Když z dětí rostou nevychovaní spratci: Můžou za to tolerantní rodiče?

  • Když z dětí rostou nevychovaní spratci: Můžou za to tolerantní rodiče?
    Tohle nechci!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    26. srpna  2019 
     06:00

    Mnozí rodiče se rozhodli vychovávat své děti volněji, než jak to sami zažili v dětství. Například proto, aby jejich potomci byli zdravě sebevědomí a uměli prosazovat své názory. Jenže psychologové varují před tím, že by se výchova uvolnila příliš, protože pak podle nich z dětí vyrostou nezvladatelní spratci, kteří nebudou mít žádné hranice a chybět jim bude i úcta k druhým. 

    Je to takové oblíbené téma. Dnešní děti jsou prý daleko méně vychované než předchozí generace a mohou za to rodiče. Často přitom jde spíše o fakt, že jsou průbojnější, což samo o sobě nemusí být nic špatného. Ale kde je ta hranice, za níž se průbojnost mění v nesnesitelnost, drzost a nezvladatelnost? 

  • Jak vypadá dnešní výchova?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Bylo by hodně zjednodušující říkat, že kdo nevychovává děti ve stylu "škoda rány, která padne vedle", nevychovává je vůbec. A že u něj doma vládne volná výchova, v jejímž rámci mají děti naprostou volnost a žádné hranice či pravidla, která by je omezovala. A že rodiče výchovu vůbec neřeší. Protože tak to ve skutečnosti praktikuje málokdo – dnešní rodiče naopak o výchově hodně přemýšlejí, čtou spoustu knih a dokážou na webu v mnoha příspěvcích zdlouhavě řešit, jak dvouleté dítě přimět k tomu, aby jedlo, a přitom aby mu neublížili a nezlomili jeho osobnost. Každopádně je celkově přístup k dětem skutečně mnohem méně přísný, a naopak více respektující vůči nim. Ale některým rodičům chybí důslednost, a to skutečně může přinášet problémy.

  • Když to rodiče poněkud přehánějí

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Dnešní společnost je vůči dětem mnohem vstřícnější a chválabohu za to. Většinou není problém zajít s potomkem do restaurace, v obchodních centrech jsou dětské koutky, přibylo pěkných dětských hřišť a je dost míst, kde lze kojit a přebalovat ty nejmenší. Problém je v tom, že někteří rodiče to přehánějí a myslí si, že kdo někam přijde s dítětem, má právo nebrat ohledy na ostatní, a tak přebalují dítě na stole v restauraci, nechají potomky, aby otravovali hosty, a neokřiknou je, když třeba na dětském hřišti ubližují ostatním. Tím jim de facto dávají najevo, že nemusí dodržovat žádná pravidla. 

     

  • A co když je výchova příliš volná?

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Najdou se samozřejmě rodiče, kteří skutečně výchovu pojímanou coby soubor pravidel a různých omezení nepraktikují a nechávají své děti, aby si samy rozhodly, co budou jíst nebo kdy půjdou spát. U malých dětí to nakonec nemusí vypadat nijak hrozivě, rodiče se vyhnou vzteklým scénám a jsou nakonec méně unavení než ti, kdo se pokoušejí o vymezení hranic. Jenže dítě roste a může stejně samozřejmě vyžadovat i to, že rozhodne o tom, zda půjde ten den do školky, jak dlouho bude sedět u pohádek a později u počítače. Nebo bude chtít neadekvátně rozhodovat o tom, kam rodina vyrazí na dovolenou.

     

  • Bije vás a vám to nevadí? Bude bít i ostatní

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Psychologové před příliš benevolentním přístupem varují, jako například nedávno Blanka Pöslová v rozhlasové Radioporadně. „Dáváme dětem příliš prostoru, příliš široké hranice, naopak málo řádu a pevnosti. Všeho příliš je špatně. Tak jako není dobrý bezpočet zákazů a příkazů, není správná ani přemíra volnosti, což je dnešní trend,“ pronesla psycholožka v pořadu. Podle ní je špatné i to, když rodiče například nechají malé dítě, aby je bilo, protože ono nepochopí, že se to dělat nemá, a bude se tak chovat i k ostatním. Není nic špatného na tom, když rodiče chtějí, aby jejich potomek byl zdravě sebevědomý, nicméně správná míra se zjevně hledá hodně těžko. 

     

  • Co rodičům hrozí? Dítě bude zkoušet víc a víc

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Psycholožka Blanka Pöslová tvrdí, že rodiče jsou zodpovědní za to, jak dítě vychovávají a kam ho vedou, zatímco dítě se nemůže rozhodovat samo, protože zkrátka neví, co je správné, ať už jde o čas ke spánku nebo o zdravé jídlo. Podle ní taková výchova logicky vede k tomu, že místo toho, aby si dítě stanovilo vlastní hranice (to zkrátka není v jeho silách), zkouší víc a víc, co ještě jeho rodiče a okolí snesou. V kolektivu pak může mít velký problém. 

     

  • Příliš přísná výchova také není řešením

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Na druhou stranu ani návrat k tvrdé výchově by nebyl řešením – stejně jako žádný psycholog nedoporučí rodičům, aby své děti bili, leda s výjimkou plácnutí v nějaké nebezpečné situaci, kdy se například batole vrhá do silnice. Naopak, Češi podle odborníků bijí své děti příliš, tělesné tresty schvaluje a patrně i používá šest z deseti. To také vede k tomu, že dítě považuje násilí za adekvátní reakci. 

     

  • Rostou z dětí v zahraničí spratci?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    A jaké vlastně vyrůstají děti v zemích, kde uvolnění výchovy přišlo mnohem dříve, jako například ve Švédsku, kde jsou tělesné tresty zakázány už od 70. let? Uznávaný severský psycholog David Eberhard tvrdí, že tam vyrostly celé generace spratků, a napsal na toto téma dokonce knihu. Podle něj nejde jen o problémové chování doma, ale z dětí kvůli tomu podle něj rostou záškoláci, kteří zároveň trpí úzkostnými poruchami, což je jeden z důsledků toho, že jim chyběly hranice. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku