Kyberšikana: Šest důvodů, proč to dělají možná i vaše děti

  • Kyberšikana: Šest důvodů, proč to dělají možná i vaše děti
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    13. dubna  2019 
     06:00

    O hrozbě internetové a on-line šikany slyšíme všude kolem, zpravidla jde ale o informace, jak se snažit své ratolesti před ní uchránit. Co když je šikanujícím právě vaše dítě? Co k tomu děti vede a uvědomují si vůbec, jak velký průšvih mohou způsobit?

  • Vadíš mi, já ti ukážu!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Pochopit motivy k podobnému jednání není snadné, shodují se psychologové. Kyberšikana je v dnešní době, kterou ovládají moderní technologie, a v nepřehledném on-line prostředí nejrůznějších sociálních sítí a komunikačních platforem novou (a rostoucí) hrozbou, kvůli níž už dokonce několik dětí po celém světě spáchalo sebevraždu. U nás k tak závažnému případu naštěstí (zatím) nedošlo, kyberšikana se ale šíří i mezi českými dospívajícími. Pro rodiče je velmi obtížné ji odhalit a následně řešit. Co naše děti k on-line šikaně vede, co se jim honí hlavou a z jakých pohnutek a příčin se k ní uchylují? A je vůbec možné jí zabránit? Zde je přehled nejčastějších důvodů.

  • Touží se pomstít

    ...
    ...
    Autor: istock

    Dítě, které má potřebu týrat nebo šikanovat někoho jiného, se většinou takovým chováním snaží mstít. Dříve když se dva kluci neshodli, jednoduše se poprali na chodbě, dnes si účty vyřizují on-line, třeba přes Facebook. A jen těžko se tomu daří zabránit. Přemýšlejí stylem: on mi ublížil, pomstím se mu, jsem v právu, chci, aby se cítil stejně špatně a poníženě jako já. Obhajují si své chování v duchu hesla „zub za zub“. Když jim bylo ublíženo, uleví se jim, když sami ublíží také – ať už přímo člověku, který jim způsobil trápení, zesměšnění či křivdu, nebo někomu úplně jinému, koho si vyberou (obvykle nějakého z jejich pohledu slabšího jedince).

  • Věří, že si to oběť zaslouží

    ...
    ...
    Autor: istock

    Šikana – jakákoli, nejen ta internetová – se většinou týká dětí, které jsou považovány za „outsidery“. Nezapadly například do školního kolektivu, něčím se odlišují, u vrstevníků jsou úplně dole na pomyslném žebříčku oblíbenosti. Například průměrná, nevýrazná dívka může být týrána anonymní skupinou spolužaček třeba jen kvůli nemodernímu oblečení nebo horšímu prospěchu. A platí to i naopak, ona průměrná dívka si může vybrat ke trýznění vrstevnici, která se těší ve škole obrovské popularitě, je krásná, vyniká v nějakém předmětu nebo slaví úspěchy u chlapců. Motivy jsou pak žárlivost a nepřejícnost, mindrák a pocit méněcennosti. Ať už jsou důvody jakékoli, tyrani jsou obvykle přesvědčeni, že jejich oběť si to zaslouží, a pociťují ze svého chování uspokojení, netrápí je žádné výčitky svědomí.

  • Prostě se nudí

    ...
    ...
    Autor: istock

    Děti, které nemají žádné zájmy, oblíbené koníčky nebo jimž se rodiče příliš nevěnují, protože jsou třeba denně do večera v práci, propadají pocitům zmaru a nudí se. Hledají jednoduše jakoukoli zábavu, rozptýlení, vzrušení, snaží se nějak zabít čas. A v některých případech si k tomu vyberou právě kyberšikanu, aniž by tušily, na jak tenký a nebezpečný led se pouštějí. Jde vlastně o volání o pomoc, chybí jim pozornost rodičů, neznají žádnou jinou smysluplnou činnost, na kterou by se mohly zaměřit. Jediným zdrojem zábavy se pro ně stává internet a sociální sítě, kde si uznání a zájem zajistí po svém.

  • Myslí si, že je to normální

    ...
    ...
    Autor: istock

    Divili byste se, kolik dospívajících je přesvědčeno, že vlastně o nic moc nejde. Dělají to přece alespoň občas úplně všichni. Ve škole se pak kolektivně baví na účet ostatních, smějí se povedeným „vtípkům“ a podobně. Pokud za sebou dítě cítí podporu své „party“ a k tomu trpí nedostatkem sebedůvěry nebo nějakým skrytým mindrákem, mnohem snadněji do tohoto problému spadne. Chce se jednoduše vyrovnat ostatním, nezůstat pozadu, aby „zapadlo“, a tak se přizpůsobí a začne dělat to, co ostatní. V jeho hlavě nejde o žádný významný problém, děti a dospívající nejsou schopni domyslet veškeré důsledky svého jednání. Kamarádi to přece schvalují, co víc, dokonce obdivují, tak co je na tom špatného?

  • Touží po respektu a obdivu

    ...
    ...
    Autor: istock

    Každé dítě chce zapadnout do kolektivu svých vrstevníků, najít si přátele, být uznávané a oblíbené. A některé z dětí pro obdiv a dobré postavení ve své sociální skupině udělají téměř cokoli. Všichni si pamatujeme ze školy, že ti, kteří jsou obletovanými „třídními hvězdami“, mají tendenci zesměšňovat nebo shazovat ty méně šťastné, méně atraktivní nebo ty s nějakým handicapem (a může jít o takové maličkosti, jako jsou brýle, křivé zuby nebo ekzém na rukou) a dělat si z nich legraci. Zejména pubertální dívky dokážou být v tomto ohledu velmi zlé a rafinované, rády šíří pomluvy a drby, případně tajně pořízené kompromitující fotografie a podobně. Cílem je nejen ponížit, ale zejména získat ještě větší pozornost svého „stáda“, ujistit se znovu o své dokonalosti, zvýšit vlastní moc. A nejjednodušší cestou je ponížení někoho jiného, kým se například dotyčná cítí být z jakéhokoli důvodu ohrožena.

  • Jsou slabí a postrádají empatii

    ...
    ...
    Autor: istock

    Proč se kyberšikaně mezi dětmi tolik daří? Zásadní roli hraje anonymní prostředí internetu, to jim dává falešný pocit bezpečí a neodhalitelnosti. Proto je tak jednoduché kohokoli zranit, pomluvit, zkritizovat, zesměšnit nebo ztrapnit, vyhrožovat mu a vydírat ho. Pro šikanující je to velmi snadné, protože nestojí bezprostředně tváří v tvář tomu druhému, nevidí jeho smutek, bolest, trápení a slzy. A tak dokážou provádět i věci, které by v reálném životě udělat nedokázali. Alarmující zprávou jsou výsledky průzkumů, ze kterých vyplynulo, že téměř polovina dospívajících uvedla, že na kyberšikaně a obtěžování lidí v on-line prostoru nespatřují nic závažného, naopak jim to většinou připadá vtipné, zábavné a zvyšuje to jejich sebevědomí i pocit vlastní důležitosti.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku