě obohatit nějakou dobrou radou či praktickým tipem, nebo jde prostě jen o neoprávněnou kritiku mé osoby. To pak rychle mizím s provizorní omluvou z dosahu,“ přiznává dvaatřicetiletá Markéta, maminka tříletého syna. Jakými dotazy „trápí“ neodbytné a samozvané rádce? Můžete se inspirovat.

  • Zeptejte se sami sebe: Stojím o takové rady, nebo patří mezi nevyžádané?

    Autor: iStock

    Ještě před tím, než vám před nějakým „chytrolínem“ bouchnou saze a přejdete do útoku první větou která vás v návalu emocí napadne, položte si důležitou otázku: „požádala jsem tohoto člověka skutečně o radu, záleží mi na jeho názoru, chci se dohadovat o správném úhlu pohledu?“ Pokud nikoli, šikovně převeďte řeč jinam.

    Jak reagovat a co odpovědět?

    Jednoduše konkrétně zformulujte, jaký druh podpory nebo pomoci byste ocenili, co zrovna teď potřebujete ze všeho nejvíc. Pokud jste na jedné lodi a váš přístup se setká s pochopením, neváhejte upřesnit, jakou formu pomoci byste uvítali. I kdyby to mělo být „jen“ to, že se prostě budete moci vypovídat a druhá strana bude pozorně naslouchat.

    Pokud jste o radu požádali, ujistěte se, že jste připraveni si ji vyslechnout, i když se vám třeba nebude líbit. Můžete se zkrátka dozvědět i to, co si nepřejete slyšet. A hlavně, rozmýšlejte, na koho se obrátit. Pokud máte například málo mléka, zavolejte spíše kamarádce, která má kontakty na laktační poradkyně nebo je porodní asistentkou či zdravotní sestrou než té, která nikdy nekojila nebo ještě nemá vlastní děti.

  • Zeptejte se sami sebe: Snaží se být užiteční, nebo mě jen stresují?

    Autor: istock

    Pokud s námi někdo mluví citlivě, se skutečným zájmem, úctou a respektem, máme tendenci brát si jeho slova k srdci a přemýšlet o nich. Kdežto v případě, že čelíme jen kritice, poučování a formálním frázím, naše obranné mechanismy jsou hned v pohotovosti a nervy na pochodu. V takovém stavu bude jen málokdo uvažovat rozumně a přijme argumenty druhé strany. Skutečně jde lidem, kteří se vám snaží cokoli vnucovat nebo pochybují o vašich schopnostech, v první řadě o vás a vaši rodinu? Chtějí, abyste byla spokojená a šťastná nebo si jen potřebují „ulevit“? Poznáte to většinou hodně rychle.

    Jak reagovat a co odpovědět?

    V případě, že záměry okolí nejsou podle vašich představ a nesvědčí o těch nejlepších úmyslech, nezůstávejte v defenzívě a nebojte se odmítnout. Samozřejmě slušně a zvažte nastavení určitých „hranic“ v komunikaci a vztazích s těmi, kteří se vás nesnaží pochopit a podpořit, ale spíše psychicky rozložit a znejistit. Dejte asertivně najevo, že jste se svými rodičovskými metodami spokojeni, uplatňujete je nejlépe, jak umíte a žádné poradce v této oblasti nehledáte.

  • Zeptejte se sami sebe: Chápu to určitě správně?

    Jistě, někdy je snadné se zmýlit, když chybně pochopíte interpretované rady nebo jejich smysl, necháte se unést emocemi či aktuální náladou. Možná jste si leccos špatně vysvětlili, aniž by to dotyčný skutečně právě tak zamýšlel. Některé s nejlepším úmyslem vyslovené nebo zcela nevinné poznámky máme tendenci zbytečně nadhodnocovat a přeceňovat jejich význam. To platí zejména v internetové a emailové komunikaci, kdy s člověkem nemluvíme tváří tvář a uniká nám spousta drobností (chybí tón a zabarvení hlasu, intonace, gesta), nebo v opačném případě čteme mezi řádky a sami si často vybájíme vlastní smysl sdělení a vyložíme si vzkaz úplně v odlišném světle, ačkoli jím odesílatel myslel něco jiného.

    Jak reagovat a co odpovědět?

    Naučte se tzv. aktivně poslouchat. Jde o propracovanou psychologickou metodu, která zahrnuje používání verbálních i neverbálních podnětů, které maximálně upoutají vaši pozornost a řečníkovi umožňují vám sdělit zprávu právě v takové podobě, která má být vaším směrem vyslána. Bez emoční zátěže, domněnek a nejasností. Jednoduše komunikujte, pokud vám není zcela jasné cokoli, co bylo vysloveno, okamžitě se ptejte, požádejte o objasnění, rozvinutí myšlenky.

  • Zeptejte se sami sebe: Mám poslechnout doporučení okolí, nebo vlastní intuici?

    Autor: istock

    Mezi vašimi přáteli, příbuznými, kolegy i sousedy koluje obrovské množství názorů, přesvědčení a informací z nejrůznějších zdrojů. A každý je samozřejmě obvykle přesvědčen, že jedinou správnou cestou je ta, kterou uznává právě on. Neberte nic z toho, co se dozvíte nebo o čem jste přesvědčováni, jako zlatou moudrost, spíše jen jako upozornění a jednu z možných eventualit. Ať už jde o mýty o kávě v těhotenství, porodech císařským řezem, kojeneckých kolikách, výživě při kojení nebo třeba ohledně prvních krůčků a slovíček vaší ratolesti. Setkáte se s celou řadou návrhů, zkušeností a dobře míněných rad, o kterých budete okamžitě přesvědčeni, že váš pediatr by doporučil pravý opak.

    Jak reagovat a co odpovědět?

    V podobných případech máte na výběr. Můžete nechat každého vymluvit a prostě se mile usmívat a přikyvovat, nebo můžete podobný rozhovor využít k tomu, abyste informovali dotyčnou osobu o jejím omylu a poučit ji. Je přeci jasné, že při péči o dítě a jeho výchově je vždycky všechno přizpůsobené aktuální situaci a také osobnosti rodiče, potažmo i založení samotného dítěte. A jak si poradit s typickým rčením prarodičů, totiž „to když vy jste byli malí…“? Nasadit milý, chápající úsměv, nechat babičku, dědečka nebo pratetičku domluvit a v klidu odvětit: „Ano, jistě, ale doba se změnila a dnes lékaři doporučují toto…!“

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku