Nechraňte je! 8 věcí, které by si děti měly vyzkoušet, než jim bude 10! Proč?

  • Nechraňte je! 8 věcí, které by si děti měly vyzkoušet, než jim bude 10! Proč?
    Nebojte se toho kladiva, dejte jim ho do ruky!
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    2. června  2020 
     06:00

    Není vždy snadné přijmout fakt, že děti by si měly některé věci vyzkoušet samy. Nemusíme za ně jako rodiče všechno dělat, nemusíme jim předkládat hračky na zlatém talíři, nemusíme jim pořád utírat zadek. Ano, někdy je to těžké akceptovat, ale děti by se měly učit samostatnosti. V životě jako když to najdou.

    Dlouho máme pocit, že jsou malí a že je musíme ze všech sil chránit a k ničemu je moc nepouštět. A pak tu najednou jsou nesamostatní dospívající, které se nám nedaří k ničemu kloudně přimět. 

    Jak neprošvihnout ten správný čas, kdy nechat děti vyzkoušet některé podstatné věci a jak je naučit samostatnosti. Tady máte pár tipů. 

  • Samostatné hraní

    Autor: iStock

     

    My dospělí máme často tendenci dětem kecat do toho, JAK a s ČÍM si mají hrát. No jistě, když jsme byli malí my, lego nebylo ani tisíce dalších hraček. To ale neznamená, že i když bychom si my sami rádi s něčím hráli, dětem může klidně stačit dřevěná kvedlačka nebo autíčko bez koleček. Zkušenosti s objevováním vlastních představ a impulzů jsou životně důležité cesty pro každé dítě, takže je povzbuzujte, aby si hrály co nejvíc, ale nepoučujte je, jak si mají hrát a kde. Pokud si hrají bezpečně, pak to dělají správně – a je jedno jak.

     

  • Ranní probouzení

    Autor: iStock

     

    Jestli neustále budíte svého desetiletého syna, pak je dávno načase, aby vaši roli převzal budík. Jsou matky, které probouzejí své dospívající syny ještě na střední škole, a dokonce se tím chlubí. Ok, jednou za čas to nevadí, ale každé ráno?! Přestaňte s tím a vychovávejte ze svých dětí dobře fungující dospěláky. A s budíkem začněte klidně už v první třídě (samozřejmě s vaší kontrolou).

     

    Proč je mateřství tak náročné? Podívejte se na VIDEO:

     

  • Snídaně a příprava svačiny

    Autor: iStock

     

    Vaším úkolem je zajistit, aby bylo v domě jídlo. To ovšem neznamená, že si vaše děti nemohou připravit čas od času snídani samy, a svačinu? Tu zvládnou též! Můžete se třeba se svými potomky střídat. V pondělí je budete dělat vy, v úterý tatínek, ve středu syn, ve čtvrtek dcera a tak dále. Při první přípravě buďte nablízku, aby si neublížily, ale nedělejte z nich chudáčky.

     

  • Krájení nožem

    Autor: iStock

     

    Nůž je nebezpečný, to ovšem i pro nás dospělé. Ukažte svému batoleti, že nůž je praktický pomocník v kuchyni, který je dobré naučit se používat. Samozřejmě bezpečně. Zpočátku vám děti můžou pomáhat při vaření, a když uvidíte, že jim i to krájení jde, dejte jim důvěru a dovolte jim, aby to zkusily samy.

  • Vyplňování dokumentů

    Autor: iStock

     

    Moje kamarádka mi vyprávěla, že její sedmnáctiletý syn neumí vyplnit ani dotazník. Vždycky totiž všechno dělala za něj. Tady to má! Jestli můžete, naučte děti, jak pracovat s nejrůznějšími papíry a dotazníky, zvláště na začátku školního roku. Naučte je, jak je správně vyplnit, a vy je jen podepište.

     

  • Praní

    Autor: iStock

     

    Co? Zase jsi mi nestihla vyprat ty šortky? A už nemám ponožky! No, nestihla. Bohužel, spousta dětí se domnívá, že jediný, kdo umí v rodině použít pračku, je matka. Není. Nebo neměla by být. Pračka je normální přístroj, který stačí zapnout a pere. Tedy, nejprve proberte s dětmi manuál, jak ji správně použít, kam se nalévá prací gel a jaký čudlík zmáčknout, ale jinak je to práce pro cvičené opice. A ještě něco by děti měly samy dělat. Vyprané prádlo (nebo vyžehlené) vzít a odnést si do svého pokoje.

     

     

  • Posílání e-mailů učitelům a trenérům

    Autor: iStock

     

    Samozřejmě, že když je dítě teprve v první třídě a nemá telefon, budete za něj školní záležitosti vyřizovat vy sami. Ovšem jakmile dítě trochu povyroste a je schopné ovládat chytrý telefon a Facebook, pravděpodobně je schopné i vytočit telefonní číslo a učiteli či trenérovi sdělit, že na trénink nepřijde, protože a proto. Navíc, některé záležitosti jsou jen mezi dítětem a tím druhým a vy jako rodiče do toho nemusíte mermomocí vstupovat. Učte děti, že pokud je pro ně něco důležité, musí se samy naučit zvládnout problém nebo požádat aspoň o pomoc.

     

  • Výběr dárků

    Autor: iStock

     

    Další skvělá věc, kterou by děti měly mít možnost samy udělat, je rozhodnout se už od útlého věku pro to, co chtějí dát svým blízkým k narozeninám či jiným svátkům. Zpočátku jim na to můžete přispět, ale později by se měly naučit i samy si na dárek našetřit. Nechte děti, aby o dárku samy přemýšlely, naučí je to mnohem víc, než když za ně koupíte dárek vy.

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku