Neptejte se dětí, co bylo ve škole! Chtějte vědět, co se jim přihodilo na internetu

Rodiče své potomky v oblasti internetové bezpečnosti často podceňují a děti samy ví, jak své účty zabezpečit. Neví však, jak se bránit nadávkám a negativním zážitkům.
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
20. listopadu  2019 
 06:00

Rodiče se většinou zajímají o to, co jejich děti dělají na internetu a kolik času tam tráví. Co ale netuší, je, jak se tam jejich potomci prezentují, a často nevědí, na jaké hrozby mohou narazit. Jedna malá rada odborníků zní: Neptejte se dětí jen na to, co bylo ve škole a co měly k obědu, ale zeptejte se jich i na to, co proběhlo on-line.

"Ať už chceme nebo ne, on-line svět je pro naše děti stejně důležitý jako ten reálný," říká Julia Szymańska, odbornice na on-line bezpečnost společnosti Avast a ambasadorka projektu Buď safe online. Proto je dobré, aby se rodiče ptali i na to, co jejich děti řešily s kamarády po chatu a na sociálních sítích. Zajímali se o to, jaké stránky a influencery sledují, a zkrátka se s dětmi o dění na sítích bavili. Tohle všechno může být důležitá prevence kyberšikany. 

A jak se vlastně naše děti na internetu chovají? Právě to prozradil průzkum společnosti Avast. "Oproti našemu očekávání tráví děti na internetu méně času. Obvykle do dvou hodin denně. O víkendu je to pak tři až pět hodin," říká Szymanska.

Zájem o zabezpečení účtů je velký. S kyberšikanou se setkala třetina dětí

Překvapením také bylo, že dnešní děti mají lépe zabezpečené účty a celkově jsou na internetu opatrnější. "Nechtějí přijít o své soukromí a chrání si ho, na tom jim opravdu záleží. Ve světě on-line by zase nerady přišly o své dovednosti," vysvětluje Julia Szymańska.

Bohužel, negativní zprávou je, že se často setkávají s nepříjemnými a nebezpečnými situacemi na internetu. S kyberšikanou v různé podobě se podle průzkumu setkala celá čtvrtina dětí (26 procent): "Nejčastěji jde o různé urážky, posměch, nevhodná videa nebo zprávy s nevhodným obsahem a nabídky na schůzky od neznámých lidí," dodává odbornice na on-line bezpečnost.

Děti se s kyberšikanou nesvěřují

S tímhle problémem si bohužel podle odborníků stále nevědí rady ani rodiče. Stačí se ptát, nebo mají mít rodiče nějakou kontrolu nad profily svých dětí? "Vždy je to o vztahu rodič-dítě. Těžko nabízet jednu radu. Rozhodně ale dětem internet a sociální sítě nezakazujte. Pokud jde o kontrolu – u menších dětí do třinácti let je dobré mít hesla k jejich účtům a společně, i s jejich svolením, je jednou za čas zkontrolovat, abyste zkrátka měli přehled, co dítě dělá a s kým komunikuje," radí Szymańska. 

Rodiče by ale rozhodně neměli dítě šmírovat. Hlavní je budování důvěry. Aby třeba jednou dítě samo přišlo a řeklo: "Mami, tati, mám problém!" A nemuselo se bát reakce. I na to se zaměřil průzkum Avastu. Komu by se děti v případě problému svěřily? "To nám přišlo nejvíce znepokojující, protože děti v průzkumu uvedly, že s negativními zkušenostmi se nesvěřují," říká odbornice Avastu. Pokud ano, svěřily by se mámě nebo kamarádovi. 

Hlavní zjištění průzkumu:

  • Děti jsou opatrné v on-line komunikaci.
  • Dbají na bezpečnost svých účtů.
  • Rodiče se snaží mít co největší přehled o tom, kolik času, kde a jak tráví jejich děti on-line.
  • Děti zažívají více negativních zkušeností na internetu, než si myslí rodiče.
  • Rodiče často netuší, jak se prezentují jejich děti v on-line světě.
  • Děti se s problémy nesvěřují.

Sledujte s dětmi influencery

Rodiče také často podceňují vliv influencerů na jejich děti. "Bylo by dobré, aby se rodiče s dětmi bavili o tom, jaké influencery sledují. Podívali se s nimi na profily a zeptali se jich, proč k nim vzhlížejí," radí odbornice.

Projekt Buď safe on-line spolupracuje s youtuberem Jirkou Králem, který společně s odborníky jezdí za dětmi po besedách. "Jednou za ním přišla maminka asi s deseti profily, které její dítko sleduje, a ptala se, kdo je fajn a kdo není, koho její děti mohou sledovat a koho ne," vzpomíná Szymańska. Jenže takhle to nefunguje. "Názor si musí udělat rodiče společně s dítětem. Podívejte se na profily společně, zeptejte se, co ho tam baví, proč ho sledují a co je tam zajímavého. A potom se můžete rozhodnout," radí odborníci na bezpečnost. 

Čtyři doporučení pro rodiče od Julie Szymańske:

  1. Nepodceňujte influencery, mají větší vliv, než si myslíte.
  2. Udělejte si výlet z komfortní zóny na sociální sítě, které neznáte: Viber, Snapchat, TikTok.
  3. Vaše dítě už není Honzík, ale hroznej_borec.
  4. Neptejte se dětí, co bylo dnes ve škole, ale co se jim přihodilo on-line.

Průzkum se zaměřil na děti ve věku 9 až 13 let a jejich rodiče. Analýza dat byla provedena na vzorku 816 dětských a 815 dospělých respondentů.

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku