Prarodiče, kteří hlídají svá vnoučata, žijí déle. Vědci vysvětlují proč!

Prarodiče, kteří hlídají svá vnoučata, žijí déle. Vědci vysvětlují proč!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
28. dubna  2019 
 06:00

Většina z nás si moc dobře vzpomíná na čas strávený s babičkou nebo dědečkem. Já tedy rozhodně nezapomenu. Vždycky byli blízko a vždy se rádi podělili o objetí, lásku, moudrost nebo nekonečné množství životních příběhů. Je dobré vědět, že ani prarodiče nemusí litovat toho, že investují čas do svých vnoučat. Podle nejnovějších studií totiž budou žít déle.

Studie, kterou prováděli výzkumníci v Berlíně, zkoumala více než 500 osob starších 70 let. Vědci je každé dva roky po dobu deseti let testovali a dotazovali se na jejich zdravotní obtíže. Výsledky byly skutečně překvapující. Ukázalo se, že asi 50 procent těchto starších lidí bylo stále naživu i po deseti letech od začátku výzkumu. Naproti tomu 50 procent těch, kteří svá vnoučata nehlídali, zemřelo do 5 let od prvního setkání.

„Tento výzkum jasně prokazuje pozitivní vazbu mezi pečovatelstvím a delší životností u starších lidí, ale můžeme jen spekulovat proč,“ říká David Coall, jeden z výzkumníků. Možný důvod podle něj může být zakořeněn v naší dávné minulosti, kdy byla pomoc a péče o děti jednou z klíčových rolí rozhodujících o přežití lidského rodu.

 

Výzkum provedený vědci z univerzity v Oxfordu také ukazuje, že prarodiče hrají velmi důležitou roli pro zdravý a šťastný vývoj vnoučat. Děti, o které prarodiče často pečovali, měly v budoucnu méně emocionálních a behaviorálních problémů. Zdá se tedy, že společně strávený čas je prospěšný jak pro prarodiče, tak pro vnoučata. Je však důležité, aby prarodiče měli zájem o péči, v opačném případě to na dlouhověkost nebude mít vliv.

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku