Příšerné tchyně? 10 signálů, že mezi ně patří i ta vaše!

  • Příšerné tchyně? 10 signálů, že mezi ně patří i ta vaše!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    27. května  2020 
     06:00

    Snachy bývají, pokud jde o maminky jejich mužů, poněkud háklivé, obezřetné, rychlé v soudech a někdy až příliš kritické! Mnohdy zbytečně, občas jsou ale v právu. Pokud vám tchyně komplikuje život nebo přímo záměrně škodí a dusí vás i celou vaši rodinu, je na místě se bránit. Kdy vytáhnout do boje?

    Že vám tchyně připadá jako nesnesitelný parazit a monstrum, samozřejmě nahlas říct nemůžete, jenže co dělat, když už začíná být situace neúnosná? Jak to máte s tou vaší? Rozumíte si? Respektujete se? Jste vůči sobě navzájem chápající a tolerantní nebo se o to alespoň pokoušíte? Které vlastnosti nemohou ženy na svých tchyních vystát a bývají často zásadními důvody rodinných válek a vleklých, vyhrocených sporů? V takových případech je už na místě vzájemný vztah řešit, vytyčit jasná pravidla, na kterých budete trvat. I za cenu omezení kontaktu, jelikož i když tato žena vychovala vašeho životního partnera, nedává jí to právo vás psychicky deptat a ničit váš rodinný život.

  • Neomylná!

    Autor: istock

    Vždycky musí mít pravdu, nikdy se nemýlí, vypadá to, že má patent na rozum. Zásadně nepřizná svou chybu a nikdy se za nic neomluví. V jejích očích jste vy jediným viníkem, ať už jde o cokoli.

  • Odmítavá

    Autor: iStock

    Je odmítavá, většinu času vás ignoruje, nezajímá ji váš názor, dává najevo, že jí na něm nezáleží, nevěnuje vám pozornost. Když jí něco říkáte, poslouchá jedním uchem, zeptá se třeba, jestli máte hlad, a ačkoli uslyší zřetelné „ne“, postaví před vás plný talíř.

  • Nemá vás ráda

    Autor: iStock

    Dává v jednom kuse najevo, že vás nemá ráda, i když do přímé konfrontace nejde. Najde si tisíce nenápadných a promyšlených způsobů, kterými vám naznačuje, že nejste dost dobrá pro jejího syna, pro její rodinu. Postřehnete to v tónu jejího hlasu, jízlivých a ironických poznámkách, které trousí na vaši adresu, nebo naopak to poznáte podle poněkud dramatické shovívavosti.

  • Nadřízená

    Autor: iStock

    Očekává vaši naprostou podřízenost, je přesvědčena, že vám může diktovat, co máte a nemáte dělat, předpokládá, že budete akceptovat její pokyny, názory a postoje, budete s ní ve všem zajedno, objevíte se na každé rodinné akci a oslavě, naučíte se vařit omáčky podle jejích receptů a budete jí dávat na hlídání vnoučata, kdykoli projeví zájem.

  • Stěžovací

    Autor: istock

    Stěžuje si na vás, kudy chodí. Všechny její známé, kamarádky, sousedky i pokladní v obchodech jsou podrobně informovány o tom, jak jste nemožná, co všechno děláte špatně, jak nevhodně vychováváte děti a trápíte jejího syna hlady, protože neumíte vařit.

  • Nerespektující

    Autor: iStock

    Nerespektuje vaše názory, prosby ani soukromí, nedopřeje vám žádný osobní prostor. Klidně přijde do vašeho domu bez ohlášení a bez pozvání a očekává, že ji přivítáte s otevřenou náručí – a ještě lépe, že budete vděčná, že vás poctila návštěvou.

  • Hysterická

    Autor: iStock

    Má velké problémy se sebeovládáním. Pokud vás nemůže žádnými prostředky ani manévry přimět k tomu, abyste respektovala její autoritu, ztropí bez výčitek hysterickou scénu a neštítí se ani citového vydírání a urážek.

  • Manipulátorka

    Autor: istock.cz

    Hraje emotivní hry. Myslí si, že musí ovládat všechno kolem sebe, včetně vás. A když jí odepřete svůj souhlas a náklonnost, bude vás tiše a vytrvale deptat, bude se snažit vzbudit ve vás pocit viny, bude se chovat ukřivděně. Klidně vyzkouší také zastrašování a výhrůžky, aby mohla manipulovat vámi i vaším partnerem.

  • Teatrální

    Autor: iStock

    Zbožňuje publikum. Na veřejnosti, před ostatními lidmi, bude hrát okouzlující, slušnou, chápající, kultivovanou ženu, která je nezištnou pomocnicí a všeobjímající pečovatelkou své rodiny. Svými známými může být opravdu považována za milou a obětavou. Nesnažte se s tím bojovat a přesvědčovat někoho o opaku, nechte ji, ať si svá vystoupení užívá.

  • Zlomyslná

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Je sobecká, narcistická, pomstychtivá a zlomyslná. Vidí vás jako osobu, která jí „odloudila“ jejího chlapečka, kterého pořád považuje za vlastní majetek. Nikdy se nevzdává pokusů, jak zničit vaše manželství nebo ovládat životy celé vaší rodiny, včetně dětí.

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku