Co s dětmi, když se doma nudí? Máme pro vás osm užitečných tipů

Co s dětmi, když se doma nudí? Máme pro vás osm užitečných tipů
Foto: istock
Sdílej na facebooku
12. března  2020 
 06:00

Školy i mnohé mateřské školy se kvůli šíření virové nákazy uzavřely na neurčito, a vy tak máte ratolesti zčistajasna doma každý den od rána do večera. Honí se vám hlavou, co teď s nimi budete dělat? Je více než jasné, že bez chytré strategie to nepůjde. Jaký jim nachystat program a proč je důležité dodržovat určitý režim, který zabrání naprostému chaosu v domácnosti?

Když nemají děti kde vybít přebytečnou energii a jsou zkrátka „nevyběhané“, každý rodič dobře ví, že občas dokážou téměř zdemolovat dům. Ve chvíli, kdy mají pocit, že se „nudí“, jsou extra protivné a začnou vymýšlet nejrůznější vylomeniny a plánovat šílené nesmysly, které by mohly vyzkoušet. Což platí pro všechny věkové skupiny, od batolat po školáky. Na druhou stranu občas je hodně těžkým úkolem pro rodiče přimět potomky, aby neseděli celý den přilepeni před televizí nebo nad tabletem a snažili se zabavit se jinak. Navíc teď, když je před námi vidina dvou nebo možná i více týdnů povinného volna od školní docházky, bude jen na nás, rodičích, jak dokážeme nejen „přežít“, ale hlavně zaměstnat děti a přesvědčit je, aby trávily svůj čas smysluplně. Tady je pár tipů, které můžete vyzkoušet.

...
...
Autor: istock

*Neplánované „prázdniny“ určitě neznamenají, že škola a s ní spojené povinnosti přestaly na pár týdnů existovat. Je na místě připravit pro děti domácí rozvrh, kde budou mít přesně naplánovaný čas – kdy se budou učit a kdy je čas na zábavu, procházku venku, případně pomoc v domácnosti.

*Rozpohybujte je, i doma to jde. Pasujte se do role instruktorky, udělejte v obýváku provizorní tělocvičnu a uspořádejte pro lenošící, nebo naopak rozjívené potomky lekci jógy, posilování, pilates nebo tance. Na YouTube najdete spoustu inspirace a videí s lekcemi určenými speciálně dětem (všech věkových skupin).

*Postarejte se, aby měly děti pořád plné ruce práce. Rozdělte mezi ně domácí práce, pomoc s úklidem i péči o domácí mazlíčky. Volné dny můžete využít k vyklizení a vytřídění skříní a beden s hračkami v dětském pokojíčku, ať si samy udělají pořádek ve svých věcech. Staré a nepotřebné, ale zachovalé kousky můžete spolu s potomky zabalit a věnovat do nejbližších jeslí, herny nebo je odnést do charitativního kontejneru. Poslouží dobré věci.

*Tvoření je sázkou na jistotu. Samozřejmě aktivitu, kterou zvolíte, přizpůsobte věku ratolesti. Předškoláky i mladší školáky obvykle baví vše, od stříhání, lepení, kreslení přes malování, modelování až po výrobu keramiky. Vyzkoušejte třeba vyrobit si vlastní domácí plastelínu: potřebujete jen vodu, hladkou mouku, rostlinný olej, prášek do pečiva, sůl a potravinářskou barvu (případně potravinářské aroma nebo vonný esenciální olej, aby plastelína příjemně voněla). Starší děti můžete naučit používat tavnou pistoli, můžete pak vytvářet společně například jarní a velikonoční dekorace. Skvělé jsou také barvy na textil (a originální tričko je za chvilku na světě), gelové barvy na sklo nebo foukací fixy.

*Nebojte se rozdávat úkoly, zejména takové, při jejichž plnění si ratolesti budou připadat patřičně důležité a „dospělejší“, hrdé na to, jak velkou zodpovědnost jste jim svěřili. Co takhle nechat je umýt vaše auto? Připravit svými vlastními silami oběd nebo večeři? Vymalovat předsíň?

*Mají chuť na nějakou dobrotu? Zapojte je v kuchyni a společnými silami (případně pokud máte odvahu a neděsí vás následná spoušť, tak jen za vašeho dohledu zpovzdálí) upečte bábovku, vesele zdobené muffiny nebo klidně dvoupatrový dort. Jen tak, pro radost. Pokud chcete něco rychlejšího a snadnějšího, pusťte se do domácí smetanové zmrzliny nebo ovocného sorbetu. Vlastnoručně připravené chutná přece vždycky nejlépe. Můžete třeba uspořádat rodinné soutěžní klání o to, kdo nachystá krásnější zmrzlinový pohár, fantazii se meze nekladou.

*Nikomu neuškodí, když se naučí něco praktického, takže dovednosti jako přišít knoflík, zaštepovat rozpárané triko, vyžehlit kalhoty nebo vyčistit boty se v životě hodí a teď máte dost času na jejich trénink.

*Rozhodně nezapomínejte chodit s dětmi pravidelně ven. Pohyb na čerstvém vzduchu je nad všechny doktory, posiluje imunitu a prospívá srdci i plicím, večer se jim (i vám) bude mnohem lépe usínat. Samozřejmě vzhledem k aktuální situaci ve společnosti je potřeba být zodpovědný vůči svému zdraví i ostatním, takže se určitě nevydávejte na místa, kde se vyskytuje moc lidí. Odpolední procházka do parku, výlet do lesa, zkrátka do přírody, ale jen a jen prospějí. Vezměte s sebou koloběžku, barevné křídy, frisbee létací talíř nebo míč. Venku se můžete i učit, poznávat květiny, stromy, brouky, povídat si o nich, nasbírat vzorky a udělat si doma herbář…

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku