Máte opar? Nelíbejte novorozence, je to pro ně smrtelně nebezpečné

Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
9. srpna  2016 
 06:00

Pro větší děti a dospělé je opar na rtu otravnou a bolestivou záležitostí, ale nepředstavuje pro ně žádné nebezpečí. Jinak je to u miminek, kterým je jen několik dnů nebo týdnů. Pro ně může výjimečně představovat smrtelné riziko. Co může dělat rodič, který má doma novorozence a na rtu opar? A co když někdo takový dorazí na návštěvu? 

Základní pravidlo je jednoduché. Když má někdo opar, měl by se nejmenším dětem vyhýbat. S výjimkou matky, protože ta se jednak o dítě starat musí, jednak je pravděpodobné, že pomocí kojení dítěti předává i protilátky. Naopak tehdy, když se na miminko přijde podívat návštěva s oparem na rtu, je nejlepší se s ní slušně rozloučit ještě ve dveřích. Většinou se sice nic nestane, ale proč riskovat? 

Chlapeček, nebo holčička: Můžete ovlivnit pohlaví svého dítěte?

Chlapeček, nebo holčička: Můžete ovlivnit pohlaví svého dítěte?

Existují desítky zaručených návodů, jak na početí, aby se vám narodil syn, nebo naopak dcera. Věda je nikdy stoprocentně nepotvrdila, ale lidé je zkoušejí…celý článek

Nákazu virem, který způsobuje opar, málem nepřežila tříletá Britka Chloe Clare. Bylo jí pár dnů, když náhle vážně onemocněla. Lékařům chvíli trvalo, než přišli na to, co za jejím stavem vězí. Byla to nákaza virem Herpes simplex, který způsobil malé holčičce zánět mozku s teplotou stoupající přes 40 stupňů. Její příběh přinesl deník Daily Mail. 

Nakazila se nejspíše hned po porodu, když ji políbil blízký rodinný přítel, který měl na rtu nenápadný opar. Dívka musela v nemocnici strávit tři týdny, ale nakonec se uzdravila. Její matka Lynette Clare má kromě dívky ještě tři větší děti, přesto o nebezpečí až do onemocnění nejmladšího dítěte nikdy neslyšela. 

GALERIE: Jak funguje prevence, když chcete ochránit miminko před oparem

Jak se nemoc projevila? Když bylo holčičce pět dní, vzala ji matka k lékaři na běžné testy a službu konající zdravotník si všiml, že miminko je neobvykle spavé. To ale nemuselo nic znamenat, nicméně ještě ten den v půl osmé teplota miminku náhle vyletěla na 42 °C – zatímco ruce a nohy byly ledové. 

Za chvíli byla v nemocnici na jednotce intenzivní péče a lékaři rodiče upozornili, že nemoc nemusí přežít. V té chvíli navíc nebylo jasné, o jakou nemoc vůbec jde. Naštěstí se pak podařilo původce odhalit, a miminko tak mohlo dostat antivirové léky. 

Jen ho nechte, ať si okusuje nehty a cucá palec. Bude zdravější

Jen ho nechte, ať si okusuje nehty a cucá palec. Bude zdravější

Taky vás potomek štve, protože si věčně okusuje nehty nebo cucá palec, ačkoli už dávno není miminko? Teď se na to možná začnete dívat trochu jinak,…celý článek

Encefalitida přenášená oparem se může z mozku šířit do krevního oběhu nebo celé centrální nervové soustavy a může způsobit smrtelné komplikace. Podle lékařů přitom po narození trvá asi tři měsíce, než se dětský imunitní systém dokáže nebezpečnému kontaktu s podobnou infekcí dostatečně ubránit. U deseti procent z nich hrozí vážné komplikace. 

Tříletá Chloe nemoc překonala, nicméně lékaři mají podezření, že trpí mikrocefalií, tedy pomalejším růstem hlavy, a že to může souviset právě s infekcí. Stejně tak nevědí, zda se tím dá vysvětlit pomalejší vývoj řeči a další menší vývojové odchylky.

DĚTSKÉ NEMOCI: Co by vás mohlo zajímat

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy