10 práv a povinností rodičů dospívajících. Tohle byste měli vědět vy i vaše děti

  • 10 práv a povinností rodičů dospívajících. Tohle byste měli vědět vy i vaše děti
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    24. dubna  2019 
     06:00

    Jakmile se vaše dítě dostane do puberty, disciplína rodičů začne někdy poněkud pokulhávat. To kvůli tomu, že řada rodičů neví, jak s takovým pubertálním synem či dcerou jednat. V téhle době si totiž teenageři začínají tvořit svou vlastní identitu a potřebují větší nezávislost. Vzpírají se autoritám a rodiče by měli nalézt rovnováhu mezi příkazy a svobodou. I rodiče mají povinnosti a práva! Které to jsou?

    Je pravda, že některá práva a některé povinnosti se začínají v době dospívání přesouvat od rodičů směrem k dospívajícím. To jim dává větší svobodu při rozhodování a nezávislost. Ovšem existují některé povinnosti, které zůstávají konzistentní i v pubertě. Co jsou nejdůležitější práva a povinnosti rodičů teenagerů?

     

  • Respekt

    Autor: istock

     

    Rodiče, stejně jako všichni ostatní v rodině, mají právo na to, aby s nimi druzí zacházeli s úctou. To zahrnuje nejen rodiče a dospívající, ale taky sourozence a další členy rodiny, kteří bydlí ve stejné domácnosti.

     

  • Nastavení pravidel a omezení práv

    Autor: iStock

     

    Rodiče mají právo stanovit pravidla a omezit práva dospívajících, pokud nejsou pravidla dodržována. To zahrnuje domácí a rodinná pravidla, která by se měla dodržovat z důvodu respektu ke každému, kdo žije v domácnosti. Týká se to například chování k hostům, zákazu vycházení po určité hodině či konzumace nelegálních látek. Rodiče mají právo říct NE, když si myslí, že je něco špatné. Důvěra je velký problém mezi rodiči a dospívajícími. Zatímco teenageři můžou dělat chyby, rodiče by jim měli projevit důvěru i poté, co chybu udělají.

  • Právo na pravdu

    Autor: iStock

     

    Rodiče mají právo klást otázky a očekávat, že na ně dostanou odpověď. A to pravdivou odpověď. Rodiče by si měli být vědomi rostoucích potřeb dospívajících, zejména ohledně soukromí, pokud se dovolávají tohoto práva. Takže ano, dospívající mají právo na soukromí a rodiče by měli mít povinnost tohle soukromí ctít.

     

  • Kdo, co a kde

    Autor: iStock

    Rodiče mají právo vědět, kde jsou jejich teenageři, s kým jsou a co zhruba dělají. Dospívající nemusí chodit do podrobností o soukromých záležitostech, jako jsou jejich myšlenky o osobě, s kterou třeba randí, musí ovšem akceptovat, když rodiče požadují, aby jim řekli, kde se právě nacházejí, na jakou párty se chystají a v kolik hodin se vrátí.

  • Diskutování o dospívajících s ostatními

    Autor: iStock

     

    Rodiče mají právo hovořit s kýmkoli, kdo se nějak podílí na životě dospívajících. To zahrnuje učitele, lékaře, trenéry, přátele a rodiče přátel. Rodiče by měli mít taky právo očekávat, že dostanou pravdivé odpovědi na své otázky, když mluví s těmito lidmi. Buďte i vy upřímní k ostatním rodičům.

     

  • Zachovávat jednotu rodiny

    Autor: iStock

     

    Rodiče mají právo podporovat jednotu rodiny. Mají tedy právo očekávat, že se všichni členové rodiny budou účastnit rodinných tradic, rodinné dovolené, setkání a dalších aktivit, které budují pevné rodinné vztahy.

  • Komunikace se světem

    Autor: iStock

     

    Rodiče mají právo sledovat přístup svých dospívajících potomků k okolnímu světu. A to zejména tehdy, pokud jde o moderní technologie včetně internetu. Nemají právo otevírat teenagerům mobilní telefon a elektronickou poštu.

     

  • Podpora budoucnosti

    Autor: iStock

     

    Rodiče mají právo povzbuzovat a sledovat pohled svých dospívajících dětí na budoucnost. Zatímco dospívající mají konečné slovo pro výběr toho, co by chtěli jednou dělat, rodiče je můžou ovlivnit pomocí povzbuzujících metod, ale ne prostřednictvím tvrdých příkazů.

     

  • Dělat chyby

    Autor: iStock

     

    Rodiče mají právo dělat chyby a měnit své názory. Chyby se prostě stávají, takže je nutné je napravit a omluvit se za ně. To je důležité. Nikdo není dokonalý a rozhodnutí, které jste učinili včera, nemusí být dnes to nejlepší. I když to váš dospívající nemusí hned pochopit, vaše ochota omluvit se a napravit chybu pro něj bude model do budoucna.

     

  • Prokazování náklonnosti

    Autor: iStock

     

    Rodiče mají právo na to, aby prokazovali svým dospívajícím péči a lásku. Možná vaše puberťáky rozčiluje a uráží, když je chcete na rozloučenou obejmout před ostatními, ale máte právo jim lásku prokazovat. Akceptujte jen to, že nechtějí, abyste to dělali na veřejnosti. Dávejte jim svou lásku najevo každý den, třeba jen esemeskou nebo e-mailem.

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku