Když se dítě narodí předčasně: Příběhy, které dopadly dobře

Olivier, 31. týden, Ariane, 33. týden a Noah, 34. týden
Foto: Red Méthot/Facebook
Sdílej na facebooku
30. června  2016 
 16:00

Lékaři dnes dokážou zachránit i děti, které se narodí ve 24. týdnu těhotenství. Po zdravotnické stránce je péče o takhle brzy narozené děti na vysoké úrovni, přesto jim hrozí různé zdravotní komplikace. Bez rizika nejsou ani děti, které byly u matky v břiše mnohem déle a narodily se po 32. týdnu. Rodiče navíc často tápou, jak se s předčasným narozením potomků vyrovnat a jak se o ně starat. 

Na českém trhu se objevila knížka, jaká tu podle nás hodně chyběla. Jmenuje se Maličké miminko a společně ji napsali renomovaný neonatolog Lumír Kantor z Olomouce a psycholožka Laura Janáčková. 

Naštěstí je všude na světě spousta příběhů malinkých miminek, které pokračují dobře, jak dokládá i tahle FOTOGALERIE. Autorem skvělých fotek je kanadský fotograf Red Méthot.

...
...
Autor: www.malickemiminko.cz
"Tento laskavý průvodce pomáhá citlivou formou maminkám i tatínkům k lepší orientaci ve zcela nevšední a neočekávané životní situaci, jakou je předčasný porod a narození nezralého dítěte. V příslovích je skrytá moudrost mnoha minulých generací," komentoval knihu neonatolog Richard Plavka z pražského Apolináře. V České republice se ročně více či méně předčasně narodí osm tisíc dětí, což je zhruba každé dvanácté. Zhruba dva tisíce se jich pak narodí hodně brzy. Podle Lumíra Kantora z Fakultní nemocnice v Olomouci, spoluautora knihy, je jednou z hlavních příčin toho, proč takových dětí dokonce přibývá, zvyšující se věk matek. 

Kniha je k mání na internetu. Pomoci může nejen ženám, kterým se narodilo miminko dříve, než mělo, ale i jejich partnerům nebo třeba babičkám a dědečkům, aby pochopili, v čem se péče liší od péče o donošené dítě.  

 

"Během těhotenství jsem přečetla spousty knížek, které kupodivu končily porodem. Jen okrajově v nich byla zmíněna možnost komplikací a předčasného porodu. A péče o nezralé miminko není popsaná snad nikde. I já jsem po předčasném porodu hledala chybu u sebe... Málo se, podle mě, mluví o tom, co maminka skutečně prožívá, že pod vlivem hormonů se jí v hlavě rojí různé myšlenky a možnosti vývoje miminka, které nejsou vždy pozitivní – snadno se tedy tento přístup doporučuje, ale hůř se myšlenky pozitivním směrem udrží," hodnotí knihu matka malého Honzíka, který se narodil o hodně dříve. Pomohly jí i kapitoly o tom, jak je vlastně organizovaná péče o takové děti v nemocnici, což se týkalo i jejího syna.

Autoři knihy velice podrobně popisují, jak vlastně vypadá péče o miminko, k čemu všemu jsou nemocniční přístroje kolem něj, co všechno mohou dělat oba rodiče, ale i prarodiče. Rady týkající se třeba toho, jak překonat neustálý strach, jsou navíc úplně praktické. 

...
...
Autor: www.malickemiminko.cz

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku