Jak s dětmi mluvit o sexu a vyhnout se trapasům? Tohle radí zkušení rodiče!

  • Jak s dětmi mluvit o sexu a vyhnout se trapasům? Tohle radí zkušení rodiče!
    Čím dříve, tím lépe. Samozřejmě přiměřeně věku, radí odborníci
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    17. července  2019 
     06:00

    Kdybych si mohla vybrat, jestli budu dětem vysvětlovat, jak se lidé rozmnožují, nebo s nimi půjdu řešit matematické rovnice, prohrály by počty jen velmi těsně. Ale nakonec se i tyhle debaty dají zvládnout, jak ukazují zkušenosti dalších rodičů, které jsme pro vás zaznamenaly. A poučení je pro děti lepší než tápání, které jsme kdysi zažívali my, protože o sexu se s dětmi zkrátka moc nemluvilo. 

    Už jste doma vedli hovory o sexu? Některé děti se o ně zajímají už jako malé a pak je to na dlouhá léta pustí. Někdy se k tomuto tématu před rodiči nevracejí nikdy, protože si to, co chtěly, zjistily jinde. Ale to není vždycky výhra. A rodiče by se sexuální výchově vyhýbat neměli, naopak – protože poučení od kamarádů, natož třeba z internetu mívají k realitě hodně daleko. 

  • 1. Budu jako táta, ale bez sexu!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Odborníci mají vcelku jasno. O sexu byste měli klidně mluvit už s dítětem tříletým. „S otázkami dotýkajícími se příchodu dítěte na svět a toho, co mu předcházelo, ve většině případů přijde za rodičem holčička nebo kluk už v předškolním období,“ vysvětluje psycholožka Ilona Špaňhelová. A rodiče by se podle ní do podobné debaty s předškoláky měli pustit i v případě, že se dítě samo nezeptá, nejspíše se totiž stydí, ale zvědavé bude. 

     

    Když to neuděláte, můžete se dočkat třeba následující scénky. "Jednou jsme se u večeře s naším šestiletým synem bavili, čím chce být, až bude velký. Nejdříve řekl, že chce prostě být jako táta. Pak zaváhal a řekl, že vlastně asi ne, protože nechce čurat do své manželky. Ukázalo se, že se ve školce s klukama bavili o sexu, ale jejich informace byly poněkud zmatené," líčí Linda z Kladna. S manželem se pak snažili věci uvést na pravou míru a přitom syna ještě víc nevyděsit. 

  • 2. Proboha, takhle vypadají dospělí?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Pamatuju si, jaký šok jsem kdysi zažil v nějakých deseti letech. Rodiče s námi vyjeli na Rujanu a šli jsme i na nudistickou pláž. Nevím dodneška, proč to udělali, protože nikdy předtím nechodili nazí ani doma, v koupelně se zamykali a převlékali se tak, abychom je neviděli. Snad je vyhecovali známí, kteří tam byli s námi. Každopádně, mně bylo deset, sestře osm a nahá dospělá těla nás šokovala. Všude byla prsa všech možných tvarů, větší i menší penisy a taky vrásčitá kůže, a jelikož se psala osmdesátá léta, taky spousta chloupků. Oba jsme se vyděsili, že dospělí vypadají takhle a že se naše těla taky takhle odporně změní. Vůbec jsme nechápali, co na sobě lidé navzájem vidí. Před vlastními dětmi se se ženou proto doma nestydíme a o tom, jak se tělo během života mění a proč to tak je, s nimi mluvíme odjakživa."

    Luděk, Brno

  • 3. Dítě potřebuje vědět, jak vypadá milování, ale nemusí znát vibrátor

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "O sexu mluvíme doma pořád, mé děti to mají už s mateřským mlékem. Denně diskutujeme o všem možném. O těhotenství, o homosexuálních vztazích. Dětem se má odpovídat, jakmile se začnou ptát," říká Kateřina Janouchová, česká spisovatelka žijící ve Švédsku, která píše mimo jiné právě o sexu, a to pro děti i pro dospělé. Ale i ji dokázali potomci zaskočit, když přišli s dotazy na sexuální hračky. Podle ní se do tohoto tématu není třeba pouštět. "Myslím, že tohle hned tak vědět nemusí, to nejsou biologická fakta," vysvětluje svůj postoj. 

  • 4. Mami, proč ti táta ubližuje?

    sex
    sex
    Autor: shutterstock

    Trapas v podobě nachytání při sexu je noční můrou mnoha rodičů a občas se mu vyhnout prostě nepodaří, zvláště třeba v malém bytě. "S mužem jsme se milovali a najednou jsme zjistili, že dvouletý syn stojí ve své postýlce a upřeně na nás zírá. Jelikož nebyla ještě úplná tma, měl to všechno z první ruky. Co si myslel, nevím, neuměl ještě moc mluvit, ale mé kamarádce v podobné situaci tříletá dcera řekla, že nechce, aby tatínek mamince ubližoval," líčí Jihočeška Michaela. 

     

    Tady se sexuologové shodují na jednom: reagujte podle toho, kolik dítěti je. Úplně malému asi nic říkat nemusíte, předškolákovi naopak vysvětlete, že rodiče se mají rádi a podobné mazlení patří k jejich lásce, i když to vypadá, že se trochu perou, oběma se to líbí. Puberťákovi snad zase neříkejte nic, protože dobře ví, která bije, a dost možná doufal, že jeho rodiče už spolu nespí. Hovory na tohle téma mu proto nebudou příjemné. 

  • 5. Používejte přesná pojmenování, ale vynechte podrobnosti

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "V knihách jsem vyčetla, že se při hovorech o sexu s dětmi, a to i s těmi docela malými, mají používat přesná pojmenování, tedy třeba penis nebo vagina. Nejdřív mi to přišlo zbytečně tvrdé, ale myslím, že mi syn i dcera byli nakonec vděční, protože se na rozdíl ode mě vyhnuli trapasům mezi dětmi. Já z domova znala kořínek a blaženku, což spolehlivě budilo smích okolí a mně trvalo dlouho, než jsem si to odvykla používat," vzpomíná Klára z Kolína. 

     

    Každopádně knihy o sexuální výchově jsou skvělým zdrojem inspirace a klidně z nich můžete dětem předčítat, pokud se necítíte na hovory vedené spatra. Rozhodně si je ale předem prolistujte, než je koupíte nebo si je půjčíte v knihovně, některé se vám mohou zdát příliš odborné a suchopárné, jiné zase až příliš otevřené. Moc tuhle četbu neodkládejte, jinak dopadnete jako Jana, matka dvanáctiletých dvojčat. Když s nimi chtěla promluvit o sexu, syn i dcera se na ni výsměšně podívali a unisono pronesli jen "klídek". A jí bylo jasné, že mají pocit, že už vědí všechno, jenže bohužel nevěděla, z jakého zdroje informace jsou a jaké jsou. 

  • 6. Dvouletý syn si hraje s penisem, je to normální? Ano!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Rodiče, kteří přistihnou předškoláky, nebo dokonce batolata při tom, jak si hrají se svým přirozením, bývají někdy zděšeni. Zbytečně, je to přirozené a není třeba v tom vidět předčasně probuzenou sexualitu, děti to vesměs dělají čistě proto, že jim je to příjemné. 

     

    "Když to viděla moje máma u mého syna, hned mi poradila, že ho musím plácnout přes ruce. Že nám to dělala taky a dali jsme pokoj. Mně došlo, že někde tady je začátek problémů se sexem, které jsem roky překonávala, a rozhodla jsem se, že to budu dělat úplně jinak. Na druhou stranu, syn vytahoval svůj penis všude, ve školce, na veřejnosti, ráno i večer, což taky nebylo ideální. Tak jsem s ním o tom začala mluvit – že hraní si s přirozením je v pořádku, stejně jako je v pořádku, že se mu to líbí, ale že by to měl dělat jen tehdy, když je sám, že to tak dělají i ostatní, klidně i dospělí. A využila jsem to zároveň k debatě, že kdyby kdokoli cizí chtěl vidět jeho penis nebo mu na něj nebo i jinam sahat, je to špatně a musí to někomu říct." 

  • 7. Trapas roku aneb jak jsem přišla s křížkem po funuse

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Nějaké otázky ohledně sexu jsme s dcerou probraly už dávno, ale přece jen dost teoreticky. Teď jí bylo patnáct pryč a já si říkala, že bych měla zapříst hovor na téma, že už je velká a že ji možná už za několik měsíců nebo let čeká skutečné milování s prvním chlapcem. Trochu jsem k tomu sbírala odvahu, ale jedno nedělní dopoledne se mi zdálo celkem vhodné. Zaklepala jsem a vešla k ní do pokojíčku, sedla si na postel a v koši stojícím vedle jsem zahlédla návod k použití těhotenského testu... Náš hovor tak nabral úplně jiné grády," popisuje Pražanka Simona. Dcera naštěstí těhotná nebyla, ovšem na místě bylo, aby začala řešit antikoncepci, s čímž jí naštěstí matka dokázala poradit. 

  • 8. Hlavně z hovoru o sexu nedělejte velkou událost

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vaši potomci nepochybně ocení, když s nimi budete o sexu mluvit nenuceně, naopak je vyděsí, když hovor zahájíte nějakým tím "už jsi dost velký/velká, musíme si promluvit", a to celé před několika dalšími lidmi. Daleko lepší je hovor jeden na jednoho, přičemž využívejte chvíle, kdy spolu vaříte, jedete někam autem nebo se vám ještě večer nechce spát a vedete různé debaty.

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku