Vědci to potvrzují! Druhé dítě je vzpurnější a neposlušnější než první. A rodiče souhlasí

Vědci to potvrzují! Druhé dítě je vzpurnější a neposlušnější než první. A rodiče souhlasí
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
9. května  2019 
 06:00

Všimli jste si taky, že druhé dítě v rodině bývá obvykle více zlomyslné, neposlušné, vzpurné a divoké oproti prvorozenému? Nedávné studie potvrdily mýtus, že s druhým dítětem je těžší manipulovat, zejména pokud jde o chlapce. A pořadí narození ovlivňuje jejich osobnost a život.

A je to jasné. Dávno jsem tušila, že to není žádný mýtus, zvláště třetí syn v pořadí je nepoddajný a domluvit se s ním je stokrát horší než s tím prvním v pořadí. Odborníci z University of California analyzovali rodiny s více dětmi a jejich výsledky byly tak trochu neočekávané. Děti narozené jako druhé v pořadí byly později méně úspěšné ve škole než jejich starší sourozenci.

Objev byl poněkud překvapující, protože děti, které vědci analyzovali, pocházely z rodin, v nichž rodiče poskytovali dětem naprosto stejné příležitosti ke vzdělání. Odborníci z Massachusetts Institute zjistili, že děti narozené jako druhé v pořadí mají o 40 procent vyšší pravděpodobnost, že budou mít problémy se zákonem, než jejich starší sourozenci, což potvrzuje zjištění kolegů z kalifornské univerzity ohledně nevýhod pořadí narození.

Důvodem však nebyly zdravotní problémy nebo nižší úroveň vzdělání, vše bylo pouze a jen o rodičích a pořadí sourozenců. Vědci to vysvětlují tím, že jakmile se do rodiny narodí druhé dítě, rodiče již mají zkušenosti s prvním, a méně se tedy o něj starají. První dítě má vzor v dospělých, druhé dítě má vzor ve svých o něco starších sourozencích, tvrdí vědci. Podle nich je cesta jediná – věnovat více pozornosti druhým dětem a kontrolovat vliv jejich starších sourozenců tak, aby se druhé dítě nestalo problémovým a aby si děti vždy uvědomovaly, kým jsou.

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku