Devět věcí, které nikdy neříkejte rodičům jedináčka! Proč?

  • Devět věcí, které nikdy neříkejte rodičům jedináčka! Proč?
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    7. března  2020 
     06:00

    I když vědí, že to nemyslíte zle a nechcete se jich dotknout, tyto poznámky a komentáře si prostě raději odpusťte, pokud nechcete nikoho naštvat!

    „Sama jsem jedináček a mám jediného syna, dnes už téměř dospělého. Celý život poslouchám spoustu řečí o tom, jak je smutné nemít sourozence, od té doby, co se mi narodilo dítě, mě okolí navíc ještě častuje zvědavými a nepříjemnými dotazy, proč jsme mu nepořídili sourozence. Zažité staré stereotypy se jednoduše příliš nemění a nechápu, proč mají lidé pocit, že snad kvůli tomu nejsem zcela v pořádku. Existuje přece celá řada psychologických studií a průzkumů, které jasně dokazují, že i děti, které vyrůstají jako jedináčci, jsou úplně stejně šťastné, emocionálně vyrovnané a zdravé, jako jsou jejich vrstevníci, kteří mají několik bratrů nebo sester. Ze své vlastní zkušenosti můžu odpřisáhnout, že jsem se nikdy necítila žádným způsobem frustrovaná nebo méněcenná jen kvůli tomu, že mi chybí sourozenec. A můj sedmnáctiletý syn je na tom stejně,“ říká dvaačtyřicetiletá Vendula.

  • ...
    ...
    Autor: istock

    Statistiky ukazují, že počet domácností s jedním dítětem roste. Důvody jsou ekonomické i společenské, zároveň ale také ve spoustě případů zdravotní (počet neplodných párů celosvětově narůstá a pro některé z nich je obrovským štěstím, když se nakonec po martyriu s otěhotněním „podaří“ aspoň to jedno jediné dítko, což si okolí při pokládání nevhodných dotazů na pořízení sourozence často neuvědomuje). Podle psychologů není důvod k panice. Děti bez sourozenců sice vyrůstají trochu jinak, ale ve velké většině jsou úplně stejně schopné, sebevědomé, sociálně zdatné a přizpůsobivé jako všechny ostatní. Rodiče, kteří se rozhodnou pro jedno dítě, by určitě neměli být společensky pranýřováni a vystavováni dotěrnému vyptávání či „dobře míněným“ radám. Nenuťte je, aby se cítili špatně nebo je přepadaly nesmyslné výčitky, a následující poznámky a komentáře si raději zakažte.

  • Velký věkový rozdíl mezi sourozenci může přinášet spoustu zajímavých situací
    Velký věkový rozdíl mezi sourozenci může přinášet spoustu zajímavých situací
    Autor: istock.cz

    V první řadě je rozdíl mezi tím, být sám, a tím, být osamělý. A právě osamělostí jedináčci většinou vůbec netrpí. Tedy pokud se jim rodiče patřičně věnují, tráví s nimi dost času, nabízejí jim zajímavé zážitky, snaží se obohacovat jejich vnitřní život. „Snažíme se, aby dcera získávala stále nové zkušenosti, v rodině máme několik podobně starých dětí, se kterými jsme pravidelně v kontaktu, zveme na návštěvu přátele a známé s ratolestmi, aby si děti společně pohrály, podnikáme společně výlety, chodíme do kina. V sousedství má dcera několik kamarádů, stejně tak ve školce. Příležitostí k tomu, trávit čas se svými vrstevníky, má tedy podle mého názoru dostatek. Je vstřícná a přátelská,“ zdůrazňuje Ivana, maminka pětileté Sáry.

  • „Kdo se o tebe postará, až budeš stará?“

    Velký věkový rozdíl mezi sourozenci může přinášet spoustu zajímavých situací
    Velký věkový rozdíl mezi sourozenci může přinášet spoustu zajímavých situací
    Autor: istock.cz

    Buďte k sobě upřímná: vy jste si snad pořizovala potomky z toho důvodu, abyste měla na stará kolena pečovatele? To by byl hodně sobecký důvod! Technicky vzato by to tak mohlo být, jenže věřte, že i v případě, že máte tři potomky, neexistuje žádná záruka, že někdo z nich bude nakonec ochotný se o staré rodiče starat. Nebo snad neznáte žádný takový případ ze svého okolí? Co když třeba jen jedno z vašich dětí splní vaše očekávání a skutečně se na něj budete moci spolehnout, že vám bude věnovat svůj čas, případně vás bude v penzi finančně podporovat? Toto nemůžete nikdy předvídat!

  • „Máš to tak snadné s jedním dítětem!“

    ...
    ...
    Autor: istock

    Ano i ne. Jistě, rodiče se smečkou dětí musí dennodenně sledovat jejich bitky, hádky a řešit vzájemnou rivalitu, konflikty a souboje o hračky i o pozornost maminky a tatínka. Vynaloží několinásobně více peněz za plenky, dětské výživy, školní potřeby, zájmové kroužky, školy v přírodě i lyžařské výcviky. Sami si to tak však zvolili, dobrovolně se rozhodli pro velkou rodinu a nic – skutečně vůbec nic – je neopravňuje hodnotit nebo kritizovat ostatní rodiče, že smýšlejí jinak. Takže až vás přepadne nutkání si postěžovat, že zažíváte větší stres a honičku než kamarádka, která má doma jedináčka, uvědomte si, že to byla jen a jen vaše volba.

  • „Jedno dítě je jako žádné dítě!“

    ...
    ...
    Autor: istock
    A to vám řekl kdo? Oblíbená a pěkně hloupá fráze, kterou spousta lidí neváhá „hodit do placu“ směrem k maminkám, které mají zatím jen jediné dítko a dovolí si být unavené, vyčerpané nebo si postěžovat, že je to náročné a nic nestíhají. Někdo má to štěstí, že i když si pořídí tři kousky, všechny jsou naprosto zlaté, krásně spinkají od kojeneckého věku celou noc, nedělají potíže s jídlem a jsou to klidné povahy. A pak může nastat, že se vám narodí jedináček, se kterým si ale od začátku „užijete své" (do tří let celé noci prokřičí, nechce nic jíst, trpí na alergie, je temperamentní nebo dráždivý…), natož když se objeví nějaký vážný zdravotní problém! Ať tak nebo tak, vy máte za úkol v první řadě své ratolesti chránit, opečovávat, zajistit jim bezpečí a šťastné dětství. A hlavně je bezmezně milovat.

  • „A není to sobecké?“

    ...
    ...
    Autor: istock

    Není. Když se někdo necítí na více potomků, případně nemá dostatek prostředků a není natolik materiálně zajištěn, aby jim zvládl dopřát spokojené a naplněné dětství, tak není důvod hrát si na hrdinu a pořídit si další ratolest jen kvůli tomu, že „by se to mělo“ a okolí to očekává. Navíc nemáte nejmenší tušení, zda není důvodem například nějaký závažný zdravotní problém. Co když si rodiče druhého potomka toužebně přejí, ale prostě to již z jakéhokoli důvodu není možné? Podobnými dotazy vstupujete na velmi tenký led, snažte se udržet jazyk na uzdě a zapojte empatii.

  • „Tak proto je tak tichý!“

    Velký věkový rozdíl mezi sourozenci může přinášet spoustu zajímavých situací
    Velký věkový rozdíl mezi sourozenci může přinášet spoustu zajímavých situací
    Autor: istock.cz

    A co je špatného na tom, být plachý nebo introvertní? Povahové rysy a charakterové vlastnosti jsou vrozené a individuální. Stereotyp, že jedináčci jsou neprůbojní, stydliví, drží se mámy „za sukni“ a hůře navazují kontakty s ostatními dětmi i dospělými, bohužel stále přetrvává. Přitom jde o naprostý nesmysl! „Náš čtyřletý syn, jedináček, je od miminka totálně vysmáté, komunikativní a veselé dítě. Je otevřený, miluje společnost, mezi vrstevníky má hromadu kamarádů, na ulici si běžně povídá s kolemjdoucími lidmi, na každého volá ahooooj, je přirozeně vůdčí typ a taky dost šašek,“ potvrzuje Soňa. Aby bylo jasno, psychologové tvrdí, že introvertní nebo extrovertní rysy povahy ani zdaleka nesouvisejí s velikostí rodiny a počtem sourozenců!

  • „Nevypadá jako jedináček!“

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    A jaká jsou podle vás poznávací znamení, podle kterých se dá identifikovat jedináček? Ano, přetrvávají názory, že když je dítě v rodině samo, nutně musí být nevychované, rozmazlené, rozjívené, lakomé a sobecké. Nemusí! Všechny, opravdu všechny děti mají občas momenty, kdy se chovají jako frackové, dožadují se pozornosti, předvedou záchvat vzteku, trucují a nechtějí se o nic dělit. I když mají doma čtyři sestry! Takže jednou provždy: i jedináček může být slušný, empatický, soucitný, s úžasnými sociálními dovednostmi, ochotný každému pomoci!

  • „Co když nebude mít dítě? Nikdy se nestaneš babičkou!“

    ...
    ...
    Autor: istock

    „No ano, byla bych nejspíš trochu zklamaná, kdybych nikdy nezažila, jaký je to pocit být rozmazlující babičkou. Jenže kdo mi dá jistotu, že se to povede i se dvěma nebo třemi potomky? Třeba budou raději cestovat, budovat kariéru nebo se jim to zkrátka nepodaří?“ přemýšlí Marta, která má zatím jen šestiletou dceru Aničku. A má pravdu! Každý rodič si přeje, aby jeho ratolesti byly v životě šťastné, úspěšné a dařilo se jim. A až dospějí, stejně na potomky nemůže tlačit, aby mu pořídili vnoučata. Každý z nás bude muset jednou respektovat rozhodnutí svých dětí.

  • „Potřebuje sourozence jako sůl!“

    ...
    ...
    Autor: istock

    Také toto občas slýcháte od tchyně, vlastní matky, známé z hřiště nebo sousedky? Někdy k vyslovení podobné „rady“ stačí nějaký momentální rozmar, neochota o něco se podělit, jedna hysterická scéna způsobená třeba únavou, menší záchvat dětského vzteku nebo klasický batolecí odboj. Sourozenec by ho (ji) naučil, míní okolí chytře! Přitom nikdy nikdo předem netuší, jestli by sourozenci vůbec byli přátelé, nebo nesmiřitelní rivalové!

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku