Poznáte, že vaše dítě trpí depresí? Tohle by vás mělo varovat!

  • Poznáte, že vaše dítě trpí depresí? Tohle by vás mělo varovat!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    20. října  2019 
     06:00

    Možná si myslíte, že vás se to netýká, ale podle statistiky je deprese u pubertálních dětí velmi častá. Jak ale poznáte, že vaše dítě trápí něco víc než jen obyčejná "blbá nálada"? Teenageři musí čelit mnoha tlakům, od fyzických změn v pubertě až po otázky, kdo jsou a kam vlastně patří. Není divu, že někteří z nich se začnou potýkat s depresemi.

    Naštěstí i deprese jsou léčitelné. Je to sice běh na dlouhou trať, ale tenhle běh se dá vyhrát. Pubertální věk může být extrémně těžký a deprese postihuje teenagery mnohem častěji, než si mnozí uvědomují. Bohužel mnozí rodiče špatnou náladu odmávnou rukou s tím, že přece o nic vážného nejde a že „já taky mám občas blbou náladu“. Jenže melancholická nálada není totéž co deprese a je dobré vědět, co deprese je a jak je možné s ní bojovat. Deprese, pokud se neřeší, může doslova zničit osobnost vašeho teenagera a způsobit zoufalství.

  • Nejčastější příznaky deprese u dospívajících

    Autor: iStock

     

    Deprese jsou spojeny s celou řadou problémů fyzického i psychického charakteru, včetně poruch příjmu potravy či sebepoškozování. Prvním krokem je zjistit a identifikovat varovné signály, které pravděpodobně depresi provázejí.

    ·      Smutek či beznaděj.

    ·      Podrážděnost, zlost či agresivita.

    ·      Slzy a častý pláč, ignorování přátel a rodinných příslušníků.

    ·      Ztráta zájmu o koníčky a špatné školní výkony.

    ·      Změny stravovacích a spánkových návyků.

    ·      Neklid, rozrušení, pocity bezcennosti a viny.

    ·      Nedostatek nadšení a motivace.

    ·      Nadměrná únava nebo nedostatek energie.

    ·      Potíže s koncentrací.

    ·      Nevysvětlitelné bolesti a myšlenky na smrt či sebevraždu.

    ·      Bezohledné chování (rizikové chování, zneužívání návykových látek či nebezpečný sex).

     

  • Sebevražedné varovné příznaky u depresivních dospívajících

    Autor: iStock

     

    Nikdy neberte na lehkou váhu výhrůžky dospívajících týkající se sebevraždy. Pokud trpí dospívající skutečně silnou depresí, velmi často začnou přemýšlet o sebevraždě. Je proto důležité, abyste i sebevražedné myšlenky či chování brali stoprocentně vážně! Je to vždy volání o pomoc! Tyhle příznaky by vás měly vyburcovat:

    ·      Mluvení či žertování o spáchání sebevraždy.

    ·      Slova typu „raději bych měl být mrtvý“, „přál bych si, abych navždy zmizel“ nebo „neexistuje pro mě žádná cesta ven“ berte jako varování.

    ·      Pozitivní mluvení o smrti nebo romantizace umírání. („Kdybych umřel, lidé by mě pak mohli mít rádi.“)

    ·      Psaní básní o smrti, umírání či sebevraždě.

    ·      Rozdávání cenných věcí, loučení se s přáteli či rodinou, jako by to bylo naposledy, brouzdání po internetu a hledání možností, jak se zabít.

  • Jak pomoci dítěti s depresemi?

    Autor: iStock

     

    Pokud se deprese neléčí, může to mít katastrofální následky. Nečekejte, že jen tak sama deprese zmizí, nikdy sama nezmizí. Máte-li podezření, že je vaše dospívající dítě v depresi, zkuste ho láskyplným a neodsuzujícím způsobem upozornit, že je potřeba to řešit. Otevřete dialog a dejte najevo svému dítěti, že jste si všimli konkrétních depresivních příznaků a že o něj máte strach. Požádejte ho, aby vám řeklo, čím prochází, a buďte připraveni naslouchat a opravdu poslouchat. Vyvarujte se kladení mnoha otázek (většina teenagerů se nechce cítit zahlcená), ale vyjasněte si, že jste připraveni a ochotni poskytnout jim jakoukoli podporu, kterou potřebují.

     

  • Jak komunikovat s depresivním dospívajícím?

    Autor: iStock

    ·      Zaměřte se na vyslechnutí, ne na přednášku. Zapomeňte na nutkání je kritizovat nebo vynášet rozsudek, jakmile teenager otevře pusu. Pokud s vámi mluví, je to pokrok, protože někdy komunikovat nechtějí. To nejlepší, co můžete udělat, je dát mu najevo, že jste tady pro něj, plně a bezpodmínečně.

    ·      Buďte jemní, ale vytrvalí. Nevzdávejte to, pokud nejprve nechce mluvit. Mluvení o depresi může být pro dospívajícího velmi těžké. I když s vámi třeba chce mluvit, těžko může vyjádřit, co cítí. Respektujte to.

    ·      Potvrzujte jejich pocity. Nepokoušejte se vysvětlovat, že „věci nejsou přece tak špatné, jak se zdají“. Jejich obavy vám mohou připadat hloupé, ale jim ne. Pokud nebudete jejich emoce akceptovat, budou mít pocit, že jejich emoce neberete vážně. Stačí, když uznáte jejich bolest a smutek, které prožívají.

    ·      Věřte "svému střevu". Pokud vaše dospívající dítě tvrdí, že je všechno v pořádku, ale nemá vysvětlení pro své depresivní chování, důvěřujte svým instinktům. Když se vám teenager neotevře, obraťte se na důvěryhodnou třetí stranu – oblíbeného učitele, psychologa nebo jiného odborníka. Důležité je, aby s někým začal mluvit.

  • Tipy pro rodiče, jak zvládat depresi

    Autor: iStock

    ·      Podporujte sociální spojení. Depresivní teenageři mají tendenci zapomínat na své přátele a koníčky, kterých si užívali předtím. Izolace ale depresi zhoršuje, takže dělejte, co můžete, aby se vaše děti znova zapojily do sociálních vazeb.

    ·      Bojujte proti izolaci, povzbuzujte teenagery, aby šli ven, zapojte je do aktivit, které zahrnují rodinu i přátele. Zapojte je do sportovních aktivit nebo uměleckých. I když mohou nejprve postrádat motivaci a nadšení, tak když se zapojí, budou se brzo cítit lépe.

    ·      Zajistěte, aby bylo fyzické zdraví prioritou. Fyzické a duševní zdraví jsou neodmyslitelně spojené. Depresi zhoršují nečinnost, neadekvátní spánek a špatná výživa. Posílejte děti se psem na procházku, jděte na výlet, jeďte na kolo. Nastavte limity pro sledování televize a počítače – dlouhé vysedávání u monitoru symptomy zhoršuje.

    ·      Kontrolujte, zda děti jedí a zda je jejich strava vyvážená. Ujistěte se, že v jídelníčku mají zdravé tuky, kvalitní bílkoviny a čerstvé ovoce a zeleninu. Nekupujte žádné zbytečné sladkosti plné jednoduchých cukrů, které mají negativní vliv na náladu.

    ·      Podporujte spánek – dospívající potřebují minimálně 8 hodin spánku, aby se zotavili.

     

  • Je nutné užívat léky?

    Autor: iStock

    Pokud je deprese skutečně závažná a běžná opatření prostě nezabírají, je nutné vyhledat odbornou pomoc. Není to žádná ostuda! Při výběru specialisty se ale doporučuje, aby do toho mohl mluvit i teenager. Léčba u psychiatra není léčba na týden, ale na dlouhou dobu, proto je nutné, aby mu vaše dítě věřilo a cítilo se s ním dobře. Jen tak má léčba smysl a může být úspěšná. Pokud dítě s lékařem nespolupracuje a i nadále se cítí špatně, musíte hledat jiného. Bohužel dětských psychiatrů je u nás velmi málo. U těžkých forem deprese bude zřejmě nutné nasadit antidepresiva. Bohužel, spousta rodičů se tomu brání, ale existují-li pochybnosti o tom, že dítě nemůže skutečně spáchat sebevraždu, pak pečlivě zvažte možnost léky užívat. Většina současných antidepresiv není návyková a po zlepšení stavu může lékař léky postupně vysazovat. Mít depresi neznamená mít ji celý život.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku