Tchyně postrach rodiny? Nebo laskavá druhá máma?

  • Tchyně postrach rodiny? Nebo laskavá druhá máma?
    ...
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    3. září  2017 
     06:00

    Odjakživa mají špatnou pověst a kolují o nich tisíce vtipů. Určitě nějaký dobrý znáte i vy, zvláště pokud máte i vy nějakou tchyni, která vám dělá ze života peklo. Ovšem můžete patřit ke šťastlivcům, kteří mají tchyni lepší než mámu. Jaké jsou nejčastější typy tchyní a dá se s nimi vůbec vyžít?

  • I vy budete jednou tchyní

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Asi tak. Není snadné být tchyní ani snachou. I když teď třeba nadáváte na tu svou tchyni, zkuste si představit sama sebe za dvacet let, až se bude ženit váš milovaný syn. Dokážete stěží přestřihnout pupeční šňůru, která vás s vaším potomkem svazuje, nebo to zvládnete levou zadní? Co když se i vy jednou stanete tchyní bez vlastního programu, která bude neustále strkat nos do života svého syna i po svatbě? Proces separace s dítětem je pro řadu žen obtížný a bolestný, ale nezbytně nutný. Začněte s tím už v pubertě, abyste jednou nebyla stejná, jako je třeba vaše současná tchyně.

    Soutěž Zlatíčka 2016! Hrajte o ceny za více jak 80 000 korun!

    Soutěž Zlatíčka 2016! Hrajte o ceny za více jak 80 000 korun!

    Určitě i vy máte doma alba plná fotografií vašich dětí, tak co se s nimi nepochlubit? Navíc když můžete vyhrát až třicet tisíc korun a mobilní telefon…celý článek

  • Tchyně typu věčné matky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Kamarádka mi vyprávěla, že když se seznámila se svým současným manželem a poprvé k němu přišla do bytu, měl v lednici na každý den zamražené večeře v krabičkách od své maminky. Bylo mu tehdy třiačtyřicet let. Jiná kamarádka se provdala za cizince, jehož maminka se nerozpakovala mu telefonovat, když začalo v zimě mrznout, aby si nezapomněl vzít šálu a čepici. I takové jsou tchyně. Věčné matky, které se jaksi nechtějí vzdát kontroly nad svým dítětem. Starají se, i když o to už nikdo nestojí, zvláště ne snachy. Většinou jsou tyhle typy tchyní bez vlastních koníčků i kamarádek a ze všeho nejraději kritizují, nejlépe samozřejmě snachu. Bohužel, velmi často může dojít ke konfliktu a hádce. Je na synovi, aby chování své matky usměrnil. Když to neudělá, může se stát, že bude brzo bez manželky.

  • Tchyně typu citové vyděračky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Tyhle ženy jsou schopné klidně si zlomit nohu, jen aby byly neustále středem pozornosti. Obvykle jsou to ženy, kterým chybí citové porozumění, a i když navenek působí jako puťky, které neumí do deseti počítat, opak je pravdou. Jejich životním posláním je věšet se na krk všem, zejména svým synům. Jsou totiž přesvědčené, že děti musí dávat lásku najevo své matce neustále a být jí pořád na blízku, aby jí pomohly. Se vším. Volají tedy synovi, aby jim přivezl nákup, aby je odvezl na kontrolu k lékaři, aby jim zařídil to či ono. A v čem je tenhle typ tchyní bezkonkurenčně nejlepší? V tom, jak skvěle ve vás umí vyvolat pocit viny.

  • Tchyně typu kamarádky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Bývají to ženy, které se v podstatě staly tchyněmi velmi brzo, jsou mladistvé duchem i tělem. Obvykle nejsou ochotné smířit se s tím, že stárnou a že z nich budou pravděpodobně brzy babičky. Snachu vnímají jako konkurentku, která je mladší a kterou miluje jejich syn. Tragédie!

    Proto se snaží vést se snachou neustálý boj o to, která z nich bude lépe vypadat a co bude mít na sobě. Je nadšená, když snacha vypadá jako strašidlo a když přibere. Na druhou stranu, tyhle tchyně-štramandy velmi rády vozí kočárek, protože jim dělá dobře, když si kolemjdoucí myslí, že to je jejich potomek.

  • Tchyně typu babiček

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Tyto ženy milují až nezdravě pocit, že jsou babičkami, když se jimi stanou. Neustále taky mladým volají a ptají se jich, jestli už pracují na miminku. Když už se vnouček narodí, snacha je zpočátku nadšená z toho, že jim babička tak často a ráda pomáhá, jenže za čas zjistí, že se vlastně tchyně stala součástí jejich domácnosti. Je u nich pečená vařená, má dokonce klíče od jejich bytu, které jí snacha nebo syn dali dokonce dobrovolně v dobré víře, že je nebude zneužívat. Jenže ona je u nich nakonec pořád, odemkne si kdykoli jí napadne a jako by to nestačilo, snaží se výchovně působit na vnoučata. Jediná šance? Sebrat jí klíče a vyměnit zámek a nastavit nová pravidla.

  • Tchyně typu diktátorky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Všechno znají, všude byly, Brouk Pytlík je proti nim hadr. Diktují pravidla, i když se jich na ně nikdo neptá. Nesnášejí, když jim někdo oponuje, a pokud jste snacha, která si to nedej bože dovolí, pak je zle. Tchyně-diktátorka se dokáže urazit a je schopná pomluvit vás všude, kam přijde. Velmi ráda se hádá a ještě raději hádky vyvolává. Velmi ráda taky ponižuje. „No, ty jsi tedy moc nezhubla, a to držíš dietu už půl roku!“ „Ta dívka, se kterou syn chodil před tebou, byla mnohem šikovnější!“ „Vy nejste vůbec důslední v té výchově, chudák Honzíček, jak je možné, že má na vysvědčení trojky?“ Vysává energii ze všech, nejraději pak ze snachy. Manipulátorka a kontrolorka, které je lepší se vyhnout, aby nedošlo k hádce. Ustoupit, nebo se hádat? Co myslíte?

  • Tchyně typu člen rodiny

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Abychom jen nekritizovali, existují i tchyně, které jsou prostě super a někdy stokrát lepší než vlastní matky. Jsou vítaným členem rodiny a i když nejsou ideální, nezasahují do chodu vaší domácnosti, nepletou se vám do výchovy, když potřebujete, pomohou, ale nevnucují vám svou pravdu. Takových tchyní si važme (važte) a pokuste se být jednou jako ony. Ve finále je asi jedno, do jaké skupiny vaše tchyně patří, vždy by mělo platit, že hned na začátku soužití byste měli nastavit zdravé hranice. Po deseti letech už to zřejmě nepůjde nebo už budete dávno rozvedení.

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku