Máte jedno dítě raději? Nejste krkavčí matka!

Máte jedno dítě raději? Nejste krkavčí matka!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
3. října  2019 
 12:00

„No jo, ty jsi maminčin mazánek, tobě vždycky všechno projde!“ Slyšeli jste už podobně rozhořčenou hlášku od jednoho ze svých potomků na adresu jeho sourozence? A ruku na srdce, neměl možná tak trochu pravdu? Podle psychologů není nic výjimečného na tom, když rodič vnitřně cítí k jednomu ze svých dětí větší náklonnost. Tedy pokud je to dočasné. Jak to vnímáte vy? A přiznali byste to nahlas?

„Jsem těhotná s druhým dítětem. Starší dceři jsou čtyři roky a za tři měsíce se jí narodí bratříček. Nedávno jsem se v noci probudila s myšlenkou, co když se mi syn nebude líbit? Co když k němu nepocítím to, co naskočilo okamžitě po porodu dcerky? Budu ho milovat stejně, nebo méně? A nesebere starší holčičce maminčinu pozornost a čas? Prostě to nevím a cítím se kvůli těm hrozným obavám provinile. Manžel mě uklidňuje, neustále opakuje, jak ho každý den udivuji svou bezbřehou mateřskou láskou, která se s narozením druhého dítěte jen znásobí. Ano, další miminko je požehnáním a splněným přáním, přesto mě pronásledují pochyby, jak to zvládnu. Bude moje prvorozená dcera pro mě už navždycky číslem jedna? Dokážu přírůstek do rodiny přijmout a zamiluji se hned? Nevím,“ svěřila se Andrea (33), brzy již dvojnásobná maminka. Možná byste se divili, kolik žen se potýká s podobnými strachy a nejistotou.

Přizná to málokdo!

Přepadnou vás čas od času výčitky svědomí, že ke každému dítěti máte jiný vztah, že co jednomu odpustíte, druhému vyčítáte, nebo se přistihnete, že některému z nich nadržujete? Jistě, mateřská láska by měla být bezvýhradná a bezpodmínečná, jenže v některých, zejména hodně vypjatých chvílích to možná občas cítíte jinak. „Poměrně často se stává, že prvorození potomci jsou u rodičů oblíbenější, ať už si to připustíte nebo ne. Je to tak z jednoho prostého důvodu: rodiče do nich investují nejvíce času a energie, všechno s nimi zažívají poprvé, objevují dosud neobjevené, zažívají premiéru svého rodičovství, tudíž každý detail prožívají a pociťují velmi intenzivně,“ uvádí psycholog Jeffrey Kluger. Zároveň je ale přesvědčen, že nehledě na tuto skutečnost nejvíce soucitu a něhy dopřávají matky zpravidla nejmladšímu z potomků. Benjamínci tedy rozhodně nedostatkem rodičovské pozornosti a lásky nestrádají.

...
...
Autor: istock

Mateřská láska se nedělí!

Že vás nikdy ani nenapadlo přemýšlet nad tím, zda máte jedno ze svých dětí raději? Podle odborníků se diskuse na podobně kontroverzní témata objevují až v poslední době. Že by byli dnešní rodiče jiní? „Myslím, že podobné úvahy nejsou ničím neobvyklým. Mnozí z nás si (samozřejmě s určitou mírou vtipu a nadsázky) občas postesknou a přiznají partnerovi nebo blízkým, že mají (samozřejmě přísně tajně) mezi vlastními ratolestmi protežovaného mazánka. Podle mě se takové pocity dají přirovnat k našemu vztahu k přátelům. Jsou období, kdy se s jedním z nich setkáváte mnohem častěji, řešíte podobná témata a máte s ním intenzivnější vztah než s těmi ostatními. Získáte tím pocit, že si rozumíte mnohem více, je vám bližší, lépe vás chápe. A úplně stejně to funguje ve vztahu k vlastním dětem, jen se situace mění v podstatě každou hodinu. Stačí, aby vás jedno naštvalo nebo nesplnilo vaše očekávání. A už je na pomyslné černé listině,“ je přesvědčena Věra (39), maminka osmileté dcery a desetiletého syna.

Kdo nezlobí, vyhrává!

Dynamika a typ vztahu s potomky se zkrátka neustále mění, a to v závislosti na aktuálních okolnostech. Většina rodičů připouští, že to, který z potomků je právě „oblíbenější“, má několik důvodů a závisí to z velké míry na tom, jak moc je to s ním „jednoduché“. Neboli oblíbencem je ten, který se lépe chová, má lepší prospěch ve škole, je nenáročný na výchovu, je mazlivý, poddajný, nezlobí, nedělá potíže, je nekonfliktní a s kterým se dá lépe vyjít. Málokdo si ale troufne na rovinu tvrdit, že má mezi svými ratolestmi skutečného favorita, na kterého nedá dopustit, a že ho upřednostňuje před jeho sourozenci. To už totiž zpravidla znamená velký problém v rodině.

Je to jen přechodné!

Přiznejme si: všichni máme přirozenou tendenci být milejší a vstřícnější k bezproblémovým a „sluníčkovým“ dětem než k těm, se kterými to nebývá úplně jednoduché. Jde to ale vůbec – když jde o vztah k vlastním potomkům? Odpovědi některých maminek dokazují, že jde. „Nemám svého oblíbence, protože své děti miluji všechny tři úplně stejně, vážím si jejich rozdílů, respektuji povahové odlišnosti a vlastně mě dost baví. Přiznávám ale, že ve chvíli, kdy nejmladší dcera, dvouleté batole, dokáže zdržovat ranní odchod z domu donekonečna, protože si dvakrát sundá kombinézu, půl hodiny v kuse křičí, že chce pohádku, a nakonec se ještě počurá, zatímco pospícháme se dvěma staršími do školky a školy, dívám se na ty dvě láskyplně a v duchu si říkám: Jste tak úžasní, je to s vámi o tolik snadnější, šikulky moje,“ přiznává Daniela (40). Její postoj vysvětlují psychologové následovně: dočasné upřednostňování jednoho dítěte má co do činění s jednotlivými vývojovými stadii. Někteří rodiče mají zkrátka v oblibě určitý věk dítěte. Jedni nesnášejí divoká, vzdorovitá a rozdováděná batolata a dávají přednost již samostatnějším školákům, a u jiných je to třeba naopak. Tatínkové zase mohou o něco více přilnout k potomkům, kteří se zajímají o stejné věci jako oni, například je spojuje vášeň ke sportu.

 

Pozor na pusu!

Samozřejmě se najdou rodiče, kteří bez rozpaků a zcela viditelně upřednostňují některé ze svých dětí. „Nedávno mě doslova šokovala sousedka. Byla u nás i se syny na návštěvě, a zatímco děti dováděly v pokojíčku, u kávy se rozpovídala. Doslova řekla: Na Dominika jsem tolik pyšná! Na gymplu mu to jde skvěle, patří mezi premianty a představ si: vypadá to, že z něj bude úspěšný tanečník. Vyhrál už dvakrát celorepublikovou soutěž a nejspíš ho přijmou na konzervatoř. Dělá mi fakt radost. Zato mladší, Patrik, s ním je to vážně marné. Na školu kašle, nic ho nebaví, dělá akorát potíže, už jsem z něj unavená, ten je ztracenej, co z něj bude? – Její slova mě vyděsila, takhle přece o svých dětech smýšlet nemůže,“ říká Dita (37).

Video se připravuje ...
10 zásad dobrého rodiče • VIDEO: 

Milujete "protekčního spratka“?

„Na podobném přístupu rodičů nevidím nic kontroverzního. Lidé bez rozpaků přiznají, že mají oblíbeného herce, zpěváka, knížku, restauraci, zmrzlinu, ovšem pokud jde o děti, připadají jim podobné myšlenky nemístné. Přitom je to lidská přirozenost, mít své preference a favority. A že má některý z potomků u rodičů někdy protekci? V pořádku. Každý rodič je osobnost a stejně to platí u dětí. A pokud se na sebe dokážou rodič a jedno dítě naladit lépe a snadněji (např. z důvodu stejného naturelu nebo podobných zájmů), cítí se k sobě logicky přitahováni silnějším poutem. To je životní fakt,“ vysvětluje Ellen Weber Libby, klinická psycholožka a psychoterapeutka. Je ovšem podle ní nutné rozlišovat mezi láskou a protekcí, protože hluboce připoutáni se přece cítíme ke všem svým dětem a milujeme je úplně stejně. Teprve v případě, že to tak není, jde o problém, který je potřeba řešit s odborníky.

Mluvte o tom! Ale ne s dětmi!

Když si připustíte, že jedno dítě máte oblíbenější než druhé a lépe si s ním rozumíte, je vaší povinností najít takové způsoby, jak se s tím vypořádat, abyste nikomu neubližovali ani svým chováním neovlivnili vztahy mezi sourozenci. V první řadě neodsuzujte sami sebe za to, že někomu dáváte přednost, proberte své pocity s partnerem, snažte se trávit čas se všemi ratolestmi a spravedlivě ho mezi ně rozdělujte, aby se žádné z dětí necítilo odstrkované a opomíjené. A hlavně: nikdy své pocity ratolestem nepřiznávejte.

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku