Kdy vypadáte jako nejhorší máma na světě? Jsou to tyhle situace!

  • Kdy vypadáte jako nejhorší máma na světě? Jsou to tyhle situace!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    25. října  2019 
     06:00

    Znáte tuhle dětskou hlášku - „Jsi ta nejhorší máma na světě“? Obvykle to děti říkají ve chvílích, kdy jim něco nedovolíte, zakážete, když mají záchvat vzteku, když jim nekoupíte hračku, která se jim v obchodě líbila, nebo když jim nepůjčíte svůj mobilní telefon. Jakékoli vaše odmítnutí a negativní reakce z vás dělá v očích dětí špatnou a nemožnou matku. V jakých dalších situacích vás tak děti vnímají?

    Když chceme vychovávat, někdy se to prostě neobejde bez přísnosti a jasně stanovených pravidel. A i když děti remcají, ve finále jsou za ty pravidla a hranice rády. Jaké situace děti doslova nesnášejí a kdy si o vás myslí, že jste naprosto nemožné mámy?

  • V osm zhasneš a jdeš spát!

    Autor: istock

     

    Každá máma ví, že kvalitní odpočinek a spánek pomáhá dětem, aby se ve škole soustředily a aby si dobily baterky na další den. Jakmile ale pošlete dítě (zejména kolem dvanáctého roku) do postele kolem osmé večere, a nedovolíte mu dívat se na televizi, hrát na počítači nebo koukat do tabletu, je zcela pochopitelné, že si o vás bude myslet, že jste nemožná, špatná, nemoderní, trapná – prostě bad mother. Ve skutečnosti pro ně chcete to nejlepší a taky čas sama pro sebe.

     

  • Tu čokoládu teď nedostaneš

    Autor: istock

     

    Pokud každý den nabízíte dítěti sladkosti v nadměrném množství, a třeba i před obědem, jednak to není výchovné, a za druhé mu z dlouhodobého hlediska poškozujete zdraví. Jestli jste ale důsledná a přísná, pokud jde o „přísun“ sladkostí, zakazujete je konzumovat před obědem nebo večeří, může si o vás vaše dítě zcela pochopitelně myslet své. Špatná matka, která jim nedovolí cpát se bonbony nonstop. Ovšem vy si stůjte na svém, mimochodem, nadměrná konzumace cukru způsobuje tvorbu zubního kazu.

  • Jestli něco chceš, musíš si na to našetřit

    Autor: iStock

     

    I když si dítě myslí, že jste nejhorší maminka na světě, protože mu nekoupíte každou věc, na kterou si ukáže prstem, musí se naučit, že věci, které nás obklopují, nejsou zadarmo, že nepadají z nebe a že si na ně musíte vydělat. Jasné, malé děti nevydělávají, ale neznamená to, že je nebudete učit spořit. Třeba peníze od babiček k narozeninám, za vysvědčení, prostě jakýkoli příjem si mohou dávat do kasičky. Učit děti hospodařit není nic špatného, naopak, bude se jim to jednou moc hodit.

     

  • Trvám na tom, abys to udělal!

    Autor: iStock

     

    Když děti vyrostou, bude pro ně obtížné plnit své úkoly, jako je ustlání postele, zapnutí pračky či myčky, krmení domácího mazlíčka, pokud nebudete trvat na tom, aby se to naučily ještě jako malé děti. Jistě, ve chvíli, kdy budete vyžadovat, aby něco udělaly, možná uslyšíte pláč nebo neustálé odmlouvání, proč to nejde, možná se s vámi budou hádat. Děláte ale dobře. Trvejte na tom, aby udělaly to, co mají, naučte je být zodpovědnými a nezávislými.

     

  • Žádný další počítač nebo mobilní telefon

    Autor: istock

     

    Nebo ještě jinak – žádný nový mobilní telefon nepotřebuješ, tenhle ti přece krásně stačí. No, dnešní děti se rodí doslova se zabudovaným čipem v těle. Jsou zvídavé a dokážou s moderními technologiemi doslova zázraky, takže není divu, když vidíte dvouletého nebo tříletého syna, jak obratně manipuluje s vaším telefonem nebo jezdí myší po stole a hraje nějakou počítačovou hru. To je jistě fajn, ale musíte mít jako rodič kontrolu nad všemi technologiemi, které děti používají. A popravdě, v šesti letech přece nepotřebují nejnovější typ iPhonu nebo nepotřebují další mobilní telefon, když už jeden mají.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku