Jakých chyb se rodiče dopouštějí po rozvodu? Tohle dětem nedělejte!

  • Jakých chyb se rodiče dopouštějí po rozvodu? Tohle dětem nedělejte!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    1. dubna  2019 
     06:00

    V dokonalém světě se nikdo nerozvádí a každý se chová úžasně. Jenže nežijeme v dokonalém světě a rozvádíme se a bohužel se k sobě ne vždy chováme dobře. Pokud už se to stane a manželé se rozvedou, měli by si uvědomit, že kvůli dětem by spolu měli kooperovat a nedopouštět se následujících chyb ve výchově. Mohlo by to totiž skončit katastrofou.

    Pokud se už dva lidi rozhodnou rozvést se, pravděpodobně je to proto, že spolu už dál nemůžou fungovat. Ovšem mají-li potomky, pak by měli myslet na ně. Spousta rozvedených párů bohužel pustí zájmy svých dětí ze zřetele a myslí jen na sebe. Tyhle chyby jsou nejčastější, a pokud vás opravdu zajímají vaše děti, tak je nedělejte.

  • Soutěž o to, kdo bude oblíbený rodič

    Autor: iStock

     

    Po rozvodu se někdy rodiče začnou předhánět v tom, kdo z nich bude lepší rodič. Když třeba dítě řekne „ale máma mi dovoluje jíst každý večer před spaním jablko“ nebo „táta mě nenutí, abych si musela každý den opakovat vyjmenovaná slova“, může se snadno stát, že ten druhý rodič podlehne a pravidla poruší, aby se zalíbil. Nedělejte to, poslední věc, kterou chcete udělat, je stát se účastníkem soutěže, kdy bude dítě hlasovat, kdo je z vás lepší.

     

  • Zatajování věcí, které se týkají dítěte

    Autor: iStock

     

    Někdy rodiče zatajují informace, které se týkají chování potomků. Mohou například říkat: „Nevím, proč se tak chová zrovna u tebe, ale u mě se chová skvěle.“ „To není možné, u mě je jako andílek!“ Přitom se dítě chová i u toho druhého naprosto normálně, tedy občas dobře, jindy zlobí. Nesnažte se vymalovat dítě v příznivějším světle a říkat dítěti předtím, než ho „vracíte“ druhému rodiči: „Neřekneme mámě, že máš problémy ve škole, ano?“ Nedělejte to. Raději řekněte pravdu i to, jaké kroky jste podnikli pro řešení. I když pravidla a důsledky chování nemusí být v obou domácnostech naprosto totožné, otevřená komunikace může být první krok k řešení.

  • Negativně mluvíte o výchově toho druhého

    Autor: Shutterstock

     

    Proč dělat takové věci? Před dítětem pomlouvat toho druhého a snižovat jeho výchovnou funkci... I kdybyste nastokrát byla ta lepší (nebo ten lepší), nemůžete to říkat dítěti. Každý z nás se snaží o to nejlepší a dělá to, jak nejlépe umí. No, a i když se vám nelíbí, že ten druhý dovolí synovi koukat do půlnoci na horory nebo hrát počítačové hry do tří hodin do rána, nemluvte o tom negativně, či dokonce pejorativně před dítětem. Co asi tak dítě nasaje, když bude pořád slyšet: „To je ale kretén, ten tvůj táta, zase ti dovolil…“ Nebo: „Ta máma je ale kráva, asi se zbláznila, že ti dovolila…“ To, že toho druhého nenávidíte, neznamená, že o něm budete hanlivě mluvit.

     

  • Dítě považujete za oběť a jste shovívaví

    Autor: iStock

     

    Někdy si rodiče po rozvodu začnou myslet, že je jejich dítě oběť a chudák, ke kterému je nutné být shovívavější. Výchova je pak méně tvrdá a rodiče dítěti ve spoustě věcí ustupují. Nemá to přece lehké, rozvedli jsme se, tak ho musíme chránit a opečovávat. „No jo, už je hodně hodin, ale tak si ještě zahraj.“ Nebo: „Nemáš domácí úkol? Nevadí, nebudu tě trestat ještě víc, když jsme se rozvedli.“ Učte své dítě, že není oběť vašeho rozvodu. Mluvte o těžkostech, které zažívá, ale neučte ho, že těžké časy jsou omluvenkou pro nevhodné chování. Dejte dětem najevo, že je v pořádku být naštvaný, pociťovat strach nebo smutek. Dopřejte mu čas, aby truchlilo, ale nic mu neodpouštějte. A myslete taky na to, že rozvod může být někdy i pro dítě spíše úleva než problém.

  • Nekonzistentní pravidla a tresty

    Autor: Shutterstock

     

    Děti by měly vědět, že musí u obou rodičů platit pravidla a taky že za porušení přijde následek v podobě trestu. Nebojte se nastavit stejná pravidla, jaká platila ještě ve společné rodině, důsledná výchova naopak dítěti pomůže, aby se cítilo bezpečně, a to i ve stresujících situacích. Jasně, po rozvodu se spousta věcí komplikuje, musíte najednou vnímat čas trošku jinak, protože v 17 hodin si syna vyzvedne matka, nebo táta... Snažte se oba udržovat konzistentní harmonogram a prosazujte, aby i ten druhý postupoval stejně, pokud jde o následky.

     

  • Využívání dítěte jako posla zpráv

    Autor: iStock

     

    Někteří rodiče (a není jich zrovna málo) používají své děti k tomu, aby předávaly tomu druhému rodiči informace. Například: „Řekni tátovi, ať nenechá tvého mladšího bratra hrát si s tabletem.“ Nebo: „Řekni mamince, že nemůžeš jíst tolik sladkostí, protože budeš mít zkažené zuby.“ Co to má být? Pro dítě je to naprosto hrozná věc. Pokud chcete něco sdělit tomu druhému, udělejte to vy a dítě netrapte. Vaše dítě potřebuje vědět, že jeho úkolem je být jen dítě, nikoli být vaším soukromým pošťákem.

     

    Na co se musíte připravit, pokud se chystáte k rozvodu? Podívejte se na VIDEO:

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku