V jaké rodině jste vyrostli? Takhle to nejspíš ovlivnilo váš život!

  • V jaké rodině jste vyrostli? Takhle to nejspíš ovlivnilo váš život!
    Vychovali vás v nefunkční rodině? Jaký vliv to má vaši budoucnost?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    31. května  2019 
     06:00

    Rodina, která funguje tak, jak má, plní dobře všechny základní funkce – poskytuje všem členům emocionální podporu i ekonomické zázemí. Rodiče vštěpují dětem určité názory a taky vzory, díky čemuž se dítě učí, co je správné. V dysfunkční rodině bývají děti izolované od rodičů, nedostává se jim emocionální ani fyzické podpory, což se může negativně projevit v budoucnu, když budou samy vychovávat své potomky.

    Dysfunkční rodina je taková, která vás odradí od toho, abyste důvěřovali sami sobě – naopak vás sráží na kolena. Těchto šest příznaků naznačuje, že jste vyrůstali v dysfunkční rodině a že vás to mohlo ovlivnit i do budoucnosti.

     

  • Snažíte se neustále potěšit ostatní

    Autor: istock

     

    Cítíte se provinile, když trávíte čas sami se sebou, nebo kvůli tomu, že jste se rozzlobili na lidi, o kterých si myslíte, že byste se na ně neměli nikdy zlobit. Cítíte se taky provinile, když jsou jiní naštvaní. To je způsobeno chybným myšlením, že musíte být neustále zodpovědní za pocity jiných. Byli jste v podstatě „trénovaní“ k tomu, abyste dělali neustále to, čím byste se zavděčili jiným – což ale nikdy nejde.

     

  • Máte tendenci mít vedle sebe lidi, kteří vám nevracejí stejnou mincí

    Autor: istock

     

    Výchova v dysfunkční rodině má vliv i na vztahy. Pokud neustále cítíte, že váš současný vztah nebo vztahy obecně jsou velmi nerovnoměrné, pak je to kvůli vašemu falešnému pocitu odpovědnosti a viny. Bohužel v takových vztazích zůstáváte až moc dlouho místo toho, abyste odešli.

  • Ve vašich intimních vztazích je moc konfliktů, nebo naopak málo

    Autor: iStock

     

    Pokud se hádáte pořád a neustále, aniž byste se snažili naslouchat nebo věci vyřešit, možná pocházíte z rodiny, kde byli lidé velmi reaktivní a neefektivní, pokud jde o usmiřování. Když ale nebudete mít žádné konflikty a hádky, taky to není dobře, je to signál, že asi pocházíte z rodiny, kde se emoce „zametaly pod koberec" a neřešily se. Vztahy, kde je až moc hádek, nebo naopak nejsou vůbec žádné, jsou emocionálně neuspokojivé.

     

  • Jste na sebe moc tvrdí a máte tendenci být perfekcionistou

    Autor: iStock

     

    To obvykle znamená, že jste byli jako děti moc nadhodnoceni, nebo naopak podhodnoceni. V prvním případě jeden nebo oba vaši rodiče z vašich úspěchů dělali až moc velký obchod a zdálo se, že z toho mají větší radost než vy sami. Pokud jste ale byli podhodnocováni, získali jste pocit, že nikdy nebudete dost dobří. V obou případech jste se nenaučili, jak být oceněni pro to, kým opravdu jste.

  • Nedokážete se snadno uvolnit

    Autor: istock

     

    Pokud si všímáte, že jste často velmi nervózní a nedokážete se uvolnit, měli jste v dětství zřejmě pocit, že musíte neustále něco dělat, jinak budete potrestáni. Lidé s tímto problémem, kteří jsou v neustálém pohybu, mají pořád něco na svém seznamu úkolů, které ale nedokážou splnit.

     

  • Jako rodič jste extrémní

    Autor: iStock

     

    Máte už děti a chováte se při výchově extrémním způsobem? Jste buď moc laxní, je vám jedno, co děti dělají, nebo jste naopak až moc přísní a přeháníte to se zákazy? Pak jste pravděpodobně vyrůstali v rodině, kde se přecházelo z jednoho extrému do druhého, kde rodiče nebyli jednotní ve výchově a chovali se nepředvídatelně. Dobrou zprávou ale je, že to není konečná, ale že s tím můžete něco udělat.

     

    Proč by děti měly pomáhat s domácími pracemi? Podívejte se na VIDEO, najdete tam odpověď:

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku