Rodiče by měli hrát on-line hry společně s dětmi, doporučují experti! Proč?

Rodiče by měli hrát on-line hry společně s dětmi, doporučují experti! Proč?
Foto: istock
Sdílej na facebooku
25. července  2019 
 06:00
Překvapuje vás takový názor? Nebo dokonce pobuřuje? A jak došli odborníci k takovému závěru? Prý pak totiž mnohem lépe porozumíte výhodám a zároveň eventuálním rizikům, která z této zábavy vyplývají.

Pokud vás dennodenně stojí téměř nadlidské úsilí přimět své ratolesti, aby se odlepily od obrazovky nebo monitoru a udělaly si pauzu, nejste v tom sami! Věděli jste, že hraní her na internetu se aktivně věnují až tři čtvrtiny dětí a dospívajících?

Jakkoli to může znít na první pohled kontroverzně, nejnovější výzkum realizovaný skupinou specialistů na internetovou bezpečnost Internet Matters se zabýval aktuálními otázkami týkajícími se hraní on-line her a přinesl hned několik zásadních zjištění. Některá vás nejspíš dost překvapí.

Šikana pod dohledem?

Ze závěrů studie vyplývá, že více než polovina rodičů (55 procent) trpí obavami, aby se jejich děti prostřednictvím oblíbených on-line herních platforem neseznámily s potenciálně nebezpečnými lidmi (násilníky, devianty, drogovými dealery, případně zástupci podezřelých sekt), a více než třetina rodičů (celkem 38 procent) nemá vůbec přehled o situaci nebo si není jistá tím, s kým jejich děti on-line hry vlastně hrají. A určité obavy jsou na místě, jelikož průzkum ukázal, že během posledních 12 měsíců zažilo nějakou formu on-line zneužívání, urážky nebo kyberšikanu každé čtvrté dítě.

Bystří hry mozek?

Experti ve své finální zprávě doporučují spoluúčast a vybízejí rodiče, aby se připojili ke svým malým hráčům, a využili tak příležitosti lépe porozumět tomu, v jakém prostředí a společnosti se jejich ratolesti pohybují a čím se konkrétně zabývají. Tímto přístupem prý mnohem hlouběji a snadnou cestou rovněž pochopí, že on-line hry (alespoň některé) mohou přinášet také určité výhody a zábavnou formou pomáhat při rozvoji určitých schopností dítěte. Celých 62 procent dotázaných rodičů přiznalo, že hraní her dokáže například přispívat k lepším rozhodovacím schopnostem při řešení problémů nebo pomáhá rozvíjet analytické a kritické myšlení dítěte.

Hraje celá rodina! Proč ne?

Ve světle těchto zjištění byla následně vytvořena databáze dostupných internetových zdrojů pro rodiče, která má za úkol poskytnout jim přehled o všech výhodách, a naopak nevýhodách on-line her, a odborníci rodiče vybízejí, aby se připojili ke svým dětem. Součástí jsou rovněž návrhy a tipy na „přínosné“ nebo „neškodné“ videohry pro celou rodinu. „Ti rodiče, kteří se pravidelně zapojují do on-line aktivit svých dětí, dokážou mnohem lépe a efektivněji řešit i další případné problémy při výchově, kterým mohou v každodenním životě čelit,“ zdůrazňuje Carolyn Bunting, generální ředitelka iniciativy Internet Matters, a dodává: „Podporujeme záměrně rodiče v tom, aby dělali něco, co může jít proti jejich nátuře a přesvědčení, a to: jít a zapojit se. Ať chcete nebo ne, drtivá většina dnešních dětí hraje pravidelně nebo aspoň občas on-line hry, je to zkrátka nedílnou součástí jejich života, vždyť vyrůstají v digitálním věku.“

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku