Šest z deseti matek někdo kritizuje za způsob výchovy. Nejvíc jejich matky a tchyně!

Šest z deseti matek někdo kritizuje za způsob výchovy. Nejvíc jejich matky a tchyně!
Tchyně patří k největším kritikům
Foto: istock
Sdílej na facebooku
16. června  2019 
 06:00

Pokud jste matka, určitě jste se už někdy setkala s kritikou nebo nevyžádanou radou ohledně způsobu, jakým vychováváte své děti. Nejčastěji tyhle negativní názory na vaši výchovu pocházejí překvapivě od těch nejbližších, jako jsou vaše matka, tchyně, partner nebo kamarádka. Podle průzkumu, který prováděli výzkumníci z dětské nemocnice CS Mott při University of Michigan, je šest matek z deseti pravidelně kritizováno za to, jak své potomky vychovávají.

Kolikrát jste už slyšela od blízkých lidí výtky a rady typu: Jak ho to oblékáš? Nekrmíš ho dobře! Proč už mu dáváš ten rohlík? Ten chleba bys mu dávat neměla! Jsi moc měkká! Nejsi moc přísná? Jsi moc citlivá! Dáváš mu moc volnosti! Už by měl jít spát, nemyslíš? To jsou některé z „perel“, které mámy slyší téměř každý den – a často z úst rodiny a přátel.

Průzkum, který prováděli odborníci na michiganské univerzitě, odhalil, že 60 procent matek bylo kritizováno hlavně za to, že své děti nějakým způsobem trestaly. Na výzkumu se podílelo více než 400 žen s dětmi ve věku od 0 do 5 let. Z toho 37 procent kritiky tvořily vlastní matky, 36 procent partneři a 31 procent nejbližší příbuzní, zejména tchyně.

Nejvíce kritizována byla především výchova (70 procent), následovaly kojení (krmení) a spánek. Být matkou není jednoduchý úkol a vždycky budou existovat různé názory, pokud jde o výchovu. Pravdou je, že neexistují žádné zákony, které by se daly aplikovat na všechny matky. Nejlepší volbou proto je ve většině případů následování mateřského instinktu.

Psycholožka Monica Serrano Muňoz, specializující se na mateřství, uvedla, že ženy čelí neustálé kritice především proto, že stále žijí v patriarchální společnosti, v níž jsou snahy žen devalvovány. Doporučuje, aby matky vytvářely podpůrné skupiny, kde by si vyměňovaly zkušenosti a rady, které by jim pomohly překonat kritiku, jíž jsou vystavovány, a poskytly jim jistotu, že nic nedělají špatně. Vedle toho psycholožka doporučuje zkrátit dobu, po kterou jsou matky v kontaktu s těmi, kdo je soudí a kritizují.

VIDEO: Babička spadla do postýlky, když se snažila uspat své vnouče:

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku