Skoro puberta! 7 úspěšných rad pro rodiče dětí mezi 9 a 12 lety

  • Skoro puberta! 7 úspěšných rad pro rodiče dětí mezi 9 a 12 lety
    Puberta to ještě není, ale už je to taky dřina. Pro děti i rodiče
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    4. července  2020 
     06:00
    Existují vůbec nějaké strategie, které skutečně fungují, když se potřebujete domluvit na zásadách se svými ratolestmi, případně chcete trochu usměrnit a zpacifikovat jednání svých ratolestí ve věku od devíti do dvanácti let? Psychologové radí zejména zdůraznit včas důsledky nevhodného chování a nebát se odměňovat.

    Bojíte se, až se vaše dítě dostane do puberty, a doufáte, že to nebude dřív než v nějakých třinácti čtrnácti letech? Nechceme vás zneklidňovat, ale dusno začne být o dost dříve – náročné bývá už období mezi devátým a dvanáctým rokem věku, o kterém se hovoří jako o prepubertě. 

  • Začínají se vzpouzet!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Takzvaní tweens, čili děti od devíti do 12 let, jsou na prahu dospívání a začíná to s nimi „cloumat“. Na jednu stranu prahnou po tom, být co nejvíce nezávislí, na druhou stranu nejsou pro spoustu věcí, úkolů a povinností ještě dostatečně zralí, tudíž potřebují dohled a vedení, ať už se jim to líbí nebo ne. Co zásadního se s nimi děje? Právě v tomto věku se dostávají do středu zájmu přátelé a přátelství, uznání a obdiv kamarádů je ze všeho nejdůležitější, dítko si již uvědomuje, že rodiče nejsou neomylní a po všech stránkách dokonalí, a začíná je hodnotit, polemizovat s nimi, pokouší se argumentovat a prosazovat vlastní názory. A občas se to neobejde bez patřičného vzdorování. Odmlouvá, dohaduje se, vzteká se, křičí, nebo dokonce zkouší lhát. Jenže tweens jsou již příliš staří na lstivé metody, které fungovaly u batolete nebo pětiletého předškoláčka. Takže bude potřeba napnout výchovné úsilí trochu jiným směrem. Následujícími strategiemi jim můžete pomoci, aby se zbytečně nedopouštěli chyb a vyvarovali se špatných rozhodnutí. Zároveň jim udělíte důležité životní lekce.

  • Stanovte jasná pravidla


    ...
    ...
    Autor: iStock

    Mít jednoznačně a konkrétně stanovené hranice a jakási domácí „pravidla hry“ je nesmírně důležité pro děti každého věku. Dítě potřebuje mít ke zdárnému vývoji pevně dané meze, v jejichž rámci jsou rodiče ochotni akceptovat jeho různé projevy. Od nejútlejšího věku by měly mít děti jasno v tom, co si mohou, a co si naopak v žádném případě nesmějí dovolit. A v kritickém čase prepuberty nastává skvělý čas na úpravu a aktualizaci pravidel. Je na místě nastínit, jaký způsob chování od dítka očekáváte, pokud jde o pomoc v domácnosti, školní přípravu, trávení času s kamarády, ranní vstávání a vypravování se a tak dále. Společně diskutujte a snažte se shodnout na kompromisu.

  • Sepište dohodu


    ....
    ....
    Autor: iStock

    S tím, jak dítě dospívá, je pořád náročnější a dožaduje se víc a víc privilegií – jako vlastnit chytrý telefon nebo trávit čas s kamarády bez dozoru. Často ale ještě není schopné a připravené převzít zodpovědnost, která takové výsady nutně doprovází. Sedněte si společně a vytvořte „smlouvu“, seznam důležitých bodů, pokynů a norem chování, které by měl potomek dodržovat a respektovat. Tím vám ukáže (určitou dobu předtím, než mu udělíte jakékoli zvláštní privilegium), že je už dostatečně zralý, aby unesl veškerá práva, po kterých tolik touží. Například bude mít během dvou týdnů každý den hotové veškeré povinnosti, které jste mu zadali. Bez věčného připomínání, výmluv a odkládání.

  • Pravidlo jediného varování


    ...
    ...
    Autor: istock

    Používáte často výhrůžku typu „jestli to neuděláš, tak…“? V pořádku, neděláte nic špatně, jen je důležité si uvědomit, že pokud podobnou větu pravidelně opakujete třikrát během hodiny, dítě si z vašich slov brzy přestane dělat hlavu. Vyslovte žádost nebo pokyn a v případě, že se ke splnění určitou dobu ani náznakem neschyluje, udělte první varování. A doplňte ho sdělením, jaké důsledky bude mít neuposlechnutí (pozor, důsledky musí být logické, tedy musí mít přímou spojitost se špatným nebo nevhodným chováním). Jde o skvělou taktiku, jak ratolest naučit sebekázni, která bude v životě nezbytná. Vyhněte se otravným poznámkám a nekonečnému omílání toho, co, jak a kdy se má udělat. Docílili byste tím totiž jen toho, že bude dítě nadále zcela závislé na vašem připomínání a samostatnosti se jen tak nenaučí.

  • Zkuste si zahrát na babičku


    ...
    ...
    Autor: iStock

    Ano, prarodiče si zpravidla umí zjednat pořádek. Bez stresu, nervů i zvýšeného hlasu. V čem spočívá tajemství babiččiny výchovy? Proč babičku děti poslechnou na slovo a po dobrém se s ní na všem domluví, zatímco vás statečně ignorují nebo vám předvádějí ublížené či zlostné scény? Zkuste to jako ona. Pobízejte a úkolujte jinak, stačí otočit slovosled. Místo toho, abyste řekla „nepůjdete ven, dokud nedoděláte všechno, co jsem vám uložila“, řekněte: „Jistě že můžete jít ven, a to hned, jakmile budou všechny úkoly hotové.“ Je to geniálně jednoduchý způsob, jak pomoci dítěti nést zodpovědnost za své činy a chování.

  • Nechte je nést důsledky


    ...
    ...
    Autor: iStock

    Vsaďte na přirozené důsledky, které samy vyplynou z nedodrženého slova, pozdního příchodu, ranního zaspání, nedodělaných domácích úkolů nebo zapomenutých pomůcek do školy či na trénink. Když nejde o život nebo nehrozí obrovský a nepřekonatelný průšvih, nechte potomky, ať si na vlastní kůži „slíznou“ a vyřeší, co neudělali, pokazili nebo nesplnili. Věřte, že je to hodně cenná zkušenost.

  • Vymyslete systém odměn


    ...
    ...
    Autor: iStock

    Možná byste nevěřili, jak efektivně dokáže takový "domácí ekonomický plán" zafungovat a proměnit chování vašich ratolestí z problémového na téměř idylické. Úspěchy, snahu a dobré chování se nebojte po zásluze ocenit a odměnit. Záleží jen na vás a vzájemné rodinné dohodě, jakou formou to bude. Cokoli, co mají děti rády a musí si předem „zasloužit“, působí jako účinný motivační faktor.

  • Provokuje? Ignorujte to!


    ...
    ...
    Autor: istock

    Samozřejmě vás nenavádíme, abyste nechali děti zbořit barák a nevšímali si jich, když si koledují o zranění nebo kašlou na školu. V některých případech je ale přesto nejlepším řešením nevhodné chování dítka zkrátka ignorovat. Ať už jsou to usedavé fňukání, kňučení, překřikování, stěžování si na nespravedlnost rodičů i celého světa nebo snaha vyvolat hádku. Psychologové doporučují stát se v takové chvíli hluchým, odvrátit se, předstírat, že nic nevnímáte, nekřičet a nerozčilovat se. Jednoduše se nenechat vyprovokovat k nepředložené akci, která vás později možná bude mrzet. Většinou se malý provokatér samovolně uklidní a vzdá, když uvidí, že vás nezajímá a nedá se s vámi vyjednávat.

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku