Zase má zácpu? Jak dítěti co nejlépe ulevit

Zase má zácpu? Jak dítěti co nejlépe ulevit
Na dětskou zácpu nejlépe zabírá dostatek tekutin, hodně zeleniny a klidný přístup. Pokud je dítě v napětí, potíže se zhoršují.
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
14. července  2017 
 06:00

Zácpa není u batolat nebo předškoláků ničím vzácným. Naštěstí za ní v naprosté většině případů nestojí vážné zdravotní problémy, ale spíše psychické potíže nebo třeba zažívání rozhozené antibiotiky. Přesto se náprava stavu může vléci dny a týdny, kdy nejsou výjimkou ani proplakané hodiny kvůli bolesti bříška. Pokud nezabírá úprava stravy či citlivý přístup, je třeba zajít k lékaři – dítě může trpět vrozeným zúžením konečníku. 

Když byly Klářinu synovi tři roky, začal mít potíže se zácpou. Dítě přitom nikdy nemělo se zažíváním nejmenší problém. Ani jako kojenec, ani coby batole. Dávno syn chodil na záchod na malou i velkou, pleny nepotřeboval více než rok. „Vždycky bez potíží jedl a pil, snad nikdy ho nebolelo břicho. A najednou se objevily nechutenství i problémy se stolicí,“ líčí události loňského roku matka malého chlapce.

 

Nejdřív to považovala za přechodný jev způsobený nějakou dietní chybou, po dvou týdnech střídavých úspěchů vzala potomka k praktické lékařce, která však všechno šmahem shrnula ze stolu s tím, že je to normální a že dítě prospívá – a ať dostává více pít. „Jenže on už nechtěl kromě odmítání jídla ani oblíbené nápoje, myslím, že se bál čehokoli, co souviselo s trávením, a břicho ho bolelo den ode dne víc,“ vzpomíná Klára, kterou synův pláč jednou večer přiměl k cestě na pohotovost, kde naštěstí narazila na osvícenou doktorku.  

Bez operace to nešlo

Lékařka z pražského Motola Kláru uklidnila, že nejspíše skutečně nepůjde o nic vážného, ale zároveň problémy se zácpou nebagatelizovala jako předtím praktická doktorka. Chlapečka rovnou objednala na ultrazvukové vyšetření, které potvrdilo její domněnku, že trpí vrozeným zúžením konečníku, a proto stolice hůře odchází.

„To je problém vyskytující se u části dětí, který se poprvé může projevit až kolem dvou tří let věku, protože do té doby mělo dítě například trochu jinou stravu, a zácpa tak nevznikla,“ vysvětluje dětský lékař Milan Kudyn. Pouze v hodně závažných případech zúžení – neboli stenózy – konečníku se problém projeví už krátce po narození.

Zácpa má často banální příčinu, ale dítě může hodiny plakat

Kláru výsledek vyšetření uklidnil i znejistěl zároveň – byla ráda, že už ví, kde je problém, ale bála se operace, kterou lékaři doporučili. Naštěstí však stejně jako následná rekonvalescence proběhla bez potíží.

Hodně záleží i na tom, co a jak dítě jí a pije:

Případ malého Marka je však spíše výjimečný, protože u víc než devadesáti procent dětí vzniká zácpa sama o sobě například jako důsledek užívání antibiotik nebo z psychických příčin a nesouvisí s nějakou další zdravotní potíží – lékaři mluví o funkční zácpě.

I u zbývajících dětí je příčinou zácpy často jen dočasný problém například v podobě trhlinky v konečníku, ta se však může hojit i několik týdnů. Případů takzvané organické zácpy, jakou je třeba ta vznikající kvůli zúžení konečníku nebo kvůli některým vážnějším chorobám, je jen minimum.

V každém případě je však zácpa pro dítě hodně nepříjemná, často bolestivá a rodiče by měli hledat způsob, jak pomoci dítěti, aby se jí zbavilo. 

Sušené ovoce ano, léky ne

Dětský lékař Milan Kudyn za zásadní považuje kombinaci dostatku tekutin a úpravy stravy. „Děti, které mají aktuálně zácpu, by měly omezit i taková jídla, jako jsou těstoviny nebo rýže, nestačí jen vyloučit čokoládu nebo kakao. Staví také mrkev nebo banány, proto je také dobré je na čas vynechat,“ dodává lékař.

Ten rozhodně nedoporučuje, aby rodiče dětem dávali nějaké léky na zácpu, měli by vsadit spíše na sušené ovoce, které mohou dát například do jogurtu. Pomáhá také užívání laktobacilů, ovšem pouze tehdy, když se berou dlouhodobě. 

Pokud už má dítě trhlinku v konečníku, často způsobenou právě tím, jak se marně snaží tlačit, osvědčily se koupele v odvaru z dubové kůry. Důležité je, aby se prasklinka léčila, přes den by měla větrat, v noci se dává mastička, která ranku vysušuje. 

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku