Nemá váš teenager žádné sebevědomí? Takhle mu můžete pomoci!

  • Nemá váš teenager žádné sebevědomí? Takhle mu můžete pomoci!
    Tváří se tvrdě, ale za tím vším je nízké sebevědomí?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    22. ledna  2019 
     06:00

    Dospívající jsou, ač se to leckdy nezdá, velmi křehké a snadno zranitelné bytosti. Jakkoli se snaží svou nejistotu a pochyby schovávat za „drsnou“ masku. Jak je můžete podpořit, aby získali potřebnou sebeúctu a měli rádi sami sebe? Zkuste tohle!

  • Na puberťáka s citem a chytře!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Chová se podivně? Odmítá s vámi mluvit, působí arogantně, srovnává se v jednom kuse s ostatními, zveličuje své nedostatky? Puberta je obdobím, kdy se vaše mládě začíná brát velmi vážně, reaguje přehnaně na jakékoli výtky nebo rady a silně se vyhraňuje vůči světu. Pokud se vám zdá, že s jeho zdravým sebevědomím a sebeúctou není něco v pořádku, potřebuje vaši maximální podporu. Jelikož ale komunikace s puberťáky je jako chůze po velmi tenkém ledě, chce to vymyslet chytrou strategii. Zde máte několik osvědčených způsobů, jak na ně!

  • Podporujte je, aby se dokázali ocenit!


    ...
    ...
    Autor: istock

    Každý člověk má spoustu silných stránek, zajímavých dovedností a jedinečných schopností. Podporujte potomky, aby se nestyděli sami sebe pochválit, takzvaně „prodat“, co umí a dokážou. Měli by zvládnout (samozřejmě ve zdravé míře) pochlubit se svými klady a být si jich plně vědomi. Povídejte si s nimi, vyzdvihněte, co se vám na nich líbí a čeho si ceníte, zdůrazňujte přirozené vlohy a talenty. Zapomeňte na kritiku (tedy pokud zrovna nepropadají z matematiky nebo jim nehrozí dvojka z chování) a vyhněte se pronášení jakýchkoli soudů! Zapovězena je například věta typu: „ Jak je možné, že jsi tak dobrý v basketbalu, ale pokud jde o fyziku a chemii, bezkonkurenčně nejhorší ze všech ve třídě? Kdyby ti to tak šlo stejně dobře jako házení míčem na koš.“ Naprosto tím totiž devalvujete, v čem se dítě cítí silné v kramflecích a dáváte najevo, že jeho sportovní dovednosti, na které je hrdé, vlastně zase až tak moc neznamenají. Nemůžete si vybrat, ve kterých oblastech bude vaše ratolest excelovat, ale můžete si zvolit, jak se k jeho úspěchu (neúspěchu) postavíte!

  • Věnujte jim pozornost! Skutečnou!


    ...
    ...
    Autor: istock

    Ruku na srdce: skutečně svému dítěti nasloucháte? Vnímáte naplno, co vám říká? Přemýšlíte nad skrytým významem slov? Nebo jedním uchem sice posloucháte, ale mezi tím ještě ťukáte do mobilu nebo notebooku, snažíte se sledovat televizní zprávy a v duchu přemýšlíte, kdy doděláte prezentaci na zítřejší poradu? Tím, že jim skutečně nasloucháte a věnujete jim plnou pozornost, dáváte svým potomkům ten nejcennější dar, zejména pokud jde o budování vlastní sebeúcty. I když se vám třeba zdá, že tím „zase až tak moc přece neděláte“, má váš postoj plný opravdového zaujetí a zájmu o to, co vám váš teenager říká, až zázračný účinek! Dejte najevo, že pečlivě vnímáte, vyptávejte se, chtějte slyšet podrobnosti, pochybujte, nabídněte několik variant řešení, vysvětlujte své názory.

  • Povzbuzujte je k přátelským vztahům


    ...
    ...
    Autor: istock

    Ano, vy jako rodiče máte v tomto ohledu nezastupitelnou úlohu, neznamená to ale, že vaše názory a přesvědčení by pro vaše dítě měly být za každých okolností alfou a omegou. I když jsou samozřejmě neocenitelné! Puberťáci obvykle vyžadují mnohem více pozornosti, bytostně si potřebují své myšlenky, stanoviska i činy ověřovat a potvrzovat. Vždy je proto dobré, když dospívající jedinec „nasaje“ zároveň zkušenosti, myšlenky, rady a doporučení ostatních lidí. Podporujte ho v udržování smysluplných vztahů, ať už se svými vrstevníky, spolužáky, také ale učiteli, trenéry, vedoucími zájmových kroužků, ostatními dospělými v příbuzenstvu. Zároveň se ho ale snažte naučit, že je dobré, aby se vždy spoléhal v první řadě sám na sebe a nenechal se slepě ovlivňovat míněním okolí.

     

  • Nechte je dělat chyby!


    ...
    ...
    Autor: istock

    Jistě, vaším úkolem je být svému „skoro dospělákovi“ oporou, jistit mu záda a připravit náruč, když si lidově řečeno „namele“. Jenže to určitě neznamená, že byste se ho měli snažit za každou cenu chránit před karamboly, konflikty a průšvihy. Právě tím totiž získává ty nejcennější životní zkušenosti! Máte své dítě nechat dělat věci špatně? Odpověď psychologů zní jednoznačně ano! Pokud tedy zrovna nejde o život nebo zdraví… Neodrazujte ho od rizik, nechte ho s klidným svědomím selhat, motivujte ho ke zkoušení nových, dosud nepoznaných věcí, svěřujte mu stále náročnější úkoly. Naučí se tím zvládat nečekané potíže, a když vlastními silami dosáhne cíle, po kterém touží, bude se cítit jako vládce světa, což s jeho sebevědomím udělá divy!

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku