Deprese u předškoláků? Ano! Jak ji rodiče mohou poznat?

Deprese u předškoláků? Ano! Jak ji rodiče mohou poznat?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
28. února  2018 
 06:00

Ještě před padesáti lety byl pojem dětská deprese zcela neznámý. Dnes už se dávno ví, že i děti mohou trpět depresí. A poměrně často i v předškolním věku! Nebezpečí je o to větší, že jen málokterého rodiče napadne, že by mohlo jít právě o depresi. Co byste o ní měli jako rodiče vědět?

Dříve odborníci na dětský vývoj věřili, že velmi malé děti nejsou citově nebo kognitivně rozvinuté natolik, aby mohly pociťovat depresi nebo aby dokázaly vyjádřit, co cítí. Ovšem dnes už to neplatí. Depresí může onemocnět i velmi malé dítě. Ačkoli to není běžné, není to ani extrémně vzácné. Zatímco statistiky ukazují, že deprimované bývají spíše starší děti a mladiství, ukazuje se, že v určitém okamžiku trpí depresí 1 až 3 procenta předškolních dětí.

Podle doktora Barryho Garfinkela, dětského psychiatra z Minneapolisu, je předškolní deprese natolik vzácná, že se často plete s jinými diagnózami. Přesto existují příznaky, které jasně naznačují, že je dítě deprimované – děti jsou zpomalené, uzavírají se do sebe, jsou apatické a jejich nálada je jiná, než bývala.

Samozřejmě že každé dítě je čas od času mrzuté a bez nálady. Ovšem dítě, které prožívá normální smutek, se během několika hodin nebo dnů zase promění v dítě, které se cítí fajn. Pokud je dítě deprimované a upadá do deprese, smutek trvá dlouhé týdny nebo měsíce.

Podle odborníků mohou děti reagovat na takzvané duševní úrazy, jako jsou rodičovské hádky, rozvod, tělesné tresty či nespravedlivé hodnocení. A samozřejmě vliv mívá i výskyt deprese u některého z rodičů nebo stres v rodině (například ztráta zaměstnání či nemoc jednoho z členů rodiny).

Pokud jde o příznaky, může jich být celá řada. Mezi hlavní patří tyto:

• Dítě, které bez problémů zvládalo hygienu, se začne v noci znova pomočovat.

• Ztrácí zájem o oblíbené aktivity.

• Začnou se u něj projevovat výrazné změny v chování, jako jsou záchvaty agrese a podobně.

• Dítě se může nudit a ztrácet zájem o kamarády (společenská izolace).

• Dítě je vzteklé a podrážděné.

• Objevují se problémy se spánkem.

• Neochota chodit do školky.

• Nedostatek koncentrace.

• Destruktivní myšlenky a vyjadřování beznaděje.

• Častý pláč nebo smutek, negativní myšlenky.

A jak problém řešit? Vždy je na místě vyhledat dětského lékaře, který doporučí návštěvu u dětského psychiatra a psychologa. Většina dětí reaguje podle Barryho Garfinkela velmi dobře na terapii a poradenství, takže není nutné nasazovat léky. „Léčba antidepresivy je u dětí poslední možnost, pokud nereagují na jiné metody,“ dodává. Důležité je situaci včas řešit.

Jaká věta na děti nikdy nezabere? A co na ně naopak platí? Podívejte se na VIDEO:

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku