Děti vás neposlouchají? Možná děláte jednu z těchto chyb!

  • Děti vás neposlouchají? Možná děláte jednu z těchto chyb!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    29. prosince  2018 
     06:00

    Už se zase tváří, že trpí nedoslýchavostí? Z vašich pokynů a úkolů si vůbec nic nedělají a dál si spokojeně hrají? Jste bezradní a chcete vědět, v čem děláte nejspíš chybu? Prozradíme!

  • Jednou a dost?!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Pokud ratolest reaguje obvykle na vaše pokyny slovy „za minutu“ nebo „hned to bude“, případně vaše slova s klidným svědomím zcela ignoruje, může to být hodně vyčerpávající a také frustrující. Někteří rodiče tyto situace řeší jednoduše tak, že jdou a udělají vše za dítě nakonec sami, jiní se ve snaze dosáhnout svého uchýlí ke křiku a vzteku, případně vyhrožování vařečkou. Správné není ani jedno, jak asi všichni tušíme. Co ale s tím a jak zjednat nápravu? Pokud doma zažíváte s dětmi podobně vyhrocené scény, pokuste se změnit v první řadě svůj přístup. Dříve než nahlas vyslovíte příkaz, úkol nebo pokyn, zamyslete se nad způsobem, jakým je vyjadřujete. Někdy stačí málo a vše se obrátí k lepšímu. Jak tedy můžete zvýšit své šance, že vás potomek poslechne hned napoprvé? Zde máte pár praktických rad.

  • Dáváte příliš mnoho pokynů

    ...
    ...
    Autor: istock

    Ano, velmi pravděpodobně zahlcujete své děti stovkami úkolů a příkazů každý den. Od rána do večera slyší z vašich úst: „Oblékni se konečně.“ „Zvedni ty ponožky a odnes je do prádelního koše.“ „Prostři ten stůl.“ „Nezapomeň vyndat nádobí z myčky.“ „Připrav si věci na fotbal do tašky.“ „Jdi vyvenčit psa.“ Až po obligátní: „Jdi si uklidit ten binec v pokoji.“ Celodenní bombardování dítěte povely a poučkami, co má zrovna udělat, mívá zcela opačný efekt, než si představujete. Váš hlas pro něj bude velmi brzy znamenat jen jakýsi „šum“ v pozadí a nebude mu věnovat pozornost. Přiznejte si, že spousta pokynů je jen a jen o tom, jak by měly věci fungovat podle vašich představ. Nechte dítě dělat věci jeho vlastním způsobem, neraďte dokola, jak a co má být a vypadat. Spíše než na množství úkolů se zaměřte na to, jak je formulujete, a nesnažte se za každou cenu dítě „předělávat“.

  • Nevyjadřujete se jasně

    ...
    ...
    Autor: istock

    Vaše pokyny, ať už jsou myšleny sebelíp, nemusí být dostatečně srozumitelné, konkrétní a jednoznačné. Slova a formulace, které volíte, jsou opravdu důležité. Posíláte dítko už poněkolikáté do koupelny se slovy: „Moc tě prosím, vyčistil by sis zuby?“ Takto vyslovený úkol znamená, že je nepovinný a nemusí s ním teď zrovna ztrácet čas. Proč? Povel není vysloven dostatečně autoritativně a rozhodně, nedáváte jím najevo svou autoritu. Příkaz vyjádřete jasně a stručně a vyhněte se zbytečným frázím, jako kdybyste žádali souseda o laskavost. Nebojte se dát najevo svou sílu a moc, kterou v pozici rodiče máte. V klidu, ale pevně.

  • Opakujete plané hrozby

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Opakujete své povely a úkoly stále dokola? Pokud čtyřikrát pošlete potomka obout si boty nebo vynést odpadky, on čtyřikrát neposlechne, a přesto se nic neděje, tak kromě toho, že žádost vyslovíte popáté, velice brzy ztratí vaše příkazy jakoukoli váhu. Dítě bystře pochopí, že nemusí nijak spěchat a nemusí splnit, co po něm chcete, hned napoprvé. Nedovolte, aby vaše pokyny ignorovalo nebo v jednom kuse donekonečna odkládalo. Řekli jste jednou, aby vypnulo tu videohru a šlo si udělat domácí úkol? Napodruhé to už bude vypadat takto: „Řekl(a) jsem ti už jednou, že tu hru máš vypnout. Pokud to hned neuděláš, zabavujeme ti na týden tablet.“ Pak už jen zkontrolujte, zda se tak stalo. V případě, že ne, splňte to, před čím jste varovali.

  • Nejste dost důslední

    Nechte děti, ať se oblékají samy.
    Nechte děti, ať se oblékají samy.
    Autor: iStock

    I když to některé dnešní alternativní moderní směry popírají, důslednost je základem úspěšné výchovy. Jste to vy, kdo nastavuje hranice a určuje, co se ještě bude tolerovat a akceptovat a co již nikoli. Když vás dítě neposlouchá a neplní zadané úkoly, nemá smysl jen slepě vyhrožovat. Když nic neuděláte, nebude vás zkrátka brát vážně. Potomkům musíte dát jasně najevo, že jejich nevhodné chování bude mít své negativní následky. Předem se na nich domluvte, ať vědí, na čem jsou a co je čeká, když nedodrží slovo nebo nesplní vámi zadané podmínky. Takzvané negativní důsledky dokážou být ohromnou motivací k tomu, aby děti příště „fungovaly“ hned na první výzvu.

  • Nenabízíte pozitivní motivaci

    Osamělí rodiče mohou jen těžko vypnout
    Osamělí rodiče mohou jen těžko vypnout
    Autor: istock.cz

    Vedle té negativní je více než důležitá také pozitivní motivace, která povzbudí k dalším snahám a lepšímu chování. Tou jsou pro dítě vaše přátelská tvář, dostatečná pozornost a vzájemná komunikace. Samozřejmě vás nenabádáme k tomu, abyste potomkům za domácí práce nebo pomoc s nákupem platili, téměř kouzelnou moc mají „obyčejná“ slovně vyjádřená pochvala, uznání a poděkování. Hezkou možností je ale například také pozvat malé snaživce do kina či divadla, navrhnout jim, ať si sami vymyslí víkendový výlet, nebo jim třeba koupit vytouženou knížku. Neznamená to, že budete utíkat pro nové hračky nebo shánět vstupenky do zábavního parku pokaždé, když ratolest bez opakovaného upozornění odloží hrneček do myčky nebo misku do dřezu.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku