Veďte děti k zodpovědnosti! 5 tipů, jak je to dokážete naučit pro celý život!

  • Veďte děti k zodpovědnosti! 5 tipů, jak je to dokážete naučit pro celý život!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    23. května  2019 
     06:00
    Kdy je na čase začít s „výukou“ tolik důležité vlastnosti? Většina rodičů se o to snaží podle svého nejlepšího svědomí od nejútlejšího věku potomků. Nejkritičtějším obdobím, kdy se nevyplatí cokoli zanedbat, je ale dospívání. Pokud nebudete při výchově puberťáka důslední, můžete snadno propásnout ideální šanci, jak zabránit tomu, aby z něj vyrostl lehkovážný a nesvědomitý jedinec. Poradíme, co dělat.
  • Cukr a bič nefunguje

    ...
    ...
    Autor: istock

    Nejdříve povinnost, pak zábava! V tomto rčení je ve zkratce obsaženo vše. Celé moudro o vedení ratolestí k zodpovědnému chování… Pokud se má dítě úspěšně zapojit do společnosti, postarat samo o sebe, prosadit své schopnosti i názory, ovšem bez toho, aniž by se chovalo bezohledně a sobecky, je potřeba mu odmalička vštěpovat (důslednou výchovou a zejména názorným příkladem), že zadané úkoly, případně konflikty ani nepříjemné nebo nudné povinnosti, které budou jeho život doprovázet, za něj zkrátka nikdo jiný nevyřeší. S výchovou k zodpovědnosti by měla jít ruku v ruce rovněž výchova ke zdravé sebedůvěře. Buďte svým dětem na této cestě průvodcem, kritikem i nastaveným zrcadlem, modelem hodným následování. Pokud vy sami chodíte na schůzky pozdě, věčně na něco zapomínáte, platíte účty až po doručení druhé upomínky a omlouváte se dvakrát týdně rodině, že jste nestihli nakoupit k večeři nebo vyzvednout dceru z kroužku keramiky, zkrátka „kážete vodu a pijete víno“, nedivte se, když podobný vzorec chování převezmou i vaše děti.

  • Dopřejte jim, aby selhali!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Když byly vaše děti malé, pravděpodobně jste si zvykli, že bylo v jednom kuse zapotřebí, abyste jim stále dokola opakovali a připomínali jejich úkoly a povinnosti, jinak by je zkrátka neudělaly. Jako teenager je už však váš potomek přeci jen rozumnější a schopný poslechnout a pochopit napoprvé, převzít zodpovědnost za své povinnosti, jako jsou domácí úkoly, příprava na test z fyziky, včasný příchod na trénink nebo úklid vlastního pokoje. Ano, ještě stále musíte „řídit“ a dohlížet, není ale již třeba každou věc desetkrát připomínat. Nechte ho, ať si dělá věci po svém (pokud by zrovna důsledkem nebylo propadnutí ze třech předmětů, zlomená ruka nebo dvojka z chování), nekontrolujte každý jeho krok, nepřipomínejte, kdy má kde být, nepátrejte po zapomenutých studijních pomůckách. Dejte mu šanci učit se, jak nést zodpovědnost (i se všemi důsledky) za vše, co dělá. A nechte ho také občas selhat, rozbít si nos, udělat chybu, narazit na překážky. Bude odolnější a pomůže to jeho sebedůvěře.

  • Vytvářejte domácí příležitosti

    Nádobí
    Nádobí
    Autor: iStock

    Perfektní výukovou arénou a dokonalým prostorem ke každodennímu tréninku odpovědného chování je domov, respektive veškeré domácí práce. Tady jste jediným „supervizorem“, manažerem a koučem, takže odpadá riziko, že by se váš puberťák neodpustitelně ztrapnil nebo se dopustil „neúspěchu“ na veřejnosti. Takže máte vy i on naprosto volné pole působnosti. Dítě dostane šanci zhostit se svého úkolu, jak nejlépe dovede, a může ho v klidu samostatně dokončit. Předem se ale raději vždy ujistěte, že jste své požadavky nebo přání vysvětlili dostatečně srozumitelně a jasně, zda ratolest všemu rozumí a instrukce jsou dokonale konkrétní. Důležité je se vždy společně domluvit, jaká jsou pravidla hry – tedy do kdy by mělo být splněno a co bude následovat, když se tak nestane. Zvykněte si požádat děti o pomoc pokaždé, když se chystáte dělat jakékoli domácí práce. Postupně je začnou brát jako týmovou práci a budou mít dobrý pocit (i když to nejspíše nedají patřičně nadšeně najevo), že jsou něco platní a spolupracujete jako celek na něčem smysluplném.

  • Nebuďte hlídacím psem

    ...
    ...
    Autor: istock

    Zaměřte se na cvičení sebekázně, bez ní to v životě nikdo daleko nedotáhne! Neneste na svých bedrech (už tak dost přepracovaných a plných nekonečného množství pracovních úkolů i domácích povinností) odpovědnost za jejich promeškané hodiny češtiny, fotbalová utkání a schůzky s kamarádkami ani za pozdní příchody na rande či neodevzdání seminární práce na téma předválečné literatury. Zato jim nabídněte a poskytněte ty nejlepší nástroje k tomu, aby si mohli samostatně organizovat denní rozvrh a mít co nejlepší přehled o svých nesplněných závazcích, školních akcích a důležitých datech. Které? Vyrazte společně na zábavný výlet do obchodu s kancelářskými potřebami nebo do velkého papírnictví s bohatou nabídkou sortimentu a vyberte potřebné plánovací diáře, barevné štítky a další pomůcky a nejrůznější vychytávky. Na každé dítě funguje jiný systém, proto vybírejte společnými silami.

  • Ovládněte umění vychytat správný čas

    ...
    ...
    Autor: istock

    Pro přirozeně plynoucí, nenásilnou a pokud možno přátelskou výuku odpovědnosti je potřeba, abyste dokázali odhadnout situaci a přizpůsobit své chování aktuálnímu dění, náladě i celkové atmosféře. Uvědomte si, že stejně jako v případě osvojování si a učení se jakékoli jiné dovednosti i tady platí, že správné načasování je základem úspěchu. A to nesprávné se může zcela minout účinkem. Pokud se rozhodnete změnit přístup, zavést doma jiné zvyky a odlišný režim nebo vyzkoušet nějakou „alternativní“ výchovnou strategii, nikdy s tím nezačínejte v době, kdy vaše děti procházejí emočně náročným nebo psychicky vyčerpávajícím či jinak „choulostivým“ obdobím. Tím může být například přechod na střední školu, socializace v novém kolektivu či rozchod s první láskou. Tehdy uděláte nejlépe, když se budete držet starých a zavedených zvyklostí, aby se cítily v domácím prostředí co možná nejbezpečněji.

  • Respektujte je, bezpodmínečně!

    Některé věci do vztahu mezi matkou a dcerou nepatří
    Některé věci do vztahu mezi matkou a dcerou nepatří
    Autor: istock.cz

    Pokud patří vaše ratolest ještě v maturitním ročníku mezi nejméně svědomité studenty ve třídě, těžko od ní můžete zničehonic očekávat, že se jako mávnutím kouzelného proutku změní. Podívejte se pravdě do očí, je to velmi, velmi nepravděpodobné. Takže co s tím? Zakažte si srovnávat dítě s jeho vrstevníky, nekritizujte a nevyhrožujte. Svědomitost je osobnostní rys, specifická vlastnost, kterou holt někdo vyniká a jiný jí zase disponuje pouze omezeně ve srovnání s ostatními. Pod tlakem výchovy, rodiny a společenských norem se tento charakterový sklon dá ovlivnit a změnit jen do určité míry, své vnitřně nastavené limity nikdo nepřekročí. Netlačte na něj nereálnými očekáváními a nechtějte, aby se měnilo v někoho, kým není. Naopak, povzbuzujte a chvalte za každý pokrok.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku