Tři věci, kterých se doktoři fakt bojí: Baterie z hraček, magnetické skládačky a bazény

  • Tři věci, kterých se doktoři fakt bojí: Baterie z hraček, magnetické skládačky a bazény
    Hračky na baterie má nejspíše i vaše dítě. Raději zkontrolujte, zda se k nim nemůže dostat
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    7. června  2016 
     06:00

    Co myslíte – je horší, když dítě spolkne všelijak tvarovaný šroubek, nebo hladkou malou baterii z nějaké hračky? Bohužel jednoznačně to druhé, protože spolknutá baterie může dítě zabít. Podobně rizikové jsou i magnetické kuličky z hračky pro větší děti. Rizika, která ohrožují nejmenší děti, se během času mění. A tak například opaření na domácích zabijačkách vystřídala hrozba v podobě nekrytých zahradních bazénů. 

  • Nebezpečné baterie

     

    Spolknout malou knoflíkovou baterii je bohužel poměrně snadné. Čím menší dítě je, tím větší riziko to pro něj představuje. Baterie by sice vzhledem k tvaru mohla lehce projít zažívacím traktem, ale ve skutečnosti často uvízne v jícnu, kde se ve vlhkém prostředí spustí chemická reakce, jejímž výsledkem je poleptání jícnu nebo žaludku, přičemž o závažném poškození rozhodují minuty, maximálně pak jejich desítky. Deset procent batolat spolknutí baterie nepřežije.

    V Česku lékaři evidují podobné případy každý rok, přičemž jich spíše přibývá, v USA spolkne baterii ročně kolem tří a půl tisíce lidí, často i dospělých, kteří si baterii strčí do úst, aby jim někam nezapadla, když ji vyměňují třeba v dálkovém ovládání. Médii nedávno proběhl případ dvouleté dívky Brianny Florer, která kvůli spolknuté baterii zemřela loni o Vánocích. Její rodiče vůbec nevěděli, že nějakou baterii spolkla, když dívenka náhle začala zvracet krev a byla v obličeji promodralá. Bohužel vnitřnímu krvácení, které způsobila malá lithiová baterie, podlehla. 

  • Rozhodují minuty

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    V případě spolknutí baterie je potřeba dítě co nejdříve dostat na specializované pracoviště ORL. V Praze takové má například Fakultní nemocnice v Motole, v Brně Nemocnice v Bohunicích. „V posledních letech se případy poleptání jícnu v souvislosti se spolknutím knoflíkových baterií u malých dětí množí. Problém je v tom, že pokud baterie uvíznou v krku, dochází velice rychle k poleptání sliznic zažívacího traktu,“ řekl již dříve Michal Jurovčík, primář kliniky ORL FN Motol.

    Přitom už po dvaceti minutách jsou v jícnu patrné viditelné změny způsobené kyselinami. Baterie navíc mohou probíjet, takže dochází k vážnému popálení okolních tkání. V Motole museli před časem ročnímu batoleti při složitém zákroku odstranit část jícnu a průdušnice. Tkáň totiž byla vážně spálena elektrickým proudem z baterie. Lékaři varují, že u louhů a kyselin je už po minutě pozdě na neutralizační techniky a rozsah poleptání nelze ovlivnit.

  • Magnety, které mohou proděravět střeva

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Tuhle stavebnici nebo spíše skládačku ze zhruba dvou stovek malých magnetických neodymových kuliček si oblíbili zejména teenageři, ale nepohrdnou jí ani děti mladší. Problém nastane, když se ke kuličkám dostane dítě, které je začne strkat do pusy. Jedna mu neublíží a bez potíží projde celým trávicím traktem. Jakmile však dítě sní dvě a více, koleduje si o proděravění střev, protože magnety jsou poměrně silné a i ve střevech se k sobě přitahují. 

    "V posledních letech jsme na naší klinice řešili několik náhlých břišních příhod způsobených postupným požitím magnetických kuli­ček," napsali nedávno do odborného časopisu pro pediatry lékaři z chirurgie pražské Thomayerovy nemocnice. Popsali případ dvouletého chlapečka, který se do nemocnice dostal kvůli zhoršujícím se bolestem břicha, které nebylo snadné vysvětlit. Už kvůli tomu, že laboratorní vyšetření neukazovalo žádný zánět svědčící třeba o problému se slepým střevem. 

    Lékaři chtěli vyloučit zápal plic doprovázený zánětem plicních obalů, který může mít podobné příznaky, a proto chlapečka poslali na rentgen. Plíce byly v pořádku, ale snímek ukázal, že ve střevech má malé kuličky. Když si matka vzpomněla, že jeho starší bratr dostal stavebnici z kuliček jako výhru na dětském táboře, začínalo být jasno. Chlapečkův stav se navíc rychle zhoršoval, takže ho lékaři urychleně operovali, protože bylo jasné, že kuličky se k sobě přitahují a stiskávají stěny střev a žaludku. A také proděravěly střeva, což je krajně nebezpečné, a navíc to vyžaduje velkou břišní operaci. 

  • Pozor na bazény

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    "Čtyřletý chlapec se utopil v bazénu na zahradě rodinného domu. Rodiče se v té době věnovali návštěvě, kolem bazénu nebylo hrazení," připomínají autoři projektu Dětství bez úrazů ve zprávě o úrazech dětí v Česku jeden ze smutných případů. Upozornili zároveň, že každé druhé tonutí končí smrtí dítěte. Utonout může dítě během několika vteřin třeba i jen ve dvou cm vody. Nevratné poškození mozku vzniká již po pěti minutách bez kyslíku. Pro záchranu tonoucího dítěte jsou nutné především včasná resuscitace a rychlé přivolání lékařské pomoci.

    Kontroverzní video: Rodiče nechají holčičku, aby spadla do vody a sama vyplavala

    Kontroverzní video: Rodiče nechají holčičku, aby spadla do vody a sama vyplavala

    Je těžké se na to dívat, ale je to věc, kterou by mělo umět každé malé dítě. S takovým podtitulkem se internetem šíří video, na kterém zhruba půlroční…celý článek

    Je přitom nesmysl spoléhat se na to, že dítě je na vodu zvyklé a pohybuje se v ní bezpečně, protože když do ní například spadne náhle, je zmatené a neví, jak reagovat. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku