Máte syna? Tohle potřebujete vědět o třech vývojových fázích

  • Máte syna? Tohle potřebujete vědět o třech vývojových fázích
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    25. května  2019 
     06:00
    Pokud jste hrdými majiteli syna, určitě už dobře víte, že někdy je s ním poněkud těžké pořízení, jako by skutečně spadl z jiné planety. A přijít na správnou strategii, „jak na něj“, bývá oříšek. Odborníci zdůrazňují, že chlapci potřebují spoustu důslednosti i empatie a že to rodiče často podceňují. Co to konkrétně znamená?

  • Od narození do 6 let

    Od narození do 6 let

    Podle názoru dětských psychologů by každý rodič měl být při výchově dobře seznámen s velkými milníky v životě chlapců. V této věkové kategorii jsou základními potřebami dětí, abychom jim poskytovali dostatek něhy a lásky, nakrmili je, hráli si s nimi, mazlili se s nimi a drželi je v náručí, prostě jim věnovali maximální pozornost. S tím, jak postupně vyrůstají a objevují okolní svět, je zapotřebí, aby jim v tom rodiče prostřednictvím nejrůznějších aktivit pomáhali. Světoznámý psycholog Erich Fromm provedl výzkum týkající se významu rodičovských rolí v raném vývoji chlapců. Zde jsou ty nejzásadnější poznatky, ke kterým došel:

    ...
    ...
    Autor: istock

    *Pokud matka trpí jakýmikoli psychickými problémy, například depresí, výrazně ovlivní svého syna pro jeho budoucí život. Lásku k životu totiž syn získává v první řadě právě od maminky, ta zastává roli bezpodmínečně milujícího a nadmíru starostlivého rodiče. Každé dítě se musí cítit milované, bezvýhradně přijímané, dodává mu to tolik důležitou sebejistotu.

    *Úkolem otce je oproti tomu být respektovanou autoritou, právě od něj by měl syn převzít morální zásady a pohled na svět, zjistit, co je dobré a co špatné, „odkoukat“, jak by měl jednat „jako chlap“. Syn by měl k tatínkovi vzhlížet a toužit po tom, být jako on.

    *Láska otce k synovi je jiná než v případě maminky. Matky milují své děti už jen proto, že tu prostě jsou, lásku a uznání otce si dítko musí zpravidla nějak získat, „zasloužit“. Tím, že se chová správně, plní poctivě své úkoly, je v něčem dobré a úspěšné. A tuto rovnováhu je třeba udržet.

    *Od druhých narozenin je důležité, aby matka ve vzájemném vztahu se svým malým synem stanovila jasné hranice a meze, aby se vyvarovala rozvinutí tzv. oidipovského komplexu (ten označuje instinktivní nadměrnou náklonnost jedince mužského pohlaví, obvykle ve věku od 3 do 6 let, k matce, ale s agresivním chováním k otci).

  • Od 6 do 13 let

    Začátek školní docházky je pomyslným milníkem, nastává věk, kdy si chlapci jasně uvědomují svou genderovou roli, citelně vnímají rozdíly mezi pohlavími a zapojují se intenzivněji do „klukovských“ aktivit, pronikají do mužského světa.

    „Uvědomte si, že chlapec je prostě chlapec, roste z něj chlap. Nesnažte se chránit ho před tím, co považujete za příliš mužské, respektive většinou poněkud agresivní. Konkrétně jde například o nejrůznější pistolky a jiné zbraně, zálibu v nožích, sekyrách, videohrách, při kterých vám běhá mráz po zádech, když vidíte, kolik je tam násilí, a podobně. Tyto zájmy ho pravděpodobně neminou. Podporujte nezávislost a smysl pro dobrodružství, nebraňte mu v objevování, ovšem samozřejmě stanovte jasné meze a hlídejte hranice,“ radí vývojový psycholog Peggy Drexler, Ph.D. A co ještě považuje za nejdůležitější úkoly v roli rodičů syna v tomto věku?

    ...
    ...
    Autor: istock

    *Respektujte individualitu, vyhněte se škatulkování. Neexistují žádné striktně dané vzorce chování, které by vyjadřovaly menší, nebo větší „mužnost“. Je naprosto v pořádku, když se váš chlapec zajímá také o ženské aktivity, líbí se mu růžová barva, chce si hrát s panenkou nebo kuchyňkou a zkouší si maminčiny sukně.

    *Podporujte ho v jeho zájmech, sdílejte s ním záliby. Je to těžší, než se může zdát. Spousta rodičů dělá tu chybu, že zoufale chce, aby jejich dítě bylo stejné jako oni, aby ho bavily stejné věci – milovalo sport, protože oni rádi hrají tenis nebo jezdí na kole... Do ničeho syna nenuťte, jen ho nenásilně povzbuzujte, aby vyzkoušel různé aktivity, vždy mu ale dopřejte svobodu volby.

    *Nemějte žádná očekávání a netrvejte na předsudcích ohledně toho, co je genderově vhodné, a co už nikoli. Snažte se o otevřenost a toleranci.

    *Naučte syna, jak přijímat kritiku a respektovat odlišné názory ostatních, aby se neprojevoval příliš agresivně.

  • Od 13 let

    Váš chlapec prochází pubertou, stává se teenagerem. Pod vlivem hormonální bouře, která probíhá v organismu, se z roztomilého kluka může stát protivný, věčně podrážděný a na celý svět rozzlobený mladý muž. Veškerou sílu a energii se snažte směrovat k tomu, jak ho naučit, že musí převzít odpovědnost za své chování, slova i činy. Tím mu v této náročné době pomůžete nejvíc. „Odpovědnost nepřichází sama od sebe a přirozeně, je třeba se k ní dopracovat, naučit se jí. A váš syn by měl pochopit zásadní skutečnost, totiž že veškerá moc, výsady a privilegia jdou ruku v ruce právě s osobní odpovědností,“ je přesvědčen psychoanalytik David Elkind, Ph.D. A co ještě radí rodičům?

    ...
    ...
    Autor: istock

    *Přes veškeré neshody a problémy dejte synovi šanci, aby mohl svobodně projevit a prosadit svou identitu, nepotlačujte v něm důležité osobnostní rysy.

    *Pokud zjistíte, že se nepohybuje v rizikovém prostředí nebo špatné společnosti, kde by to „zavánělo potížemi", dopřejte mu více svobody a nezávislosti. Pravidla hry (zásady, přes které zkrátka nejede vlak, i případné důsledky, tresty za nedodržení slova apod.) si ale dohodněte předem.

    *A zásada ze všeho nejdůležitější: buďte vzorem hodným následování. Nezáleží na tom, co syna učíte a co se mu snažíte vštěpovat, pokud se tak sami nechováte a děláte pravý opak. Buďte tím nejlepším příkladem a vyhnete se řadě problémů.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku