Zůstala sama s dcerou, manželovými dluhy a rakovinou, kterou doktoři zanedbali

Video se připravuje ...
Příběh Amálky Votrubové, která bojuje se zákeřnou nemocí, vychovává dceru a moří dluhy po exmanželovi
VIDEO: darujme.cz
Sdílej na facebooku
6. února  2020 
 06:00

Člověka by mohla srazit na kolena každá ta věc sama o sobě. Rozvod, dluhy a vážná nemoc jsou obrovským životním průšvihem, ale Amálie Votrubová se je rozhodla zvládnout, a ještě u toho být optimistická. Pomoct jí může sbírka. 

Rozvod, splácení dluhů po manželovi, a nakonec těžká diagnóza. Paní Amálce, mladé matce samoživitelce, osud v poslední době nadělil hned několik tvrdých ran.

Korunu smolnému období nasadila rakovina prsu, kterou navíc kvůli chybě lékaře diagnostikovali až ve chvíli, kdy už nádor měřil sedm centimetrů. V době, kdy by měla veškeré síly upínat k léčbě, se dál sama stará o dcerku Anežku a řeší tíživou finanční situaci.

Nadějí pro ni je sbírka na stránce Darujme.cz. Tu založila parta kolegů, když se o jejím příběhu dozvěděla. Sbírku podpořilo také mnoho influencerů.

Za první týden se nám s pomocí více než tisícovky lidí podařilo přispět částkou skoro 450 tisíc korun. "Moc za to děkujeme. Naše výzva ale ještě zdaleka nekončí! Rádi bychom výtěžek této sbírky dále navýšili, a umožnili tak paní Amálce vypořádat se s částí dluhů. Po uzdravení a rehabilitaci jí tak společně pomůžeme znovu začít s čistým štítem," píší kolegové. 

Žádné výživné, žádné splátky

Smolné období sedmatřicetileté Amálky z Nymburka začalo rozvodem s manželem, který je ale dostal do velkých dluhů. Na jejich splácení i na péči o malou dcerku Anežku následně zbyla sama a musela mít hned dvě práce. Manžel totiž přestal posílat jak výživné, tak splátky.

V červenci 2018 si navíc objevila bulku na prsu. Její lékař ji opakovaně ujišťoval, že se jedná o bulku tukovou, správnou diagnózu se tak dozvěděla až poté, co se rozhodla lékaře změnit. V tu chvíli už byla rakovina prsu v pokročilém stadiu a vyšetření v pražské vinohradské nemocnici v lednu 2019 ukázalo, že je potřeba jednat ihned.

V říjnu paní Amálka podstoupila operaci prsu, tu následovalo pravidelné dojíždění z Nymburka na pražské Vinohrady na další fázi chemoterapie a ozařování. Ani po roce léčby stále není vyhráno, a tak paní Amálka pokračuje pravidelnou hormonální léčbou. Na jaře letošního roku by ji měly čekat další operace a nástup na biologickou léčbu nemoci.

Jak paní Amálka sama přiznává, ve chvíli, kdy se dozvěděla diagnózu, nemyslela na sebe, ale na finanční situaci sebe a Anežky. Ta sice nechápala, proč mamince vypadaly vlasy a je stále unavená, přesto ale zůstává jejím největším zdrojem síly a chuti bojovat. Společně se navíc těší, až jednou vyrazí na vysněný výlet k moři.

Výzvu gladiátorů a český internet v akci pro dobrou věc Dvě práce ale prozatím musela vystřídat „léčba na plný úvazek“. Jak tedy zaplatit nájem, školku i pravidelné splátky? Jako samoživitelka nyní financuje veškeré náklady pouze ze své nemocenské, zatímco exmanžel jí dluží více než 700 000 korun. Na zdlouhavé soudy ale teď paní Amálka pochopitelně nemá čas ani sílu. Díky nadšené partě kolegů, kteří založili sbírku na Darujme.cz, je pro Amálku jistotou velká pomoc ve výši 250 000 korun. Peníze se díky transparentní sbírce vybraly bleskovou rychlostí, za pouhé dva dny!

Sedm set tisíc by smazalo dluhy

Výzva je ale teprve na začátku, a byť je Amálka absolutně zaskočena ochotou lidí vyslechnout její příběh a podat pomocnou ruku, „gladiátoři“, kteří pro ni sbírku pořádají, by byli rádi, kdyby se podařilo pokořit symbolickou metu 700 000 korun. Ta by totiž Amálce dala možnost smazat velkou část dluhů, které vytvořil její exmanžel, a po uzdravení a rehabilitaci by tak mohla začít s čistým štítem.

Její příběh zaujal také řadu českých celebrit. Ty se rozhodly pomoci a příběh sdílely na svých sociálních sítích. Mezi ně patří například Iva Pazderková, Berenika Kohoutová, Andrea Kerestešová Růžičková či herec Roman Vojtek.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku