Sedm věcí, které si přejete vědět, když jste teenager!

  • Sedm věcí, které si přejete vědět, když jste teenager!
    ...
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    30. března  2019 
     06:00

    Všichni jsme si prožili bouřlivé období dospívání a řešili stejné problémy, bolístky a mindráky. Tehdy jsme byli skálopevně přesvědčeni, že jsou to ty největší strasti na světě a nikdo jiný nedovede pochopit, jak moc se trápíme. Kdybyste dnes mohli napsat vzkaz svému puberťákovi, co by v něm bylo? Nejspíš byste mu rádi prozradili tyto velké pravdy.

  • Selhal jsi? Skvělé!

    Dostatek pohybu má jen každý desátý dospívající
    Dostatek pohybu má jen každý desátý dospívající
    Autor: istock.cz

    Fakt, že jakýkoli neúspěch nebo nezdar, je neuvěřitelně dobrá zkušenost, se v choulostivém období dospívání jen těžce akceptuje. Stará pravda, že chybami se člověk učí, prostě nerezaví! Ježe to víme až jako ostřílený a dostatečně na vlastní kůži poučený dospělák. Když je vám patnáct nebo sedmnáct, dělat chyby a selhat (v čemkoli, od písemky z fyziky až po pozvání spolužačky na rande) je přece tak trapné a ponižující! Jenže i dospělí selhávají. Často. A nejdůležitější ze všeho je poučit se ze svých omylů a neúspěchů a vytěžit z nich co nejvíce pro svůj další život a osobnostní růst.

  • Nauč se o sebe postarat!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Ne, není to sobectví nebo nezájem ze strany rodičů, když odmítají dětem sloužit a řešit za ně veškeré povinnosti a úkoly. Naopak, hodně jim tím pomáhají! Nikdy totiž nebudete schopni pečovat o další lidi (partnera, vlastní děti) a pomáhat jim, když se nedokážete postarat se sami o sebe. Co byste měli umět? Vybírat si za přátele lidi, kteří za to stojí, zodpovědně dbát o své zdraví, stanovit si vlastní žebříček hodnot a žít podle něj, omezovat negativní myšlenky, obstát v konfliktních situacích, používat opalovací krém, sprchovat se každý den, vyprat a vyžehlit prádlo, uvařit večeři, také ale pít hodně vody a omezovat tučné a smažené jídlo. Být zkrátka zodpovědný vůči sobě i blízkým lidem a udržovat s nimi vztah založený na důvěře a pochopení.

  • Třídní hvězdy zase nejsou tak „cool“

    Kyberšikana je prakticky na všech školách
    Kyberšikana je prakticky na všech školách
    Autor: istock.cz

    Je to skutečně tak! Věřte, že většina populárních, oblíbených a obletovaných spolužáků není zase tak dokonalá a super, jak se vám může nekriticky zdát. Jejich „obdivuhodné“ chování, přehnané sebevědomí nebo potřeba seskupovat kolem sebe houf věrných fanoušků, jsou většinou spíše obranným mechanismem a zástěrkou nějakého skrytého problému nebo nedostatku sebedůvěry. Věřte, že je trápí nejistota a frustrace, tak typické pro tento věk, úplně stejně, jako vás, jen si to prostě nepřipouští a nedávají najevo. Mindráky z orlího nosu, velkého zadku, krátkých nohou, zastaralého modelu mobilu, beďarů na čele nebo nepadnoucích kalhot se zkrátka nevyhnou nikomu, to můžeme klidně odpřisáhnout.

  • Potkáš nové lidi

    ...
    ...
    Autor: istock

    Nemáte ve škole zrovna ukázkový a přátelský kolektiv? Ve třídě to neklape a o přátelských vztazích si můžete nechat leda tak zdát? Ve sportovním oddíle soupeří každý s každým a o naschvály není nouze? Někdo se vám vysmívá, kritizuje a zesměšňuje? Někdo, koho jste považovali za přítele, vás zradil a opustil? Nechte to být! Oni z toho vyrostou a vás taková zkušenost jen a jen posílí a posune o velký kus dál. Každý člověk, který vám prošel přes cestu, vás něco naučil, něco nového ukázal nebo jinak ovlivnil vaše smýšlení a chování. Buďte proto vděčni, že byl, i když třeba jen chvilku, součástí vašeho života. A ty, kteří už vám nemají co dát nebo neprošli „sítem přátelství“, nechte s klidným svědomím odejít. Do vašeho světa přijdou další lidé, kteří budou novou inspirací. Jednoho dne si uvědomíte, že lidé prostě přicházejí a odcházejí a jen malý zlomek jich zůstane obrazně řečeno „po vašem boku“ dlouhé roky.

  • Nespěchej do dospělosti

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Ne, to, že vyrostete, ani zdaleka neznamená, že najednou budete úplně šťastni, budete znát odpovědi na všechny otázky a porozumíte světu, vše bude hned jasné. Pokud žijete v takových představách, nutně přijde obrovské zklamání. Je to tak, že ve 30, 40 nebo 50 letech budete úplně stejně bezradní, nejistí a plni pochyb jako v patnácti. Jen bude vaše rozhodování a chování ovlivněno zkušenostmi, které během let nasbíráte. A to zejména těch negativních, jelikož ze špatných zážitků se zpravidla poučíme mnohem více. I nadále budete pochybovat a chybovat ve vztazích, kariéře, plánech do budoucna, výchově dětí a tak dále a tak dále. Jen se zcela určitě budou průběžně měnit vaše názory, zásady a priority, ať už jde o vztahy, vzdělání, zaměstnání, politiku nebo třeba sport a hudbu. I když se vám to teď nezdá, v 35 letech budete přemýšlet jinak než v maturitním ročníku. Vyrostete, dospějete, vytříbí se vám úhel pohledu a přístup k okolnímu světu, budete mnohem flexibilnější a nejspíš také tolerantnější.

  • Motýli v břiše nejsou láska!

    Hovořte s dospívajícími o jejich vztazích, ale citlivě
    Hovořte s dospívajícími o jejich vztazích, ale citlivě
    Autor: istock.cz

    Všechno to červenání, mravenčení, šimrání kolem žaludku, přihlouplé chichotání a představy, při kterých se trochu stydíte i sami před sebou, to není láska. Ano, jste zamilovaní, za což můžou jen a jen rozbouřené hormony, v podstatě jde o chemickou reakci v těle. Skutečná láska, nikoli ta filmová, kde „šťastně žili až do smrti“, přichází mnohem později. Jde o dlouhodobý každodenní vztah dvou dospělých lidí, kteří jsou ochotni a schopni vzít na sebe zodpovědnost za druhého člověka, vytvořit s ním vztah založený na vzájemné důvěře a společně překonávat nejrůznější nástrahy a překážky. A že jich během života potkáte dost. Je propastný rozdíl mezi láskou a pouhým chtíčem a až časem pochopíte, že ta skutečná přichází až ve chvíli, kdy hormonální bouře odezní a vy budete zase schopni uvažovat bez pověstných růžových brýlí.

  • Táta s mámou byli taky v pubertě

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Až si zase budete bručet, že vaši rodiče jsou nesnesitelní, netolerantní a ti nejhorší nepřátelé, uvědomte si prosím, že kdysi byli sami také teenageři. Trápili se stejnými problémy a dělali podobné hlouposti, možná byli při spoustě průšvihů a chodili za školu…A proto možná mají nyní strach, abyste neopakovali jejich chyby. Zkuste pochopit jejich důvody. Ano, může to být těžké, ale zároveň takový způsob uvažování ukazuje, že skutečně dospíváte.

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku